Prvi put otkrivena mikroplastika u novom snijegu na Antarktiku: “Tužno”

Sićušna plastika, manja od zrna riže, i ranije je pronađena u antarktičkom morskom ledu i u površinskoj vodi, ali naučnici ističu da je prvi put otkrivena u svježim snježnim padavinama.

Rezultati istraživanja, koje je sprovela doktorandica Univerziteta u Canterburyju Alex Aves, pod nadzorom dr Laure Revell, objavljeni su u naučnom časopisu The Cryosphere.

Ona je prikupila uzorke snijega s 19 lokacija na antarktičkoj Rossovoj ledenoj polici te je rekla da je šokirana pronalaskom mikroplastike u apsolutno svakom uzorku.
“Nevjerovatno tužno”

“To je nevjerovatno tužno. Pronalazak mikroplastike u svježem antarktičkom snijegu ističe razmjere zagađenja plastikom čak i u najudaljenijim regijama svijeta”, rekla je.

Rezultati njenog istraživanja pokazali su da je po litru otopljenog snijega pronađeno u prosjeku 29 mikroplastičnih čestica. Gustoća mikroplastike bila je gotovo tri puta veća nedaleko od naučnih baza na ostrvu Rossu – bazi Scott i stanici McMurdo.

Od pronađenih 13 različitih vrsta plastike, najčešći je bio PET, koji se često koristi za izradu boca za pakovanje bezalkoholnih pića i za izradu odjeće.

Možda je putovala hiljadama kilometara vazduhom

Mikroplastika je možda putovala hiljadama kilometara vazduhom, ali jednako je vjerovatno i da je prisutnost ljudi na Antarktiku prouzrokovala mikroplastični “otisak”, kažu istraživači.

Istraživanje je potvrdilo ono što su naučnici i očekivali, rekla je viša naučnica Instituta za nauku o okolini i naučna istraživanja Olga Panto.

“Zaista je nemoguće da bilo koji organizam u današnje vrijeme izbjegne uticaj ljudskih aktivnosti, jednako kao što ljudsko djelovanje utiče na klimatske promjene koje pak utiču na promjene u okolini”, rekla je.

Dodala je da ne treba posebno naglašavati da treba što prije preduzeti značajne korake koji će omogućiti smanjenje upotrebe plastike i konstruktivne načine upravljanja plastikom, piše Index.hr.

www.haber.ba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Brano
Branohttps://itrevolucija.com
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informiše o svim sportskim dešavanjima.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULATNO OVIH DANA