Snaga dva miliona laptopa: Pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi

Finski stručnjaci pokrenuli su LUMI, najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći po brzini na svijetu, koji će ujedno biti i energetski efikasan, javlja Beta.

Smješten u staroj fabrici papira u gradu Kajaani, oko 500 kilometara sjeverno od Helsinkija, superkompjuter veličine košarkaškog terena može da proizvede snagu jednaku onoj koju proizvedu dva miliona laptopa.

LUMI je projekt Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja – Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švicarske, Islanda i Norveške.

Superkompjuter je koštao 200 miliona eura, od čega je Finska osigurala četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi Euractiv.

Kajaani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi.

Samo su brži američki Summit i japanski Fugaku

Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristit će se u mreži daljinskog grijanja.

LUMI će biti korišten za istraživanja na području medicine, vještačke inteligencije, klimatskih promjena, obnovljive i fuzione energije.

Superkompjuter će moći da koriste akademski istraživači iz čitavog svijeta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije.

Od superkompjutera LUMI u svijetu su trenutno brži samo američki Summit i japanski Fugaku.

Snaga dva miliona laptopa: Pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi Noob.ba.

www.noob.ba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Brano
Branohttps://itrevolucija.com
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informiše o svim sportskim dešavanjima.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULATNO OVIH DANA