Spas za sve korisnike: Nova opcija Chromebooka mogla bi produžiti vijek trajanja baterije

Trajanje baterije jedna je od osnovnih karakteristika koja se gleda pri kupnji prijenosnog računara bez obzira na to kako neki uređaj bio lijep i moderan po zadnjim standardima.

Performanse najviše ovise o hardveru, ali i softver igra veliku ulogu. Pogotovo ako se zna da je Chrome „gutač memorije“. Zbog toga Google priprema promjenu koja bi mogla pomoći u tome, a bit će dostupna na verzijama Chromea za stolne računare kao i na ChromeOS-u prenosi PCWorld.

Opcija radi tako da smanjuje opterećenje procesora neaktivne kartice. Trenutne verzije Chromea stavljaju karticu u mirovanje nakon pet minuta neaktivnosti. Smanjenjem tog vremena na 10 sekundi, otvorene kartice manje će zahtijevati CPU, što automatski znači manju potrošnju baterije.

Ipak, moglo bi proći još dosta vremena dok to ažuriranje dođe do uređaja korisnika. Trenutna verzija Chrome OS-a je 103 i nju većina ljudi koristi. Može proći godina ili više prije nego što Google objavi Chrome OS 105.

Do tada korisnici Chromebooka mogu sami poduzeti neke korake za uštedu baterije kao npr. smanjiti svjetlinu ekrana i pozadinsko osvjetljenje tipkovnice. Osim toga, mogu odspojiti USB dodatke kada ih ne koriste i sl.

Spas za sve korisnike: Nova opcija Chromebooka mogla bi produžiti vijek trajanja baterije Noob.ba.

www.noob.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti