back to top

Šta je LAN priključak?

Danas govorimo o tome šta je LAN i kakav je to LAN priključak. Također možete saznati i kako napraviti mrežni kabal kod kuće.

Lokalna računarska mreža odnosno područna mreža (engl. local area network, LAN) namijenjena je povezivanju računara i drugih mrežnih uređaja na manjim udaljenostima, npr. u okviru jednog ureda, zgrade, postrojenja ili kuće.

Prvu uspješnu LAN mrežu izradio je Sveučilište u Cambridgeu 1974., poznat kao Cambridge Ring; međutim, to nije bilo komercijalizirano do 1976. od strane Datapoint Corporation

LAN omogućava dijeljenje podataka, uređaja kao i programa. LAN radi na najniža dva sloja OSI modela. Najčešći standardi koji se koriste su Ethernet, FDDI te Token Ring.
Prednosti korištenja LAN-a imaju iste prednosti kao što su svi uređaji umreženi zajedno. Ti uređaji mogu dijeliti jednu internetsku vezu, dijeliti datoteke jedni s drugima, ispisivati ​​na dijeljene pisače i tako dalje.

Na većim LAN mrežama pronaći ćete i namjenske poslužitelje koji pružaju usluge poput globalnih korisničkih direktorija, e-pošte i pristupa drugim resursima zajedničkog poduzeća.

Šta je LAN priključak?

Bez obzira na vrstu priključka, LAN konektori imaju istu svrhu: prijenos podataka između pojedine opreme i mreže na koju su spojeni.


Prijenosom podataka putem LAN priključka, računar može razmjenjivati ​​informacije i dijeliti resurse s drugom obližnjom opremom, kao i pristupiti informacijama o strojevima koji se nalaze širom svijeta. Protokol koji koristi LAN priključak u potpunosti ovisi o vrsti mreže na koju je oprema spojena, iako najmoderniji LAN konektori dijele podatke u male segmente poznate kao “paketi”, (riječ je o internetskom protokolu tj. IP, što odgovara odredišnom paketu.

Kao što je spomenuto ranije, većina modernih računara oslanja se na Ethernet LAN konektore za slanje i primanje podataka putem internetskog protokola (IP).
Ethernet kabal spojen na te priključke može se svrstati u jednu od nekoliko kategorija, od kojih je trenutno najistaknutija kategorija Pet (Cat 5), iako kategorija Five-E (Cat 5e) i kategorija Six (Cat 6) dobivaju na popularnosti. Bez obzira na kategoriju, ovi kabalovi se obično povezuju na LAN konektore putem modularnog RJ-45 priključka. Neka starija oprema može komunicirati i putem Token Ringa ili 10 Base-T LAN konektora pomoću modularnog RJ-45 ožičenja ili koaksijalnog kabla sličnog onom koji se koristi u konfiguracijama kablovske televizije.

lan priključak

LAN konektori, bilo da su to Ethernet, koaksijalni, bežični ili drugi, čine sučelje savremenog računara zatim lokalnih mrežnih veza i konačno Interneta. Iako su računari i dalje glavno sredstvo putem kojeg se pristupa internetu, kao i glavno sredstvo za dizajn i rad internetskih usluga, LAN konektori nesumnjivo su jedna od najvažnijih komponenti modernog računarstva.


Budući da je LAN priključak glavno sučelje između pojedinog računala i lokalne mreže (i, u konačnici, Interneta), mnoge su prednosti koje uživaju korisnici Interneta moguće zahvaljujući pravilnom funkcioniranju LAN priključka. Kad su povezani s mrežom ili Internetom, korisnici mogu razmjenjivati ​​datoteke, filmove, muziku i informacije s lokalnim korisnicima i na bilo kojem povezanom uređaju u svijetu.


Unatoč impresivnim prednostima i općenitoj važnosti LAN konektora, računarska mreža snosi vlastite rizike. Kad korisnik poveže uređaj s mrežom, stvara mogućnost elektronskog upada. Iako dobro instaliran i konfiguriran software vatrozida (firewall) može umanjiti taj rizik, bilo koji računar na mreži podliježe pokušaju hakerskog napada zlonamjernih korisnika mreže.

RJ45 konektor


RJ-45 (ili RJ45) je u svijetu računara predstavlja neformalni naziv za 8-polni modularni utikač ili utičnicu kakve se koriste pri proizvodnji kablova (npr. za potrebe Etherneta ili ISDN-a, LAN kabla, itd.).

Izvorno u Sjedinjenim Američkim Država je RJ45 (eng. Registered Jack 45) oznaka za izvedbu priključka zakupljenog voda za prijenos podataka s podešavanjem razine signala pomoću otpornika ugrađenog u utičnicu. Taj je priključak 8-polni, međutim pored načina spajanja djelomično se razlikuje i u fizičkom obliku.

Druge RJ oznake standardiziranih priključaka također se zloupotrebljavaju, npr. RJ11 je u SAD oznaka priključka za običnu telefonsku liniju, a često se koristi kao naziv za bilo koji fizički odgovarajući utikač ili utičnicu.

lan priključak

Kako napraviti LAN kabal?


Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet kabla kategorije 5 (poznatog kao Cat 5).U našem primjeru napravit ćemo spojni kabel kategorije 5e, ali će se isti opći metod koristiti za kreiranje bilo koje kategorije mrežnog kabela.

Više o tome kako napraviti mrežni kabal.

Razlika između LAN i WAN

LAN je računarska mreža koja povezuje računare u malim područjima. WAN je mreža koja pokriva široko područje pomoću privatnog ili javnog mrežnog prijevoza.

Pojmovi LAN i WAN često zbunjuju ljude koji nisu toliko tehnološki pametni. To su veze koje korisnicima omogućuju povezivanje računala s mrežom, uključujući internet. LAN je kratica za Local Area Network, dok je WAN skraćenica za Wide Area Network. Ove dvije se razlikuju jedna od druge na različite načine.

lan priključak

Mreža je skup više uređaja za dijeljenje podataka i resursa. LAN i WAN su dvije vrste mreža. Razlika između LAN-a i WAN-a je u tome što je LAN mreža koja pokriva malo područje kao što je škola ili poslovna zgrada, dok je WAN mreža koja pokriva veliko geografsko područje kao što je zemlja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti