back to top

Ukupni dnevni broj avio letova u svijetu vratio se na razine od prije pandemije

Prema podacima servisa FlightRadar24, avijacija se napokon oporavila od velike krize, pa je ove sedmice zabilježen rekordni broj dnevnih letova koje je ovaj servis zabilježio.

Poznati servis za praćenje aviona putem ADS-B transpondera, FlightRadar24 već godinama vodi detaljnu statistiku o letovima u cijelom svijetu. Njihovi podaci iznimno su zanimljivi kada se prouče u kontekstu pandemije i učinka raznih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa koje su bile na snazi u svijetu tokom protekle dvije i pol godine, a koje su posebno pogodile avioindustriju, prenosi Bug.

Ono što se posebno ističe jest ogroman pad broja letova od marta 2020. godine, kada je pandemija proglašena, i vrlo spori oporavak od tog šoka koji traje i dalje. Tek ove sedmice, dakle 28 mjeseci nakon prvih lockdowna, broj letova komercijalnih aviona u svijetu nadmašio je onaj od 8. marta  2020. godine. FlightRadar24 je 13. jula, naime, registrirao nešto više od 113 hiljada komercijalnih letova (oni uključuju putničke, teretne, chartere i neke poslovne avione).

Pao apsolutni rekord

Ako se pogleda ukupan broj letova, on je navedenog datuma oborio rekord svih vremena. Ukupno je zabilježeno preko 242 hiljade letova svih letjelica s ADS-B transponderima koje ovaj servis prati. Osim kategorije komercijalnih, u ovaj broj uključeni su svi ostali letovi poslovnih mlažnjaka, privatni letovi, jedrilice, helikopteri, letovi hitnih službi, zrakoplovi svjetskih vlada, kao i javno vidljivi letovi dronova te vojnih letjelica.

Ukupno 242.692 zabilježena leta u jednom danu apsolutni je rekord. Unatoč svemu tome, broj komercijalnih letova i dalje nije na razinama apsolutnih rekorda, koji su postavljeni 2019. godine na nešto više od 125 hiljada letova na dan. FlightRadar napominje da je broj komercijalnih letova usporediv sa svim ranijim godinama, dok na ukupan broj letova koji bilježe utjecaja ima i kontinuirano povećanje broja aviona opremljenih ADS-B transponderima.

Napomenimo i kako je situacija u komercijalnom zračnom saobraćaju svejedno daleko od idealne.

Sedmično se i dalje otkazuju hiljade letova zbog nedostatka radne snage i drugih logističkih problema s kojima se avioprijevoznici susreću, a na snazi su i sankcije koje ruskim prijevoznicima zabranjuju letove u mnoge zapadne zemlje.

Ukupni dnevni broj avio letova u svijetu vratio se na razine od prije pandemije Noob.ba.

www.noob.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti