USB-C port – karakteristike i kako ga pravilno koristiti?

USB-C port – karakteristike i kako ga pravilno koristiti?

Danas se USB portovi mogu naći na bukvalno svim računarima i drugim vrstama elektronskih uređaja. Ima ih nekoliko vrsta, ali USB-C polako postaje standard kada su u pitanju, na primjer, laptopi i pametni telefoni.

Sve je popularniji jer je brži, manji i prilagodljiviji od ranijih standarda, a povrh svega ima i neke svoje posebnosti o kojima se ne zna previše.

usb-c port
USB-C utor na mobilnom telefonu

Šta je USB-C?

USB-Ctakođer poznat kao USB tip C, je tip USB porta koji je danas standard za punjenje uređaja i prijenos podataka. USB-C je dizajniran da bude praktičniji od ranijih portova i pristupačniji korisnicima.

Pismo “C” u nazivu predstavlja fizički dizajn konektora i ne odnosi se na nikakve posebne karakteristike. Specifikacija USB-C porta podržava prijenos podataka velike brzine, brzo punjenje i alternativne načine rada koji omogućavaju prijenos sadržaja na audio i video izlaze. Vrijednosti navedenih specifikacija nisu uvijek iste i razlikuju se od jednog do drugog USB-C porta.

Namjera je bila da USB-C zamijeni prethodne USB-A i USB-B veze i da se od njih razlikuje po svom specifičnom obliku. Za sada, USB-C nije na svakom uređaju, ali postoji čvrsto uvjerenje da bi u budućnosti to zaista moglo biti.

Neke specifičnosti USB-C porta su još uvijek nepoznate korisnicima i mnogi ne bi znali kako ih koristiti kada ih koriste. U nastavku ćemo navesti pet stvari koje čine USB-C zaista jedinstvenim i ukratko ih opisati.

  1. Obostrano povezivanje

Jedna od najvažnijih promjena dizajna u odnosu na prethodne USB portove je da USB-C port radi na obje strane kabela.

Za razliku od USB-A i USB-B konektora koji se moraju ubaciti u utore po određenom rasporedu, kod USB-C konektora raspored uopšte nije bitan, jer njegov ulazak u određeni slot može biti sa jedne strane ili drugi od kabla. Ovo je rezultat specifične simetrije glava konektora i njihove konfiguracije pinova.

Iz tog razloga, nema potrebe da pokušavate da uključite i isključite USB-C port da biste pogodili ispravan raspored prema dostupnim slotovima. Nije bitno kako ćete ga priključiti jer ćete dobiti isti efekat na obje strane kabla i vaši uređaji će biti povezani za tren oka.

Raniji USB standardi su također zahtijevali USB “host” i USB uređaj za pravilno planiranje napajanja i prijenosa podataka. Kod USB-C porta to je nepotrebno jer može prenositi struju i podatke u oba smjera, što je dodatna pogodnost pri korištenju sučelja.

usb-c port
  1. Velika brzina prijenosa podataka

USB4 2.0 specifikacija USB-C porta omogućava brzinu prenosa podataka od 80 Gbps. Češće se koristi USB-C 3.2 Gen 1 standard prenosa podataka koji omogućava solidnu brzinu 5 Gbps. Donosi još impresivnije vrijednosti 3.2. Gen 2 standard koji može dostići prenos od 10 Gbps.

Zbog navedenih brzina, USB-C port će biti izuzetno koristan i svakom korisniku će uštedjeti mnogo vremena pri prijenosu velike količine podataka.

  1. Bolja isporuka energije

Power Delivery“ specifikacija je uvedena kao dio USB-C porta na zahtjev proizvođača računara zbog potrebe za korištenjem veće snage.

Power Delivery” protokol stoga može prenositi 100 W na USB-C portu. Ovo na prvi pogled možda ne izgleda mnogo, ali treba imati u vidu da se mnogi laptopi danas pune punjačima od 45-65 W. USB-C takođe može regulisati električnu snagu na način da uređaj uvek dobija adekvatnu deo toga.

Treba reći da svi USB-C portovi nemaju “Power Deliveryprotokol, ali ide ka tome da postane njihov standard.

usb-c port
  1. Prilagodba upotrebe

USB-C priključak nije ograničen samo na prijenos podataka. Može se koristiti i za video, audio i prijenos energije.

USB-C podržava različite namjene koje nisu dio USB protokola. Podrška uključuje HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, MHL i analogni zvuk. Ovo omogućava uređajima da koriste jedan USB-C port za različite svrhe kao što su punjenje, video izlaz ili audio izlaz, a takođe može pojednostaviti dizajn uređaja i učiniti ga lakšim za upotrebu.

Moguća podešavanja USB-C porta:

  1. DisplayPort – USB-C podržava DisplayPort interfejs, koji omogućava prenos DisplayPort audio i video sadržaja. Ova upotreba je mnogo slabija od Thunderbolt 3ali može biti vrlo zgodno ako imate problema s kompatibilnošću.
  2. HDMI Alt Mode standard koji je deo USB-C konektora omogućava da se kombinuje u kablove koji imaju HDMI kao drugi nastavak. Ova vrsta kabla je najpraktičnija kada imate uređaj koji nema HDMI slot (npr. pametni telefon) i želite, na primer, da prenesete njegov sadržaj na televizor. Uz upotrebu Alt Mode standarda na USB-C portu, to je sada moguće.
  3. Thunderbolt – USB-C podržava Thunderbolt, sučelje velike brzine koje se povezuje s uređajima kao što su tvrdi diskovi ili ekrani. Thunderbolt 3 koristi iste fizičke konektore kao USB-C, ali omogućava mnogo brži prijenos podataka i razlikuje se u nekim detaljima.
  4. MHL – MHL ili Mobile High-Definition Link je tehnologija koja omogućava povezivanje mobilnog uređaja (npr. pametnog telefona ili tableta) na televizor ili drugu vrstu ekrana i preslikavanje sadržaja na ekran. USB-C port pruža podršku i u ovoj kategoriji.

Ne nude svi USB-C konektori podršku za sva navedena podešavanja, pa obavezno provjerite tehničke specifikacije kabela prije kupovine.

usb-c port - karakteristike i kako ga pravilno koristiti?
  1. Prenosivost i kompaktnost

USB-C port ima još jednu prednost u smislu prenosivosti i kompaktnosti. Savršen je za današnje laptope i pametne telefone jer je mali i vrlo prilagodljiv. S druge strane, omogućava proizvođačima da kreiraju uređaje koji su praktičniji i u ergonomskom smislu imaju još izraženiju funkcionalnost.

Jedan USB standard se izdigao iznad ostalih

Realno će trebati dosta vremena da USB-C port bude usvojen i da ga svi proizvođači postave kao jedinstven standard.

Iako se suočava sa brojnim izazovima, USB-C je do sada pokazao da ima najveći potencijal od svih dosadašnjih USB portova. Pruža mogućnost široke prilagodbe i raznovrsne upotrebe – od prijenosa podataka do zamjene za druge vrste priključaka – pa smo sigurni da će sve više postati standardni dio svih vrsta uređaja.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Koje su posebne karakteristike USB-C porta i kako ga pravilno koristiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti