USB-C port – karakteristike i kako ga pravilno koristiti?

USB-C port – karakteristike i kako ga pravilno koristiti?

Danas se USB portovi mogu naći na bukvalno svim računarima i drugim vrstama elektronskih uređaja. Ima ih nekoliko vrsta, ali USB-C polako postaje standard kada su u pitanju, na primjer, laptopi i pametni telefoni.

Sve je popularniji jer je brži, manji i prilagodljiviji od ranijih standarda, a povrh svega ima i neke svoje posebnosti o kojima se ne zna previše.

usb-c port
USB-C utor na mobilnom telefonu

Šta je USB-C?

USB-Ctakođer poznat kao USB tip C, je tip USB porta koji je danas standard za punjenje uređaja i prijenos podataka. USB-C je dizajniran da bude praktičniji od ranijih portova i pristupačniji korisnicima.

Pismo “C” u nazivu predstavlja fizički dizajn konektora i ne odnosi se na nikakve posebne karakteristike. Specifikacija USB-C porta podržava prijenos podataka velike brzine, brzo punjenje i alternativne načine rada koji omogućavaju prijenos sadržaja na audio i video izlaze. Vrijednosti navedenih specifikacija nisu uvijek iste i razlikuju se od jednog do drugog USB-C porta.

Namjera je bila da USB-C zamijeni prethodne USB-A i USB-B veze i da se od njih razlikuje po svom specifičnom obliku. Za sada, USB-C nije na svakom uređaju, ali postoji čvrsto uvjerenje da bi u budućnosti to zaista moglo biti.

Neke specifičnosti USB-C porta su još uvijek nepoznate korisnicima i mnogi ne bi znali kako ih koristiti kada ih koriste. U nastavku ćemo navesti pet stvari koje čine USB-C zaista jedinstvenim i ukratko ih opisati.

  1. Obostrano povezivanje

Jedna od najvažnijih promjena dizajna u odnosu na prethodne USB portove je da USB-C port radi na obje strane kabela.

Za razliku od USB-A i USB-B konektora koji se moraju ubaciti u utore po određenom rasporedu, kod USB-C konektora raspored uopšte nije bitan, jer njegov ulazak u određeni slot može biti sa jedne strane ili drugi od kabla. Ovo je rezultat specifične simetrije glava konektora i njihove konfiguracije pinova.

Iz tog razloga, nema potrebe da pokušavate da uključite i isključite USB-C port da biste pogodili ispravan raspored prema dostupnim slotovima. Nije bitno kako ćete ga priključiti jer ćete dobiti isti efekat na obje strane kabla i vaši uređaji će biti povezani za tren oka.

Raniji USB standardi su također zahtijevali USB “host” i USB uređaj za pravilno planiranje napajanja i prijenosa podataka. Kod USB-C porta to je nepotrebno jer može prenositi struju i podatke u oba smjera, što je dodatna pogodnost pri korištenju sučelja.

usb-c port
  1. Velika brzina prijenosa podataka

USB4 2.0 specifikacija USB-C porta omogućava brzinu prenosa podataka od 80 Gbps. Češće se koristi USB-C 3.2 Gen 1 standard prenosa podataka koji omogućava solidnu brzinu 5 Gbps. Donosi još impresivnije vrijednosti 3.2. Gen 2 standard koji može dostići prenos od 10 Gbps.

Zbog navedenih brzina, USB-C port će biti izuzetno koristan i svakom korisniku će uštedjeti mnogo vremena pri prijenosu velike količine podataka.

  1. Bolja isporuka energije

Power Delivery“ specifikacija je uvedena kao dio USB-C porta na zahtjev proizvođača računara zbog potrebe za korištenjem veće snage.

Power Delivery” protokol stoga može prenositi 100 W na USB-C portu. Ovo na prvi pogled možda ne izgleda mnogo, ali treba imati u vidu da se mnogi laptopi danas pune punjačima od 45-65 W. USB-C takođe može regulisati električnu snagu na način da uređaj uvek dobija adekvatnu deo toga.

Treba reći da svi USB-C portovi nemaju “Power Deliveryprotokol, ali ide ka tome da postane njihov standard.

usb-c port
  1. Prilagodba upotrebe

USB-C priključak nije ograničen samo na prijenos podataka. Može se koristiti i za video, audio i prijenos energije.

USB-C podržava različite namjene koje nisu dio USB protokola. Podrška uključuje HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, MHL i analogni zvuk. Ovo omogućava uređajima da koriste jedan USB-C port za različite svrhe kao što su punjenje, video izlaz ili audio izlaz, a takođe može pojednostaviti dizajn uređaja i učiniti ga lakšim za upotrebu.

Moguća podešavanja USB-C porta:

  1. DisplayPort – USB-C podržava DisplayPort interfejs, koji omogućava prenos DisplayPort audio i video sadržaja. Ova upotreba je mnogo slabija od Thunderbolt 3ali može biti vrlo zgodno ako imate problema s kompatibilnošću.
  2. HDMI Alt Mode standard koji je deo USB-C konektora omogućava da se kombinuje u kablove koji imaju HDMI kao drugi nastavak. Ova vrsta kabla je najpraktičnija kada imate uređaj koji nema HDMI slot (npr. pametni telefon) i želite, na primer, da prenesete njegov sadržaj na televizor. Uz upotrebu Alt Mode standarda na USB-C portu, to je sada moguće.
  3. Thunderbolt – USB-C podržava Thunderbolt, sučelje velike brzine koje se povezuje s uređajima kao što su tvrdi diskovi ili ekrani. Thunderbolt 3 koristi iste fizičke konektore kao USB-C, ali omogućava mnogo brži prijenos podataka i razlikuje se u nekim detaljima.
  4. MHL – MHL ili Mobile High-Definition Link je tehnologija koja omogućava povezivanje mobilnog uređaja (npr. pametnog telefona ili tableta) na televizor ili drugu vrstu ekrana i preslikavanje sadržaja na ekran. USB-C port pruža podršku i u ovoj kategoriji.

Ne nude svi USB-C konektori podršku za sva navedena podešavanja, pa obavezno provjerite tehničke specifikacije kabela prije kupovine.

usb-c port - karakteristike i kako ga pravilno koristiti?
  1. Prenosivost i kompaktnost

USB-C port ima još jednu prednost u smislu prenosivosti i kompaktnosti. Savršen je za današnje laptope i pametne telefone jer je mali i vrlo prilagodljiv. S druge strane, omogućava proizvođačima da kreiraju uređaje koji su praktičniji i u ergonomskom smislu imaju još izraženiju funkcionalnost.

Jedan USB standard se izdigao iznad ostalih

Realno će trebati dosta vremena da USB-C port bude usvojen i da ga svi proizvođači postave kao jedinstven standard.

Iako se suočava sa brojnim izazovima, USB-C je do sada pokazao da ima najveći potencijal od svih dosadašnjih USB portova. Pruža mogućnost široke prilagodbe i raznovrsne upotrebe – od prijenosa podataka do zamjene za druge vrste priključaka – pa smo sigurni da će sve više postati standardni dio svih vrsta uređaja.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Koje su posebne karakteristike USB-C porta i kako ga pravilno koristiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti