back to top

Kako odrediti da li je procesor kompatibilan sa matičnom pločom?

Jedna od najboljih stvari u vezi sa samosastavljajućim računarskim komponentama je mogućnost da ih nadogradite kada osetite da nivo performansi opada.

U tom kontekstu, jedna od najpopularnijih nadogradnji se odnosi na novi i moćniji procesor koji će ubrzati i podići kvalitet cjelokupnog rada računala.

Kupovina novog procesora može biti odlična stvar za vaš računar (posebno kada je u pitanju igranje igara), ali to nije laka odluka. Novi procesor prvo zahtijeva provjeru nekih podataka koji se odnose na matičnu ploču, a trebalo bi da postoji kompatibilnost između dvije komponente.

O kojim tačno podacima je reč? Saznajte u nastavku.

kako odrediti da li je procesor kompatibilan sa matičnom pločom?

Provjera tipa socket

Prije nego što napravite listu željenih modela procesora, morat ćete saznati koji socket vaša matična ploča ima. Za one koji ne znaju, socket je interfejs između procesora i ostatka matične ploče. Procesor koji je kompatibilan s jednim socket drugi uopće neće stati tako da je ovo vjerovatno najosnovnija informacija koja vam je potrebna prilikom kupovine.

Procesori koje kupujemo su uglavnom Intels ili AMD-ovea svaki od ovih proizvođača ima posebne zahtjeve za utičnice. Treba napomenuti i da korisnici koji žele da nadograde procesor svog laptopa neće imati previše sreće, jer većina ovih uređaja ima procesor koji je zalemljen na matičnu ploču, što eliminiše mogućnost nadogradnje.

Za desktop računare ova situacija je mnogo rjeđa, jer većina matičnih ploča omogućava uklanjanje i zamjenu procesora. Jedina stvar koju treba da znate je sa kim je socket opremljen vašim Intel ili AMD procesorom.

Intel je koristio posljednje tri generacije svojih procesora LGA1700 socket i kompatibilan je sa dvanaestom, trinaestom i četrnaestom generacijom Intel Core uređaj. AMD koristi AM4 socket u rasponu od serije Ryzen 1000 to 5000a sa novim Ryzen 7000 serije, koristi se nova AM5 socket. U suprotnom, možete to zanemariti Ryzenov 6000 serije jer je samo za laptopove, pa su takvi procesori zalemljeni na matičnu ploču.

Ako imate starijeg socket od opcija koje smo naveli, i dalje možete nadograditi svoj procesor, ali će ponuda i dostupnost biti znatno niža. S druge strane, takvi polovni procesori neće imati garanciju proizvođača.

overclocking procesora

Čipset je takođe važan

Dok vrste socket u velikoj mjeri diktira na koju seriju procesora možete nadograditi, postoje neke druge stvari koje biste trebali razmotriti prije nego što donesete odluku o kupovini.

Važno je znati koji chipset vaša matična ploča podržava jer to potencijalno može ograničiti karakteristike vašeg novog procesora. Intelovi vrhunski čipsetovi Z klasa su jedini koji podržavaju “overclocking”. Shodno tome, ako imate procesore K klasamoraćete da se uverite da vaša matična ploča podržava otključane modifikatore ili nećete moći da dobijete nadogradnju performansi koju želite.

Da pojasnimo, postoje tzv otključani i zaključani procesori. S otključanim procesorima možete samostalno podešavati postavke kao što su snaga, napon, jezgre, postavke memorije i još mnogo toga. Zaključani procesori nemaju ovu opciju i ne mogu se samostalno podešavati, ali imaju fiksne postavke.

U AMD-u, svaki čipset osim modela I časovi podržava overclocking. Jedini izuzetak su X3D Ryzen procesori kod kojih “overclocking” nije moguć zbog 3D keša.

matična ploča msi z170a pc mate

Provjerite koji tip TDP-a podržava vaša matična ploča

Thermal Design Power ili TDP je pojam povezan sa procesorima, ali i grafičkim karticama. Predstavlja maksimalnu količinu toplote koju komponenta može proizvesti pod određenim radnim uslovima. TDP je izuzetno važna stavka jer utiče na ukupnu potrošnju energije sistema, procese hlađenja i optimizaciju performansi.

Iz gore navedenih razloga, potrebno je provjeriti da li će TDP novog procesora biti kompatibilan sa matičnom pločom. Neki od najmoćnijih procesora za igre neće raditi dobro na matičnim pločama s niskim postavkama snage jer zahtijevaju više vati nego što mogu isporučiti.

Možemo reći da se ovo posebno odnosi na Intel B serija čipset i AMD I serija gdje matične ploče nisu dizajnirane da podržavaju visoke granične vrijednosti snage.

kako instalirati procesor 2

Hoćete li sami raditi nadogradnju?

Korisnici svakako moraju razmisliti žele li sami izvršiti nadogradnju procesora ili platiti nekome da umjesto njih izvrši zamjenu procesora.

Iako za neke tehničke korisnike zamjena procesora nije težak zadatak, sam proces dolazi sa potencijalnim rizikom od trajnog oštećenja računara. Potrebno je prethodno iskustvo u uklanjanju ventilatora procesora i samog procesora, čišćenju postojeće termalne paste i zamjeni cijele komponente novim uređajem.

Iz tog razloga preporučujemo da nakon provjere informacija koje smo naveli u tekstu, prepustite zamjenu procesora stručnoj osobi ako niste sigurni u svoje vještine ili ako nemate iskustva.

overclocking intel procesora

Završne riječi

Nadogradnja procesora je jednostavan način za poboljšanje performansi računara bez potrebe za promjenom drugih komponenti i dodatnih troškova. Ako koristite stariji model računara, promena procesora obično neće doneti rezultate, a u toj situaciji je kupovina novog računara mnogo srećnije rešenje.

Najvažnija stvar prilikom zamjene, odnosno nadogradnje procesora je da pregledate specifikacije matične ploče koju koristite. Ne kupujte novi procesor prije toga, jer su gore navedene informacije od suštinske važnosti.

Prilikom zamjene procesora svakako imajte na umu da morate imati prethodno iskustvo u tome, jer nepažnjom ili nestručnim radom može doći do ozbiljnog oštećenja računara. Umjesto toga, neka profesionalci zamjene procesor i plate cijeli proces kako bi bili sigurni da neće biti problema.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako odrediti da li je procesor kompatibilan sa matičnom pločom? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti