back to top

Zašto muškarci žive kraće od žena: Čini se da su naučnici pronašli odgovor

Procjenjuje se da 40 posto 70-godišnjaka pati od gubitka Y hromozoma, ali bi mogli imati koristi od postojećeg lijeka koji cilja na opasne ožiljke tkiva.

Hromozomi su snopovi DNK u svakoj ćeliji koji dolaze u parovima. Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju X i Y hromozom.

Profesor Kenneth Walsh sa Univerziteta u Virdžiniji rekao je: “Naročito nakon 60. godine, muškarci umiru brže od žena. Kao da biološki brže stare. Ovo novo istraživanje daje naznake zašto muškarci imaju kraći životni vijek od žena.”

Mnogi muškarci počinju da gube svoj Y hromozom u djeliću ćelija kako stare – nešto što se čini posebno istinitim za pušače.

Naučnici su ranije otkrili da muškarci koji pate od gubitka Y hromozoma imaju veću vjerovatnoću da umru u mlađoj dobi i pate od bolesti povezanih sa starenjem kao što je Alzheimerova bolest.

Vjeruje se da je ovo novo istraživanje prvi čvrsti dokaz da gubitak hromozoma direktno uzrokuje štetne posljedice po zdravlje muškaraca.

Istraživači su koristili tehnologiju za uređivanje gena kako bi razvili poseban model miša kako bi bolje razumjeli efekte gubitka Y hromozoma u krvi. Otkrili su da je gubitak ubrzao bolesti povezane sa starenjem i učinio miševe sklonijim ožiljcima na srcu i doveo do ranije smrti.

Istraživači su takođe posmatrali efekte gubitka Y hromozoma kod muškaraca, sprovodeći tri analize podataka prikupljenih iz studije UK Biobank. Otkrili su da je gubitak Y hromozoma povezan sa kardiovaskularnim bolestima i srčanom insuficijencijom.

Kako se gubitak hromozoma povećavao, povećavao se i rizik od smrti, otkrili su istraživači.

Rekli su da njihova otkrića pokazuju da bi ciljanje na efekte gubitka Y hromozoma moglo pomoći muškarcima da žive duže i zdravije. Nalazi su objavljeni u časopisu Science.

www.haber.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti