back to top

6 zanimljivih činjenica o Samsung Galaxy telefonima

Za mnoge ljude”Android” i “Samsung” su sinonimi, iako svi znamo da to nije istina. Ali južnokorejski gigant proizvodi nešto od toga najbolji Android uređaji koje možete kupiti već danas, bez obzira na vaš budžet i da li je riječ o niskim, srednjim ili high-end mobilnim telefonima.

Međutim, istina je i to Galaxy uređaji nisu bez problema, od onih koji su blago iritantni do onih koji kod nekih korisnika izazivaju iritaciju. U ovom članku ćemo navesti šest zanimljivih stvari vezano za Galaxy telefoni.

 

1) Previše “bloatware”

6 zanimljivih činjenica o samsung galaxy telefonima

Galaxy uređaji dolaze sa unaprijed instaliran Samsungove aplikacijeod kojih su mnogi jednostavni alternative za Google aplikacije koji takođe dolaze unapred instalirani na Android telefonima. Mnogo aplikacija od kojih vam vjerovatno ne treba 90% istih aplikacija.

Ako ne volite koristiti spomenute Samsung alternative, moras ručno izbrisati i aplikacije sa telefona, te da vratite sav iskorišteni prostor za pohranu na mobilnom telefonu.

Osim toga, sistemske aplikacije kao npr Galaxy Store, Bixby, AR Zone i drugi ne mogu su Deinstalirati ili onemogućititako da je vaša jedina opcija da ih sakrijete iz ladice aplikacija i uklonite ih s početnog ekrana.

Štaviše, mnogi korisnici Samsunga žale se na njihov telefon automatski preuzima aplikacije bež dozvole i ne postoji jednostavan način da spriječite Galaxy Store da instalira bloatware aplikacije na vaš telefon. To isto je instalirano bloatware nastavlja da radi u pozadini, troši vašu procesorsku snagu i brže prazni bateriju vašeg telefona.

Ukratko – Samsung mobilni telefoni imaju previše bloatware protiv kojih se morate aktivno boriti.

2) Slike izgledaju previše “obrađeno”

6 zanimljivih činjenica o samsung galaxy telefonima

Za fotografija on pametne telefonidanas je softver važan koliko i hardver, jer algoritmi za obrada slike postaju sve moćniji. Ali ako posjedujete Samsung telefon, vjerovatno ste primijetili trend pretjerano obradašto čini da vaše slike izgledaju “lažno“.

Takođe, ono što vidite na ekranu pre nego što snimite sliku je često mnogo razlikuje od krajnjeg rezultata da nikada zapravo ne znate šta možete očekivati ​​od svog fotoaparata. Ovaj problem je izraženiji na Samsung telefonima sasrednje i niže klase ali na high-end modelima koji imaju bolju obradu slike i na kojima slike izgledaju “normalnije”.

za poređenje, fotografije sa iPhone izgledaju prirodnije, konzistentniji i nikad previše obrađen. Bez obzira koji iPhone kupite, možete se osloniti na njegov sistem kamera.

3) Te UI “smetajuće”

6 zanimljivih činjenica o samsung galaxy telefonima

Iako se slažemo da jeste Oni UI jedan od najbolji Android skinsistina je da su neki njegovi dijelovi ili loše dizajnirani, nemaju smisla ili izgledaju nepotpuno.

Na primjer, ne postoji izvorna opcija za promjenu oblika ikona aplikacija. Jedno korisničko sučelje je imalo ovu opciju, ali ju je Samsung naknadno uklonio bez ikakvog razloga. To znači da ste zaglavili sa ikonama “krug” osim ako ne preuzmete Samsungovu aplikaciju za prilagođavanje “Dobro Zaključaj“.

Sporo skeniranje otiska prsta

To smo takođe primetili registracija otisci prsti traje predugo, posebno za osobe koje imaju žuljeve ili druge kožne abnormalnosti na vrhovima prstiju. Ponekad bi telefon jednostavno odbio da registruje vaš otisak prsta zbog navedene abnormalnosti.

Čak i nakon registracije vašeg otiska prsta, nekim Galaxy telefonima srednje klase treba predugo da pročitaju vaš otisak prsta i otključaju zaključani ekran. Ovo je veoma nezgodno jer svaki put borba za otključavanje telefonai to bi trebala biti radnja u djeliću sekunde o kojoj ne morate razmišljati.

Widgeti i ladica za aplikacije

6 zanimljivih činjenica o samsung galaxy telefonima

Još jedan dosadna karakteristika One UI je kako distribuira aplikacije Na telefonu. Gotovo svaki Android telefon raspoređuje aplikacije okomito tako da možete lako da skrolujete da pronađete aplikacije koje želite. Prirodan je, fluidan i lagan. Ali Samsungovi telefoni isporučuju aplikacije horizontalnošto znači da morate prevlačiti vodoravno preko ekrana umjesto da pomičete prst gore-dolje, što jeste manje intuitivno.

Štaviše, nekoliko Samsungovih widgeti ne mogu promijeniti veličinakao što je Dvostruki sat, digitalno blagostanje, Samsung internet pretraga, Bixby rutine, kalendar itd. Ovo vam otežava da ukrasite početni ekran onako kako želite. Veličina ostalih Samsung widgeta može se promijeniti, ali samo neznatno.

Navigacija

Takođe nam se ne sviđa kako Samsung postavlja sopstvene usluge/aplikacije as default opcija za mnoge radnje u korisničkom interfejsu. Na primjer, dugi pritisak na dugme za uključivanje/isključivanje mobilnog telefona pokreće ga Bixby (podrazumevano), a ne meni za isključivanje uređaja. I prevlačenjem lijevo od početnog ekrana prikazuje se Samsung Besplatno umjesto toga Google Otkrijte.

Ali možda je naša najveća zamjerka One UI koliko je ponekad teško za navigaciju isto. Samo da budemo jasni, sviđa nam se što je One UI prepun korisnih funkcija, ali mnoge su zakopane duboko u samom sistemu, odnosno u postavkama. Zbog toga su mnoge dobre karakteristike ostale neiskorištene od strane mnogih korisnika.

4) Samsung Pass ne radi sa Google Chrome

Samsung Pass je biometrijski autentifikaciju usluga koju možete koristiti za brzu prijavu na web stranice i aplikacije pomoću otiska prsta. To je u osnovi usluga automatskog popunjavanja. Najbolja stvar u vezi s tim je da su vaši biometrijski podaci zaštićeni sigurnosnim sistemom Samsung Knoxo čemu smo već pisali.

Samsung Knox je daleko najsigurnije Android mobilni sigurnost platforma što Samsung Pass čini sigurnijim od usluga autentifikacije trećih strana, kao što su LastPass.

Ali… Samsung Pass dostupan je samo on Samsung na Internet, podrazumevani mobilni pretraživač kompanije. Ako koristite Chrome ili bilo koji drugi preglednik kao zadani, nećete moći iskoristiti prednosti njega i Knox sigurnosti.

5) Sporije punjenje od Android rivala

Samsung je možda najsporiji kada je u pitanju povećanje brzine punjenja na svojim telefonima u poređenju sa svojim Android konkurentima. Dok drugi brendovi guraju telefone sa 65W, 80W, 120W ili čak veće brzine punjenja, najviše što Samsung trenutno nudi 45W sa svojim vodećim modelima S22 Ultra i S22+.

6 zanimljivih činjenica o samsung galaxy telefonima

6) Aplikacija Samsung Messages bi mogla biti bolja

Samsung Poruke je zadana aplikacija za razmjenu poruka na mnogim Galaxy uređajima i direktan je konkurent Google Poruke aplikacija. Problem je što je Samsung Messages prilično ograničavajući.

Na primjer, Google Poruke imati Pametan odgovor, podsticanje, predložene radnje, prijedlozi Google asistenta i mogućnost slanje fajl u razgovorima i automatsko brisanje OTP poruka nakon 24 sata. Samsung Messages nema ništa od toga.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava 6 zanimljivih činjenica o Samsung Galaxy telefonima prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti