MobiteliSavjeti

8 saveta da zaštite svoj mobilni telefon

Još od pojave pametnih telefona, koji se danas gotovo u čitavoj svojoj formi, bar kad je spoljašnji dio u pitanju, prave od stakla, ljudi su bili skeptični oko dugotrajnosti istih.

Na kraju se ispostavilo i da jesu bili u pravu, industrija pametnih telefona teži ka tome da telefoni budu izdržljiviji, ali opet ništa nije neuništivo. Naročito staklo, koga opet ponavljamo, u velikoj mjeri ima na ovim pametnim uređajima.

Maske za mobitele

Čini se jednostavno – maska za mobitel može puno toga dobroga da vam donese. Za početak da nastavimo pričati o zaštiti, a kasnije ćemo spomenuti i dodatne prednosti svake maske za mobitele.

Kada prvi dan stavite telefon u masku, imate pomalo neobičan osjećaj, ponekad pomislite čak i da nije vaš telefon, međutim poslije par dana već se naviknete na masku.

Ipak ono što dobijate ovakvom maskom je sigurnost dugotrajnost i očuvanost vašeg uređaja, od gotovo svih vrsta spoljašnjih uticaja. Vaš telefon neće imati čak ni jedne ogrebotine sa vanjske strane, a u nekoj mjeri maska će sačuvati i staklo vašeg telefona.

Međutim, ako sama maska nije dovoljna za zaštitu vašeg stakla obratite pažnju na sljedeću stavku na našoj listi.

Zaštitno staklo

Zaštitno staklo je sada veoma važno za svaki telefon, naročito ako imate uređaje koji imaju preko 5 inča u dijagonali. Svaki put kada stavite telefon u džep postoji mogućnost da ćete ga ogrebati, na kovanice koje se nalaze u džepu, pa čak i metalne dijelove hlača.

Ako vas je dosadašnje iskustvo naučilo da ne znate čuvati telefon kako treba, ovu i prethodnu stavku pod hitno nabavite, kako za koji mjesec ne bi morali kupovati novi telefon…

Održavanje

U redu kupili ste masku, kupili ste staklo – na pravom ste putu. Sada morate biti svjesni da prljavština, prašina i vlaga mogu da ostanu zarobljeni u vašoj masci. S vremena na vrijeme, odstranite vašu maskicu i obrišite površinu telefona.

Ovo svakako treba uraditi poslije odlaska na bazen ili plažu, pa čak i poslije trčanja ili možda kampovanja. Najbolji način da ovo uradite jeste da obrišite površinu telefona i maske, te toplim vazduhom osušite istu. Ako imate viška vremena možete koristiti i četkicu za zube da izvadite i najsitniju prljavštinu koja vam može smetati.

Nosite ga sigurno     

Uske hlače sa malim džepovima djeluju kao sigurno mjesto za telefon. Ipak, zapamtite da te hlače stvaraju pritisak i da ako dođe do pucanja, najprije će se to dogoditi na staklu telefona.

Naravno, tu je i ona stvar koja se često dešava djevojkama – ako ostavite telefon u zadnjem džepu hlača lako se može desiti da sjednete na telefon.

Predlažemo vam da vaš telefon sigurno odložite u prednji džep kako vam se ovo ne bi desilo. Naravno, ono što smo već spomenuli i dalje stoji – novac i ključeve nemojte držati u istom džepu sa telefonom. Opet nešto za djevojke – isto važi i za tašnu nađite sigurno mjesto u vašoj tašni gdje uvijek možete odložiti telefon.

Visoke temperature

Ekstremne temperature mogu vrlo brzo da vaš telefon pošalju na otpad, a neki od razloga za to su i kvar unutrašnjih komponenti, ali i kvar na bateriji. Upravo zbog toga nemojte da vaš telefon izlažete previsokim temperaturama.

Jednostavna neopreznost kakva je ostavljanje telefona na sjedištu automobila tokom vrelog ljetnjeg dana može napraviti velike probleme. Ako već nosite vaš telefon na mjesta gdje su sunčeve zrake jake, kao što su na primjer plaža ili bazen, osigurajte dobar hlad za vaš pametni uređaj.

Da odmah budemo jasni, ako koristite vaš telefon u kupatilu prosto tražite da vam uređaj bude prepun vode, a pri tome ne govorimo samo o nesrećama kakve su ispadanje telefona direktno u vodu – wc šolju ili kadu. Para je također opasna po vaš uređaj.

Vrela voda koja je svakodnevno prisutna u kupatilu prouzrokuje veliku količinu pare. Ta ista para nalazi put do vašeg uređaja i njegovih unutrašnjih dijelova. Poslije određenog vremena para može da napravi kratke spojeve i čak potpuno uništi vaš uređaj!

 Zaštita podataka na mobitelu

Zaštita telefona se ne odnosi samo na spoljašnji izgled. Iako je vaš telefon u savršenom stanju fizički, ako podaci i sam operativni sistem na vašem mobitelu nisu u dobrom stanju.

Poslije određenog vremena korištenja mnogi se žale kako su im telefoni sporiji nego što su bili, aplikacije se više ne otvaraju toliko brzo, skrolovanje na telefonu ide sporije, te se neke stranice sporo otvaraju.

Ako ignorišete ove znakove, vaš telefon će usporiti i postati neupotrebljiv. Zato smo pripremili i sljedeća dva savjeta da vam pomognemo.

Naravno odmah da napomenemo, nije sve u brzini, morate paziti na kakve stranice ulazite, kakve aplikacije instalirate i slično, kako vam se ne bi desilo da ugrozite vlastite podatke na telefonu. Nije loša ideja instalirati i antivirus pogodan za mobitel.

Oslobodite memoriju

Obratite pažnju na količinu slobodne memorije u vašem uređaju. Da bi pravilno funkcionisao vaš uređaj mora imati dovoljan broj slobodnih megabajta. Postoji određeno pravilo koje se čak i pojavljuje na određenim telefonima, a kaže da uređaj uvijek mora imati bar 10% slobodne memorije kako bi dobro funkcionisao.

Naravno ono što gubite kada nemate memoriju jeste kamera, jer bez memorije ne možete čuvati fotografije, ali naravno ne možete ažurirati omiljene aplikacije. Ispod imate neke savjete za oslobađanje memorije telefona.

  • Slike, muziku i video zapise prebacite na eksternu memorijsku karticu ili ih jednostavno postavite na neki od poznatih servisa kakvi su Dropbox ili Google Drive.
  • Aplikacije koje ne koristite obavezno brišite.
  • Brisanje cache fajlova aplikacija je također dobra ideja za oslobađanje memorije.

Restartujte jednom sedmično

Koliko god da vam je potreban vaš pametni telefon, konstantno korištenje i upaljen telefon ne mogu donijeti dobro vašem uređaju. Ovo troši resurse vašeg telefona i prosto je logično da poslije određenog vremena on oslabi.

Najbolji način da ovo spriječite jeste da jednom sedmično čistite cache memoriju i poslije toga jednostavno restartujete telefon. Isto kao što je vama potreban san svako veče, tako i vaš telefon bar jednom sedmično mora odmoriti barem na nekoliko minuta.

Ovo će pomoći vašem telefonu, memoriji vašeg telefona i na kraju krajeva bateriji.

To su bili neki najbitniji savjeti da zaštitite svoj telefon. Nadamo se da će vam mobitel služiti dugo i da nećete imati većih problema, sigurni smo da ako budete pratili naše savjete i upute da će to tako i biti!

Tagovi