back to top

Android telefon – može li se pratiti kada je isključen?

Kako tehnologija napreduje, debate se i dalje pojavljuju oko geografskog praćenja. Danas, provajderi mobilnih usluga, internet provajderi i druge strane mogu pratiti vašu lokaciju putem vaših uređaja, uključujući vaš pametni telefon. Ali može li se Android telefon pratiti kada je isključen. Može li se vaša lokacija još uvijek pratiti?

Može li se Android telefon pratiti kada je isključen?

Kako funkcionira praćenje lokacije

Vaša lokacija može se pratiti pomoću mobilnih tornjeva i satelita. Kada ste u blizini mobilnog tornja, vrijeme koje je potrebno vašem telefonu da primi povratni signal sa tornja nakon povezivanja koristi se za određivanje vaše lokacije. Ovo je poznato kao triangulacija staničnog tornja i može pružiti prilično preciznu lokaciju, s varijacijom od 500-1500 metara.

Vaš telefon se takođe može pratiti pomoću GPS-a ili Globalnog sistema pozicioniranja, koji je ugrađen u svaki model. Vaš telefon prima signale sa satelita koji kruže oko planete, što pomaže da se odredi vrlo precizan geografski položaj.

android telefon
Android telefon - može li se pratiti kada je isključen?

Aplikacije na vašem telefonu koje trebaju pratiti vašu lokaciju da bi funkcionirale, kao što su vremenska prognoza, dijeljenje vožnje i aplikacije za mapiranje mogu pristupiti ovim informacijama.

Ali ako isključite telefon, mogu li triangulacija tornja ili GPS i dalje pratiti njegovu lokaciju?

Može li se vaš Android telefon pratiti kada je isključen?

Kada isključite telefon, privremeno deaktivirate sve njegove funkcije, uključujući bežičnu komunikaciju. Ako ovo isključite, vaš telefon se ne može pratiti putem triangulacije toranjskih stanica ili GPS-a. Jedina lokacija koja se može uočiti pomoću ovih metoda je ona koja je posljednji put prikazana prije isključivanja uređaja.

Dakle, opšti odgovor je ne, vaš telefon se ne može pratiti kada je isključen. Ali to je više puta dovedeno u pitanje.

Bilo je razgovora o tome da određene vlasti i dalje mogu pratiti vaš telefon kada je isključen. Na primjer, tokom godina su izlazili različiti izvještaji u kojima se tvrdi da NSA (Agencija za nacionalnu sigurnost) može pratiti isključeni uređaj. Na primjer, Slate je 2013. objavio članak u kojem se raspravljalo o navodnom praćenju telefona od strane NSA, kao što je kratko spomenuto u priči Washington Posta.

U istom članku, Slate je spomenuo da je 2006. godine objavljeno da je FBI “rasporedio špijunski softver da inficira mobilne telefone osumnjičenih i snima podatke čak i kada su bili isključeni”.Nije poznato da li je NSA zaista sposobna da prati telefone dok su isključeni, ali čini se da spomenuti izvještaji ukazuju da je to donekle tako.

Određene vlasti, kao što je policija, također su poznate da koriste trojance za praćenje aktivnosti kriminalaca, a kruže glasine o mogućnosti praćenja uređaja kada su isključeni. Ali, opet, ovo tek treba da bude zvanično potvrđeno.

android telefon
Android telefon - može li se pratiti kada je isključen?

Za svakog običnog pojedinca ili kompaniju, praćenje vaše lokacije s isključenim telefonom bio bi izuzetno težak zadatak, tako da vjerovatno ne morate previše brinuti o aplikacijama ili da vaš provajder mobilnih usluga prati vašu lokaciju ako ste isključili telefon.

Jedino što je potpuno jasno je činjenica da ultimativna sigurnost u eteru ne postoji. Želimo li zaštiti u potpunosti svoju sigurnost, nešto je do uređaja, ali mnogo toga i do nas samih i naših navika.

Možete li biti praćeni s uključenim načinom rada u avionu?

Imajte na umu da isključivanje telefona nije isto što i omogućavanje načina rada u avionu. Iako način rada u avionu onemogućuje razne bežične veze, ipak omogućava GPS praćenje. Iako aplikacije neće moći prenijeti vašu lokaciju u stvarnom vremenu, moći će i dalje održavati profil gdje ste bili.

android telefon
Android telefon - može li se pratiti kada je isključen?

Također treba imati na umu da se vaš telefon može pratiti i sa isključenim uslugama lokacije. Ako ste povezani na mobilnu mrežu, mobilni tornjevi će nastaviti prikupljati informacije..

Isključivanje telefona može prikriti vašu lokaciju

Ako želite da potpuno sakrijete svoju lokaciju, isključivanjem telefona sigurno će biti dobro. Jednostavno gašenje uređaja može eliminirati sve bežične komunikacije, čime se doznaje gdje se nalazite…

Pročitaj još:

Lokalni SEO: 7 saveta da popravite lokalna rangiranja

Važne informacije prije nabavke printera za kućanstvo

Vještačka inteligencija odgonetnula misteriozni snimak Bigfoot-a

Web preglednici kao žderači memorije i procesora

Wear OS 4 – više aplikacija, sigurnosne kopije u oblaku i upravljanje baterijom

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti