back to top

Apple će povećati i ubrzati RAM na novom iPhoneu 15, navodi se u najnovijem izvještaju

Apple će povećati ‘kapacitet i specifikacije’ RAM-a u novoj seriji iPhonea 15, prema najnovijem izvještaju, što se najvjerovatnije odnosi na bržu memoriju…

Priča se da će iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max ove godine dobiti povećanje RAM specifikacija, što uključuje prelazak sa 6 GB na 8 GB. Međutim, postoji mogućnost da će Apple dobiti i bržu memoriju za ovogodišnje modele, što sugerira i najnoviji izvještaj o prognozi koji govori o budućnosti DRAM rješenja.

TrendForce izvještaj naglašava da se očekuje da će serverski DRAM nadmašiti ponudu mobilnog DRAM-a 2023. godine. U cijelom izvještaju, istraživačka firma govori o Appleovim planovima da koristi nadograđenu RAM memoriju, iako nije dala tačne specifikacije tehnologije koja se očekuje da će se koristiti u nadolazećoj seriji iPhone 15.

„Dalje, Apple će povećati kapacitet i specifikacije DRAM rješenja sadržanog u iPhoneu sljedeće generacije, koji bi trebao biti objavljen ove godine. Uzimajući u obzir ove najnovije faktore, TrendForce procjenjuje da će godišnja stopa rasta prosječnog sadržaja DRAM pametnog telefona dostići oko 6,7% u 2023. Ova projekcija predstavlja značajno poboljšanje u poređenju sa godišnjom stopom rasta od 3,9% u 2022. Međutim, TrendForce takođe predviđa da će godišnja stopa rasta ostati ispod 10% u narednih nekoliko godina.”

Gledajući termine koje koristi TrendForce, trebalo bi pretpostaviti da će Apple povećati RAM na 8 GB na svojoj liniji iPhone 15, ali da li će se ova promjena odnositi samo na ‘Pro’ modele, još ne znamo. Podsjetimo, Apple je prvo nadogradio na LPDDR5 RAM tehnologiju na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, dok su iPhone 14 i iPhone 14 Plus zadržali LPDDR4X. Međutim, sva četiri modela imaju 6 GB RAM-a.

Jedna od izjava korištenih u izvještaju o predviđanju sugerira da bi Apple mogao preći s LPDDR5 RAM-a na LPDDR5X RAM, a to bi također moglo biti ograničeno na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Međutim, Apple voli da odvoji vrijeme da usvoji najnovije standarde, zbog čega čak ni najnovija MacBook Pro porodica iz 2023. nema LPDDR5X RAM. U stvari, ranije glasine su tvrdile da Apple neće preći na napredniji memorijski standard do 2024. godine kada predstavi iPhone 16 seriju.

Moguće je da je TrendForce želio navesti da će iPhone 15 imati povećanje količine RAM-a u novim iPhone uređajima. Bilo bi osvježavajuće vidjeti kako Apple prelazi na noviju tehnologiju kao što je njegov rival Samsung, ali s obzirom da je tehnološki gigant upravo prešao na LPDDR5 na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max 2022., nadogradnja na LPDDR5X izgleda malo vjerovatna 2023. godine.

Piše: DM

Post Apple će povećati i ubrzati RAM memoriju na novom iPhoneu 15, prema najnovijem izvještaju koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti