Apple odgovorio na pismo Samira Bečića o bosanskom jeziku: “Snažna dnevna potvrda Bosancima posvuda da nisu zaboravljeni”

Samir Bečić, Bosanac s adresom u Americi, strastveni je korisnik Applea, i lično i profesionalno (sve se vrti oko Apple-a), ali svaki put kada želi tipkati na svom maternjem bosanskom jeziku, nema poseban jezik/tipkovnicu za odabir. Iako naizgled benigno, nedostatak bosanskog jezika/tipkovnice utiče na mnoge ljude u regiji koji se osjećaju isključenima iz predstavljanja, posebno imajući u vidu da susjedne zemlje Hrvatska i Srbija imaju namjenske jezike/tipkovnice.

Apple je pismeno odgovorio i otvorio slučaj oko implementacije bosanskog jezika u svoje proizvode.

U dopisu su također uvjerili Samira da će ovaj zahtjev riješiti na vrijeme. Napomenuto je da treba očekivati ​​daljnje dopisivanje i na tom jeziku.

Apple je jedna od najvećih kompanija na svijetu, koja je revolucionirala način na koji koristimo tehnologiju i digitalno komuniciramo s drugim ljudima. Kao takav, Apple igra važnu ulogu u našim svakodnevnim životima i u korporativnoj Americi – čak je dospio na popis “Health Fitness Revolutiona” i važi za jednu od 10 najsposobnijih Fortune 100 kompanija za koje treba raditi, a Appleov izvršni direktor Tim Cook proglašen je jednim od najsposobnijih tehničkih supervizora u 2017. godini.

Samir se nada da će njegovo otvoreno pismo u kojem traži veću uključenost bosanskog jezika proizvesti pozitivne promjene za milione korisnika.

“Ovaj zahtjev upućujem kao rođeni Bosanac koji je iz prve ruke svjedočio strahotama i neizrecivoj tragediji rata 1992.-1995. U mom rodnom gradu Ključu živote je izgubilo više od 700 mojih sugrađana, od kojih su mnogi bili članovi moje porodice, prijatelji i komšije. Ti događaji su na mene ostavili neizbrisiv trag i potaknuli me da svoj život posvetim pomaganju ljudima u nevolji. Kao sportista, slijedio sam ovaj cilj posvetivši se poboljšanju zdravlja i tjelesne forme za sve ljude i to stvaranjem temelja za promicanje zdravlja i tjelesne kondicije za siromašne i rizične zajednice, pisanjem knjige koju je objavio HarperCollins “ReSync Your Life” (korak po korak –  vodič za postizanje zdravog, sretnog i fit života bez potrebe za skupom opremom ili trenažerima), i, služeći kao trenutni “car fitnessa” za grad Houston. Također sam se posvetio potpori Bosancima dok su se pokušavali oporaviti i ponovno izgraditi, kao narod i nacija, nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, suočeni s istim silama separatizma i nacionalizma koji podsjećaju na takve događaje.

Apple ima priliku napraviti simboličnu, ali stvarnu promjenu u borbi bosanskog naroda. Dodavanje jezičke podrške za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tipkovnicu djelovalo bi kao snažna dnevna potvrda Bosancima posvuda da nisu zaboravljeni, i da njihov identitet i kultura imaju vrijednost, da su živi i napreduju unatoč prošlim (i tekućim) naporima da se unište. Apple ima jedinstvenu poziciju u korporativnom svijetu zbog toga što ljudima daje prednost nad profitom.

Pozivam vas da djelujete u skladu s ovom hvale vrijednom filozofijom, podržavajući bosanski narod kao što sam ovdje predložio”, navodi Samir u pismu.

Kako biste pročitali cijelo pismo koje je Samir poslao Appleu i izvršnom direktoru Timu Cooku, kliknite ovdje.

Apple odgovorio na pismo Samira Bečića o bosanskom jeziku: “Snažna dnevna potvrda Bosancima posvuda da nisu zaboravljeni” Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti