back to top

Dobar web hosting ključ online biznisa

Dobar web hosting vam je potreban kako biste postavili web stranice negdje na internet.

Za sve one koji imaju web stranice i ili koji ih administriraju, potrebno je nekoliko usluga. Sve te usluge mogu se se ugovoriti putem brojnih tvrtki, bilo da je riječ o domaćim ili onim stranim.

Za korisnike koji se ne služe dobro stranim jezicima, nije loša opcija odlučiti se za domaće tvrtke jer one nude da sve što vam je potrebno obavite na jeziku kojeg razumijete.

Kako biste web stranice postavili negdje na internet, potreban vam je dobar web hosting. Ona je dostupna u raznim varijantama i svatko mora odlučiti koja mu najviše odgovara.

dobar web hosting
Dobar web hosting će osigurati vađu web stranicu i online biznis

Što podrazumijeva web hosting

Svi koji se upuštaju u svijet interneta na način da žele svijetu pokazati svoje web stranice, moraju ugovoriti dobar web hosting na internetu.

Najjednostavnije rečeno, riječ je u usluzi koja vam omogućuje da svoje web stranice postavite na neki poslužitelj da način da ćete na njemu dobiti svoje mjesto.

A za one koji traže najviši stupanj prilagodbe i mogućnosti, u ponudi je i mogućnost zakupa cijelog poslužitelja kao ultimativno rješenje. Iako će neke tvrtke reklamirati različite vrste.

Najpopularnije vrste web hostinga

  • Dijeljeni (shared)
  • Reseller
  • VPS
  • Namjenski (dedicated) poslužitelj

Dijeljeni web hosting za male web stranice

Dijeljeni web hosting je najjeftiniji hosting, a to je tako zbog određenih karakteristika.

Naime, kod ove vrste dobit ćete svoje vlastito mjesto za smještaj web stranica na nekom poslužitelju, a isto to će dobiti i veliki broj drugih korisnika.

Zbog toga ponekad može doći do preopterećenja poslužitelja što se može negativno odraziti na mogućnost pristupa stranicama.

Osim toga, ova vrsta vam ne nudi gotovo nikakve mogućnosti personalizacije, odnosno ne možete raditi neke preinake na tom svom ugovorenom mjestu.

dobar web hosting
Dobar web hosting ključ online biznisa

Daljnja preprodaja mjesta na poslužitelju

Za sve one koji žele zakupiti određeno mjesto na poslužitelju, a kasnije taj dio podijeliti na više manjih dijelova te ih pojedinačno iznajmljivati drugima, mogu se odlučiti za ugovaranje reseller internetskog hostinga.

On omogućuje upravo to. Možda se pitate kome bi to mogli koristiti?

Najviše ga koriste tvrtke ili pojedinci koji izrađuju web stranice jer na ovaj način mogu svojim klijentima ponuditi gotovo rješenje, odnosno mogu uz sam gotov proizvod ponuditi klijentima i da im odmah sve postave na internet.

Dobar web hosting za vaš novac

Dobar web hosting je VPS se vrlo često spominje u kontekstu najisplativije varijante. On omogućuje da dobijete virtualno mjesto na nekom poslužitelju.

A to u praksi znači da niste ovisni o drugim korisnicima, ali i ono najbolje od svega – da možete taj svoj dio koristiti kako vama odgovara.

To znači da možete na njega instalirati željene programe, da možete uređivati DNS postavke, upravljati e-mailovima itd. Stoga i ne čudi kako se sve veći broj korisnika odlučuje upravo za ovo rješenje.

Ako imate bržu verziju diska, onda ćete raditi spašavanje podataka iz SSD diska. Ako imate HDD disk, koji je ponešto sporiji, spašavat ćete iz njega.

Informatičko rješenje za najnaprednije korisnike interneta

Svi oni korisnici koje ne zadovoljavaju ranije navedene vrste i traže najbolje moguće rješenje koje će im omogućiti najviši stupanj personalizacije, odabiru ugovaranje namjenskog poslužitelja.

U praksi to znaći da ćete dobiti poslužitelj isključivo za vaše potrebe te da će svi njegovi resursi biti samo vama na raspolaganju.

Nije potrebno puno govoriti o tome da u tom slučaju nemate baš nikakvog doticaja s drugim korisnicima, ali i to da imate mogućnost prilagođavanja svih postavki, poput DNS sustava, upravljanja domenama i poddomenama, SSL certifikata i sl.

Potrebno je samo istaknuti da za administriranje ovakvim sustavom je potrebno ipak nešto veće informatičko znanje pa ako niste sigurni da ste dorasli tom poslu, bolje je angažirati nekog stručnjaka koje će to odrađivati umjesto vas. Svaka domena je zapravo jedna IP adresa, a DNS sustav pretvara IP adresu u naš odabrani naziv domene.

koliko košta izrada sajta dobar web hosting
Dobar web hosting ključ online biznisa

DNS sustav za upravljanje domenama

Jednom kada imate smještene web stranice na nekom mjestu, morat ćete ih povezati s nekom domenom.

Tu u pozadini odrađuje internetski DNS sustav, a vi kao korisnik morate registrirati neku domenu. Naime, svaka domena sastoji se od:

  • Naziva
  • Točke
  • Ekstenzije

Točka dijeli naziv koji je u većini slučajeva proizvoljan, a ekstenzija upućuje na to o kakvoj se domeni radi. Svaka domena je zapravo jedna IP adresa, a DNS sustav pretvara IP adresu u naš odabrani naziv domene.

Kada DNS sustav na internetu ne bi postojao, to bi značilo da umjesto naziva i ekstenzije moramo pamtiti IP adresu.

A kada znamo da je ona u obliku 4 broja, odvojena točkom (npr. 134.44.322.3), nije teško zaključiti kako bi imali jako puno problema oko toga. Izvor: Kompjuteri.ba

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti