back to top

Gmail ekstenzije – koje su najkorisnije i kako se koriste?

Gmail ekstenzije – praktična i korisna proširenja preglednika

U današnjem digitalnom dobu, većina nas provodi znatan dio vremena na internetu. Bilo da pretražujemo informacije, kupujemo proizvode ili komuniciramo s drugima, preglednici su naša vrata prema online svijetu. Ali jeste li znali da možete poboljšati svoje iskustvo pregledavanja i učiniti ga produktivnijim i ugodnijim uz pomoć ekstenzija preglednika?

Šta su to ekstenzije preglednika?

Ekstenzije preglednika su mali programi koji se instaliraju u vašem pregledniku i proširuju njegove funkcionalnosti. One vam omogućavaju da prilagodite svoje pregledanje, dodate nove značajke i alate te unaprijedite efikasnost i sigurnost. Postoji veliki broj ekstenzija dostupnih za različite preglednike kao što su Chrome, Firefox, Safari ili Edge, a možete ih pronaći u njihovim trgovinama ili na web stranicama programera.

gmail ekstenzije
Gmail ekstenzije - koje su najkorisnije i kako se koriste?

Prednosti korištenja ekstenzija preglednika

Poboljšanje produktivnosti: Ekstenzije preglednika mogu vam pomoći da budete produktivniji dok surfate internetom. Na primjer, postoji ekstenzija koja vam omogućava da organizirate svoje zabilješke i zadatke, blokira odvlačenja pažnje poput društvenih mreža ili vam pruža brz pristup često posjećenim web stranicama. Sve to može smanjiti vrijeme gubljenja i povećati vašu efikasnost.

Sigurnost i privatnost: Ekstenzije mogu dodati slojeve sigurnosti i privatnosti vašem pregledniku. Na primjer, postoje ekstenzije koje blokiraju reklame, praćenje korisnika i zlonamjerne web stranice. One mogu upozoriti na sumnjive web stranice prije nego što kliknete na njih ili vam omogućiti automatsko brisanje kolačića i povijesti pregledavanja. Također, postoje ekstenzije koje štite vaše lozinke i pružaju dodatnu enkripciju za vaše online aktivnosti.

Prilagodljivost: Ekstenzije vam omogućavaju prilagodbu preglednika prema vlastitim preferencijama. Možete promijeniti izgled preglednika, dodati teme ili stvoriti vlastite prečace za često korištene radnje. Također, mnoge ekstenzije su otvorenog koda, što znači da programeri mogu prilagoditi njihovu funkcionalnost prema specifičnim potrebama korisnika.

gmail ekstenzije
Gmail ekstenzije - koje su najkorisnije i kako se koriste?

Poboljšanje korisničkog iskustva: Ekstenzije preglednika mogu dodati nove značajke i alate koji će poboljšati vaše iskustvo pregledavanja. Na primjer, postoje ekstenzije za automatsko popunjavanje obrazaca, prevođenje web stranica na različite jezike ili brzo dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama. Možete čak prilagoditi pretraživačku traku da se fokusira na određene podatke poput vremenske prognoze ili cijena dionica.

Inbox When Ready

Internet je prepun distrakcija, a vaš inbox je dobar primjer toga. Kada god otvorite Gmail i želite poslati e-mail, postoji mogućnost da će vam pristigla pošta odvući pozornost i odvratiti vas od zadatka.

Rješenje za to bi moglo biti Inbox When Ready. Ovo je korisna opcija koja omogućuje da prema zadanim postavkama sakrijete sve e-mailove tako da možete bezbrižno pisati novi e-mail i poslati ga, prije no što se pogubite u moru pristiglih poruka.

Zanimljivo je i da se ova opcija može koristiti i za kontrolu učestalosti provjere pristigle pošte i ograničavanje vremena koje provodite u pregledavanju e-mailova.

Sredite inbox uz Sortd za Gmail

Sortd je ekstenzija za Chrome koja će se svidjeti onima koji žele organizirati svoje e-mailove. Dobra je stvar što Sortd ne mijenja funkcije Gmaila, već način kako se pošta prikazuje. Uz pomoć ove ekstenzije možete svoje e-mailove koristiti na način koji vama najbolje odgovara, jer je Sortd kombinacija planera, organizatora i e-maila.

Nakon što se Sortd instalira, pojavit će se ikonica u Gmail meniju, a kada na nju kliknete otvorit će se novi prozorčić s listama – Follow up, To Do, List 1 itd. Sve ovo olakšava praćenje pristigle pošte i određenih razgovora koji se često izgube u bespućima inboxa.

Gmail Reverse Conversation

Kao što znate, kada odgovarate na e-mailove u Gmailu, najnovije se poruke spuštaju na kraj. To je OK za brzo ‘skrolanje’ manjeg broja poruka, ali ako se radi o dugačkoj korespodenciji onda može postati iritantno. Da bi se to riješilo treba obrnuti redoslijed da bi najnovije poruke došle na vrh, a to možete uz Gmail Reverse Conversation – jednostavno i učinkovito rješenje koje štedi vrijeme ‘skrolanja’.

gmail ekstenzije
Gmail ekstenzije - koje su najkorisnije i kako se koriste?

Trello i Todoist za Gmail

Za one koji često koriste Trello, ovaj dodatak je božji dar. Vaše e-mailove pretvara u zadatke u Trellu i rješava vas posla ručnog ubacivanja zadataka u Trello.

Slična je stvar i s Todoistom, koji vam omogućuje brzo dodavanje e-mailova kao zadataka u Todoistu, a možete si namjestiti i podsjetnike za daljnje korake i zadatke.

Jednostavno slanje GIF-ova

Zašto biste se ograničavali na slanje GIF-a u aplikacijama za razmjenu poruka, kada biste ih mogli slati i putem e-maila? Gfycat GIFs za Gmail ekstenzija je koja će vam pomoći da GIF-ove šaljete jednostavno i kada god poželite.

Pročitaj još:

Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Google Pixel Watch 2 prelazi na Snapdragon W5

Kalibracija sustava – ručno podešavanje

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti