back to top

Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Zašto dolazi do slučajnog zatvaranja tabova u Google Chrome i kako to spriječiti

Greškom zatvoreni tabovi u Google Chromeu su nešto s čime se mnogi od nas susreću. To je jedna od onih frustrirajućih situacija kada izgubimo vrijedne informacije ili prekinemo radni tok zbog jednostavnog klika mišem. Međutim, postoje neki uobičajeni razlozi zbog kojih dolazi do takve greške, ali također postoje načini da to spriječimo. U ovom blog sectionu, istražit ćemo neke od glavnih uzroka slučajnog zatvaranja tabova i pružiti nekoliko korisnih savjeta kako biste se zaštitili od takve greške.

Neoprezno klikanje na X dugme: Jedan od najčešćih razloga slučajnog zatvaranja tabova je neoprezno klikanje na X dugme u gornjem desnom uglu kartice. To se često događa kada imamo otvoreno mnogo tabova i želimo brzo zatvoriti jedan od njih. Međutim, slučajno klikanje na X dugme nekog drugog taba može lako dovesti do zatvaranja neželjenog taba.
Da biste to spriječili, preporučuje se da koristite desni klik miša na kartici koju želite zatvoriti i odaberete opciju “Zatvori karticu” iz kontekstnog menija. Ovo će vam pružiti dodatnu sigurnost, jer je manje vjerovatno da ćete slučajno kliknuti na pogrešnu opciju.

greškom zatvoreni tabovi
Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Prečaci na tastaturi: Također je važno biti svjestan prečaca na tastaturi koji mogu dovesti do zatvaranja taba. Na primjer, kombinacija tipki “Ctrl + W” na Windows računalima ili “Command + W” na Mac računalima zatvara trenutno aktivni tab. Ako slučajno pritisnete ove kombinacije tipki umjesto da, na primjer, označite tekst na stranici, možete izgubiti tab bez da to želite.
Da biste izbjegli ovakve situacije, preporučuje se da budete svjesni kombinacija tipki koje koristite i pripazite da ne pritisnete neželjeni prečac dok koristite Chrome.

Podešavanja na tastaturi miša: Ponekad greška može nastati i zbog podešavanja na tastaturi miša. Na primjer, neki miševi imaju gumb koji je postavljen da automatski zatvori trenutno aktivni tab kada se pritisne. Ako slučajno pritisnete taj gumb dok koristite Chrome, možete nenamjerno zatvoriti tabove.
U takvim slučajevima, preporučuje se provjeriti postavke miša i isključiti ili prilagoditi takve funkcije. To će vam omogućiti veću kontrolu nad tim da li želite zatvoriti tab ili ne.

greškom zatvoreni tabovi
Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Korištenje ekstenzija ili dodataka: Ponekad, ekstenzije ili dodaci koje instaliramo u Chrome mogu izazvati nesvjesno zatvaranje tabova. Može se dogoditi da ekstenzija ima preklapajuće prečace na tastaturi s drugim funkcijama u Chromeu, što može rezultirati slučajnim zatvaranjem tabova.
Ako primijetite takvo ponašanje, preporučuje se pregledati i prilagoditi postavke ekstenzija. Ako je potrebno, možete onemogućiti ili deinstalirati ekstenziju koja izaziva probleme kako biste spriječili slučajno zatvaranje tabova.

Kako vratiti zatvorene tabove u Google Chrome

Google je u svoj internetski preglednik Chrome ugradio cijeli niz korisnih kratica kojima možete unaprijediti svakodnevno korištenje ovog web preglednika, a danas ćemo vam pokazati kako u Chrome jednostavno i u tek nekoliko klikova vratiti greškom zatvorene tabove.

Sigurno vam se ponekad dogodilo da greškom zatvorite neki od tabova koji ste držali otvorenim. Bilo zbog kasnijeg čitanja, bilo da vam je u pozadini otvoren neki muzički ili videoservis koji vam služi kao podloga dok surfate bespućima interneta, greškom zatvorenu karticu u Googleovom Chromeu možete prilično jednostavno vratiti. Nekoliko je načinaKako u Chrome vratiti greškom zatvorene tabove

greškom zatvoreni tabovi
Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Greškom zatvoreni tabovi – Vraćanje putem menija

Kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu otvorenog Chromeovog prozora, odaberite opciju History/Povijest te u padajućem meniju odaberite opciju Recently closed/Nedavno zatvoreno.

Ovim načinom možete ponovno otvoriti posljednje zatvorenu karticu ili više njih.

Greškom zatvoreni tabovi – Vraćanje putem tastature

Još jednostavniji način brzog otvaranja posljednjeg zatvorenog taba je pomoću tastature i skraćenice. Kombinacija Control/Command + Shift + Totvorit će vam prozor sa svim tabovima koje ste upravo zatvorili.

greškom zatvoreni tabovi u google chrome i kako ih vratiti

Još jednom od brzih načina vraćanja greškom zatvorenih tabova možete pristupiti ako u zaglavlju internetskog preglednika kliknete desnim klikom miša te odaberete opciju Reopen closed tab/Ponovno otvori zatvorenu karticu.

Pročitaj još:

Google karte – kako zamutiti sliku

Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Google Pixel Watch 2 prelazi na Snapdragon W5

Najbolji filmovi na Netflixu u 2023.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti