Google Maps od danas ima novu opciju praćenja prijatelja i najbližih osoba

Nova opcija dijeljenja lokacije Google Mapsa uklanja dio nagađanja od pitanja kada će svi stići do odredišta, tako što vas obavještava kada se prijatelj ili član porodice pojavio ili napustio mjesto, sve dok dijele svoju lokaciju s vama.

Ako se ovog ljeta okupljate s porodicom ili prijateljima i želite znati kad svi stignu i vrate se kući, onda novo ažuriranje Google Mapsa ima pravu nadogradnju za vas. Nova opcija dijeljenja lokacije u aplikaciji Google Maps upozorit će vas gdje se nalaze ljudi koji već dijele svoju lokaciju s vama.

Nova opcija dijeljenja lokacije Google Mapsa uklanja dio nagađanja od pitanja kada će svi stići do odredišta, tako što vas obavještava kada se prijatelj ili član porodice pojavio ili napustio mjesto, sve dok dijele svoju lokaciju s vama. To može biti korisno za roditelje koji imaju dijete tinejdžera na putu izvan grada ili ako možda želite obavijestiti prijatelja tim putem da ste stigli na mjesto sastanka.

Evo kako funkcionira nova opcija dijeljenja lokacije, kako je koristiti i kada će biti dostupna.

Nakon što nova opcija postane dostupna u aplikaciji na vašem iPhone ili Android uređaju, odaberite ikonu profila i dodirnite opciju dijeljenja lokacije. S popisa odaberite osobu za koju želite zatražiti obavijesti o lokaciji, ali imajte na umu da ta osoba već mora dijeliti svoju lokaciju s vama. Zatim odaberite opciju dodavanja da biste dodali adresu za primanje ažuriranja od te osobe. Nakon toga treba odabrati naznačenu lokaciju, kao i želite li biti obaviješteni o dolasku ili odlasku, a u konačnici odabrane postavke pohranjujete odabirom opcije “spremi”.

Osoba od koje ste zatražili obavijest o lokaciji dobit će upozorenje da ste dodali lokaciju. Kada ta osoba ode ili stigne na navedeno mjesto, bit ćete obaviješteni o tome.

  Solarna oluja će danas pogoditi Zemlju

Osoba koju pratite na ovaj način će također primiti više podsjetnika da znaju da dijele obavijesti o lokaciji, uključujući i notifikaciju u aplikaciji Google karti i e-poruku, zajedno s ponavljajućim mjesečnim e-porukama.

Mogu li isključiti tu opciju ako prijatelj, poznanik ili član porodice traži da vidi kada dolazim ili odlazim?

Ako primite upozorenje da neko želi biti obaviješten kada stignete ili napustite lokaciju, možete ga isključiti. To možete učiniti odabirom obavijesti na zaključanom ekranu telefona. Zatim isključite opciju dopuštanja dodavanja obavijesti primatlejima. Dodirnite opciju isključi za potvrdu njezinog odabira.

Isto tako, korisnici Google Mapsa mogu blokirati nekoga da u potpunosti postavlja obavijesti.

Nakon što to učinite, osoba više neće moći dodavati obavijesti o tome jeste li stigli na, ili napustili određenu lokaciju. Jednako važno jest i da neće biti obaviješteni da ste isključili ovu mogućnost.

Ažuriranje opcije dijeljenja lokacije Google karata izlazi na Android i iOS korisnike već danas. Ako je odmah ne vidite, provjerite imate li najnoviju verziju aplikacije. Također bi moglo proći nekoliko sedmica prije nego što korisnici vide novu opciju, prenosi Cnet.

Google Maps od danas ima novu opciju praćenja prijatelja i najbližih osoba Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

popularno danas

ne propusti