back to top

Hoće li zbog odluke europskog regulatora Europljani ostati bez Facebooka i Instagrama?

Irski regulator zadužen za očuvanje privatnosti podataka napravio je novi korak u donošenju presude koja bi mogla izazvati glavobolje za Metu i natjerati ju da promjeni način na koji funkcionira. Barem u Europi.

Naime, irski regulator Data Protection Commission (DPC) još je u 2020. izdao privremenu odredbu kojom se blokiraju mehanizmi koje Meta koristi za prijenos podataka europskih korisnika u SAD. Odluka je donesena nakon istrage koju je pokrenula objava Edwarda Snowdena da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanija, lako dostupni američkim obavještajnim službama, prenosi Business Insider.

Nakon te prve prepreke EU i SAD su pokušale postići dogovor koji bi naslijedio “Safe Harbour” no, pregovori su zapeli, a razmjena podataka je stavljena na čekanje. Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti blokirati razmjenu podataka između EU i SAD-a,onemogućiti korištenje Facebooka i Instagrama korisnicima u Europi te prisiliti Metu (ali i brojne druge kompanije koje koriste američke servere) da te podatke ubuduće drže na serverima u Europi. Zanimljivo, korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je također u Metinom vlasništvu, ne bi trebali osjetiti ovu blokadu jer, kako su pojasnili iz DPC-a, ti podaci se drugačije obrađuju.

Istovremeno je DPC nastavio svoju istragu te je ove sedmice obavijestio i druge europske regulatore o svojoj odluci. Europski dužnosnici u Europskom odboru za zaštitu podataka sad imaju mjesec dana vremena da potvrde DPC-ovu odluku ili ju odbace. Ako istu potvrde, građani EU mogli bi usred ljeta ostati bez Facebooka i Instagrama kakvog poznaju, ali i bez brojnih drugih usluga.

Hoće li zbog odluke europskog regulatora Europljani ostati bez Facebooka i Instagrama? Noob.ba.

www.noob.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti