back to top

Huawei P9 Lite recenzija | ITRevolucija

Budući da su budžetski telefoni pojačali svoje specifikacije, očekivanja o tome šta bi budžetski telefon trebao ponuditi brzo su porasla. 8MP kamera više nije dovoljna, niti 1GB RAM-a.

Huawei P9 Lite recenzija

Srećom, Huawei P9 Lite ne dolazi na kratko na bilo kojem od tih fronta. Sadrži blizinu srednjih  po specifikacijama na različite načine i, za razliku od tolikih uređaja pre njega, nije izgrađen oko jedne funkcije koja treba da mu donese popularnost. Umesto toga, ima uravnoteženu listu specifikacija koje se ne pojavljuju u bilo kojem području.

U tu svrhu, čipset okvira jezgro Kirin 650 snabdeva se s 3 GB RAM-a kako bi se formirao telefon koji će obrađivati sve što tražite od njega bez naplate za performanse koje vam nisu potrebne.

S 16 GB interne memorije, koja se možete proširiti preko microSD-a do 128 GB, ima i dovoljno mesta za udobnost.

Ne brinite ni za kameru. Primarna kamera od 13MP, f / 2.0 pridružuje se 8MP kameri okrenutoj prema napred, koja može poboljšati vaše selfije, tako da zajedničke slike sa prijateljima izgledaju što bolje.

Međutim, ono što bi moglo biti malo više zabrinjavajuće je softver telefona. Iako Android Nougat radi već više od četiri meseca, Huawei P9 Lite i dalje pokreće Android 6.0.

Da stvar bude gora telefon je opremljen Huaweijevim emotivnim korisničkim interfejsom, Androidovim skinom koji nikada nije bio prilično nadahnut poput TouchWiz ili Sense.

Dizajn

Huawei je bivši kralj tanke plastike. Kompanija se ipak promenila i napravila neke lepe telefone tokom proteklih nekoliko godina. Ugodno, Huawei P9 Lite nastavlja ovaj trend.

Da, postoji malo kopiranja iPhonea oko metalnog kadriranja telefona koji je presečen sa strane dve smelih antenskih linija, ali jedva da je ovaj telefon jedini koji ima ovaj detalj dizajna.

Iako je ugodan  oku, nije sav luksuzan, a u  poređenju sa svojim velikim bratom, Huawei P9, Lite je vidljivo pristupačnija opcija.

P9 aluminijski unibody dizajn je zamenjen, s glatkim, ravnim plastičnim leđima koje ukrašavaju ovaj uređaj. Ovo nije loš telefon, daleko od toga, ali ni on nema wow faktor, čak ni u ovom rasponu cene. Plastična zadnja strana je gruba na dodir, ali takođe je malo glatka , nudeći malo što se tiče hvatanja.

To je takođe korak nazad u poređenju sa konkurencijom. Sva metalna tela Wileyfox Swift 2 X i Honor 6X guraju P9 Lite daleko od sebe. Što se tiče celokupnog vizualnog izgleda i ergonomije, P9 Lite ima nekoliko detalja koji mu daju prednost.

Uprkos ekranu od 5,2 in?a, telefon se ne oseća posebno velikim. Ako ste do sada imali telefone sa 720p ekranima, onda ćete biti zadivljeni prelazom na ovaj telefon, jer iz mog iskustva najviše sam video razlike u rezoluciji sve do 1080p, kasnije već ljudsko oko nije u stanju da prepozna tu gustinu piksela.

huawei p9 lite recenzija
Huawei P9 Lite recenzija | ITRevolucija

Kamera

U idealnim uslovima snimanja, 13MP kamera Huawei P9 Lite je uspešna , ali daleko od najboljih snappera koje sam video, čak i po ovoj ceni. Fokus se može pomaknuti, s rubovima često ispranim, a ne oštrim.

Telefon je više nego sposoban za snimanje fotografija vrednih deonica, ali nećete se udaljiti od printanja svojih slika, ili korištenja vašeg glavnog fotoaparata.

Ova su pitanja samo dodatno složena kada se svetla takođe spuste. Kamera za noćno vreme nije tu.

Ono što fotoaparat P9 Lite nedostaje u finesi,nadoknađuje više nego što se čini u opcijama snimanja. Mnogo ih je. Pređite prstom s bočne strane prikaza fotoaparata i tretirate se s više od deset alata za snimanje i opcija konfiguracije fotoaparata.
Osim što se može povezati s razinama osvetljenja i kontrasta, te aktivirati praćenje objekata i slikanje na osmeh, fotoaparat se može upravljati putem vašeg glasa i postoji brz način rada.

Dinamički raspon je ono što nedostaje. Područja svetla i tamne mrlje u sredini stvaraju snimke koje nemaju detalja i definiciju. Ova pitanja povezana su nedostatkom HDR (visokog dinamičkog dometa) snimanja.

Stvari se ipak poboljšavaju. Prednja strana, P9 Lite ima 8MP selfie shutter s f / 2.0 objektivom. Ovo je jedna od boljih ponuda ovog telefona, sposobna za impresivno dobro zaobljene snimke.

Ipak, propušta Huaweijev Beauty mode. Pametna verzija plastične hirurgije i dodatak koji je najbolje ostaviti za većinu korisnika, manipuliše  vašim slikama na zabrinjavajuće načine. Možete ga onemogućiti ili smanjiti razine, ali samo stvara neželjeni sloj faffa oko slikanja jednostavne fotografije. Znači da ako planirate slikati dok ste na odmoru u drugoj državi sve bitne stvari slikate po danu,  jer tada su slike najboljeg kvaliteta.

Da li ga treba uzeti?

Ako želite da telefon izgleda kao flagship, valja razmatrati. Sadrži sve funkcije koje želite i trebate, samo bez ikakvog istinskog uživanja.

Za koga je ovaj telefon?

Telefon za mase, Huawei P9 Lite je za one koji žele pristupačni telefon koji se fokusira na stil jednako kao i stvar. To je telefon koji će ugoditi onima koji nadograđuju s uređaja koji su stariji od nekoliko godina i koji nisu svesni kako su standardi porasli u pristupačnom telefonskom sektoru.

Zaključak

Huawei P9 Lite je dobro zaokružen i ostvaren telefon, ali onaj koji se oseća bez mesta. Priuštiv je bez uistinu velike vrednosti za novac, a sadrži niz specifikacija i ukupnu izvedbu koja je dobra bez ikakvih problema u veličini. U takvom konkurentnom delu tržišta, to je telefon koji se ne izdvaja iz konkurencije bez ikakve greške.

Kao što sam već rekao mana ovog telefona je činjenica da nema ništa što ga uzdiže puno iznad srednje klase, jer je takav da je u svakom segmentu poprilično dobar i ne zaostaje nijedna komponenta tako da celi telefon gubi kvalitet.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti