back to top

iPhone 15 Pro Max cijena – ove godine će porasti cijena telefona

iPhone 15 Pro Max cijena – ove godine će porasti cijena telefona – uvod

Apple je najavio da će podići cijene svojih proizvoda iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, te da će samo veći modeli navodno dolaziti isključivo sa periskopskom zoom kamerom, što donekle opravdava odluku kompanije. Međutim, kako Apple nastoji povećati svoju maržu uvođenjem ekskluzivnijih karakteristika u svoje ‘Pro’ modele, prema najnovijim izvještajima, dobavljač sočiva periskopske kamere ostaje na donjoj liniji.

Analitičar vjeruje da će dobavljač sočiva periskopskih kamera zaraditi samo 4 dolara po jedinici, a sljedeće godine Apple se možda neće ni osloniti na njega da obezbijedi istu komponentu za iPhone 16.

iphone 15 pro max cijena
iPhone 15 Pro Max cijena - ove godine će porasti cijena telefona

蘋果 鏡頭 供應商 的 2 個 風險: 高 庫存 導致 導致 鏡頭 衰退 并度 高於 預期, 與 供應商 無法 自 潛望鏡相機 鏡頭 與 獲利 / Apple kamera dobavljači suočavaju se suočavaju sa dva rizika: visoki nivoi zaliha koji vode do slabijeg očekivano 2Q23 i dobavljači ne mogu profitirati https://t.co/yGltG3AL59
— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) 30. mart 2023

U blog postu na Medium-u, analitičar Ming-Chi Kuo dao je sumornu prognozu za Appleove dobavljače ove godine. Prema njegovim riječima, narudžbe za sočiva u drugom tromjesečju su “veoma slabe” i očekuje se pad do 40 posto u odnosu na prethodni kvartal. Navodi i da je u odnosu na prošlogodišnji period dosta slabija isporuka sočiva fotoaparata. Largan, koji bi trebao biti Appleov dobavljač periskopskih sočiva za kamere za iPhone 15 Pro Max, navodno je zabilježio pad prihoda od 21 posto u odnosu na prethodni mjesec.

iphone 15 pro max
iPhone 15 Pro Max cijena - ove godine će porasti cijena telefona

Ovaj pad može sugerirati da potražnja za iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max polako opada, što se i očekuje, budući da će ove godine Apple lansirati iPhone 15 liniju u trećem kvartalu. S obzirom na to da tehnološki gigant donosi još nadogradnji na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, kupci su vjerovatno odustali od nadogradnje na iPhone 14 modele upravo sada, ali to bi također moglo značiti primjetan pad prihoda za Apple.

Svaka Larganova periskopska prizma objektiva za iPhone 15 Pro Max košta 4 dolara. Međutim, cijena je niža od ‘tržišnog konsenzusa’ od 4,5 do 5 dolara i više. Čak i ako je cijena iPhone 15 Pro Max viša od iPhonea 14 Pro Max, Largan neće imati koristi od ovog povećanja jer prodaje svoje komponente po nižoj cijeni. Također, sljedeće godine, Kuo implicira u svom postu na blogu da Largan možda neće biti uključen u Appleov lanac nabavke za isporuku objektiva periskopske kamere za iPhone 16.

iphone 15 pro max
iPhone 15 Pro Max cijena - ove godine će porasti cijena telefona

Umjesto toga, ove narudžbe može ispuniti Genius. Pod pretpostavkom da Apple slijedi pristup dvostrukog izvora i koristi Genius i Largan za isporuku tih periskopskih sočiva kamera, dobavljači će morati dalje sniziti svoje cijene, žrtvujući svoje marže dok pokušavaju prikupiti više narudžbi od Applea. Možda ove kompanije mogu malo podići cijene, ali to može ugroziti mogućnost potrošača da plate ove vrhunske modele, jer Apple može imati još jedan razlog da poveća cijenu iPhonea 16 sljedeće godine.

Piše: DM

Nakon iPhone 15 Pro Max cijene će ove godine porasti, ali njegov dobavljač sočiva periskopskih kamera navodno neće ostvariti profit, prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti