back to top

Kako kupiti kriptovalute na Pancakeswap sa Metamask novčanikom?

Uspon decentralizovanih finansija (DeFi) je iznedrio decentralizovane berze (DEX). Šta je DeFi? To je čitav ekosistem kriptovaluta poznatih kao DeFi tokeni, a DEX su berze na kojima možete kupiti takve tokene. Da biste kupili tokene na DEX-ovima, sve što trebate učiniti je povezati novčanik. Metamask je jedan od novčanika koji se koristi za ovu svrhu, a ovaj vodič pokazuje kako ga koristiti za kupovinu DeFi tokena na Pancakeswap.

metamask

Šta je Metamask?

Metamask je proširenje pretraživača koje služi kao novčanik za kriptovalute koji se koristi za interakciju sa Ethereum blockchainom. Za razliku od običnog novčanika, ovaj novčanik podržava samo ERC20 tokene, koji su tokeni bazirani na Ethereum blockchainu. Nedavno je počeo podržavati i BEP20 tokene, na Binance Smart Chain-u (BSC). Ako ste apsolutni početnik, trebali biste naučiti više o tome kako započeti s Metamaskom.

Možete jednostavno postaviti Metamask novčanik kreiranjem samo lozinke. Zatim mu možete dodati Ethereum blockchain ili BSC tokene.

Ono što je zaista dobro u vezi sa novčanikom je to što mu možete dodati nepodržane tokene putem opcije „dodaj token“. Budući da je web3 novčanik, Metamask također podržava web3 decentralizirane aplikacije (Dapps) i nepromjenjive tokene (NFT).

Ako više volite da koristite svoj mobilni uređaj, novčaniku možete pristupiti i tako što ćete ga instalirati iz Play Store ili iOS Store. Metamask se koristi za pohranjivanje i upravljanje ključevima vašeg računa. Kao i običan novčanik, on također emituje transakcije, ali i šalje i prima ERC20 i BEP20 tokene. Lako je razmjenjivati ​​tokene unutar novčanika pomoću funkcije Metamask “Swap”. Novčanik objedinjuje nekoliko DEX-ova da bi dobio najbolje kurseve. Mnogi ljudi nisu upoznati s tim što su DEX-ovi, ali su vrlo jednostavni za korištenje.

 

zamjena palačinki

Šta je Pancakeswap?

Pancakeswap je jedna od najboljih decentralizovanih berzi. Ovo se ne smije miješati sa tokenom za razmjenu palačinki (CAKE), koji je originalni token za razmjenu. Pancakeswap je dizajniran posebno za trgovanje DeFi tokenima baziranim na BSC-u. Osim trgovanja DeFi tokenima, također možete uzgajati likvidnost i investirati CAKE token da biste dobili nagrade na Pancakeswapu. Za razliku od centraliziranih razmjena, možete jednostavno skočiti na internet i početi koristiti DEX bez ikakvih registracija i bez potrebnih osobnih podataka.

 

Zašto koristiti Metamask?

Metamask je prvi put pokrenut 2016. godine i sada ima milione mjesečnih korisnika. To je zato što je novčanik postao relevantan, posebno u DeFi ekosistemu. Ako želite lako kupiti ili trgovati DeFi tokenima, korištenje nečega poput Metamaska ​​je neizbježno. Takođe, kako se svet kreće ka Web3, novčanik takođe postaje relevantniji, jer samo novčanici poput Metamaska ​​mogu komunicirati sa decentralizovanim razmenama, dapp-ovima i NFT-ovima.

kriptovalute

Kako kupiti kriptovalute pomoću Metamaska?

Pošto je Pancakeswap DEX dizajniran za trgovinu tokenima zasnovanim na BSC-u, ovaj vodič se fokusira samo na tokene koje podržava BSC. Tokeni su dostupni i na BSC-u i na Ethereumu. Takođe možete trgovati BSC verzijom takvih tokena na Pancakeswap. Dakle, kako kupiti token na Pancakeswap koristeći Metamask?

rainbow kripto novčanik

Za početak kreirajte novčanik

Prva stvar koju treba učiniti je kreirati Metamask novčanik. Ako ga već imate, čestitamo, možete prijeći na sljedeći korak. Ako ne, jednostavno je da odete na metamask.io i kliknete na plavo dugme za preuzimanje. Podržani pretraživači su: Google Chrome, Mozilla Firefox, Brave i Microsoft Edge.

Od vas će tada biti zatraženo da kreirate jaku lozinku. Nakon što ga kreirate, od vas će se tražiti da kopirate i sačuvate.

Lozinka se sastoji od najviše 12 slova koja možete koristiti za oporavak novčanika ako se nešto dogodi vašem uređaju ili ako zaboravite lozinku. Trebali biste ih zapisati i od vas će se tražiti da ih unesete ispravnim redoslijedom kako biste pokazali da ste ih zaista zapisali. Veliki broj korisnika je izgubio mnogo novca jer su zanemarili ovaj korak.

 

Kako dodati sredstva u Metamask?

Nakon što je vaš novčanik postavljen, morat ćete ga financirati koristeći BNB, koji je izvorni token za BSC. Jedan od načina da to učinite je da izvršite kupovinu klikom na dugme Kupi. Drugi način je slanje sredstava iz drugog novčanika ili zamjene na Metamask jednostavnim kopiranjem gore navedene adrese i slanjem BNB na nju. Zadani blockchain za novčanik je Ethereum, tako da ga morate promijeniti u BSC klikom na strelicu nadolje pored Ethereum. Odaberite Binance Smart Chain sa padajućeg menija i spremni ste za početak.

 

Povezivanje Metamaska ​​na Pancakeswap

Da povežete svoj Metamask novčanik sa Pancakeswapom, posjetite pancakeswap.finance. Tamo ćete vidjeti dugme Connect Wallet u gornjem desnom uglu. Kliknite na dugme i izaberite Metamask sa liste novčanika i bićete povezani. Trebalo bi da vidite ikonu novčanika na mestu gde je nekada bilo dugme za povezivanje, sa prva dva i poslednjih šest karaktera adrese novčanika.

metamask račun

Kupovina kriptovaluta preko Metamaska

Konačno, idite u kupovinu. Kliknite na tu opciju i odaberite Zamijeni iz padajućeg izbornika. Pod pretpostavkom da želite da kupite CAKE, izvorni token za Pancakeswap, sve što treba da uradite je da unesete iznos BNB koji želite da trgujete za CAKE. Kliknite MAX ako želite koristiti sve svoje BNB, ali to se ne preporučuje jer vam je potreban BNB za plaćanje naknada u budućnosti.

Klizanje, ili stepen odstupanja od očekivane stope, je podrazumevano postavljen na 0,5%. Možda ćete morati povećati ovo u zavisnosti od tokena od interesa i koliko je mreža preopterećena u trenutku kada želite trgovati.

Ako sve prođe kako treba, ispod ćete vidjeti označeno dugme SWAP. Kliknite na njega i vaša trgovina je završena. Čestitamo, uspješno ste kupili svoju prvu kriptovalutu na Pancakeswapu koristeći Metamask.

metamask

Da li je Metamask siguran za korištenje?

Metamask je dizajniran sa sigurnošću kao inherentnom karakteristikom ovog alata. To znači da se na njemu ne pohranjuju nikakvi korisnički podaci, tako da nema šanse da vam hakeri ukradu vaše podatke.

Međutim, to je novčanik koji je uvijek povezan s internetom, što znači da je uvijek u opasnosti. Ipak, za nekoga ko je zainteresiran za interakciju s Ethereumom, Metamask je rizik koji vrijedi preuzeti.

 

Da li se isplati koristiti Metamask?

Nakon što ste prošli kroz ovaj članak i vidjeli kako kupiti kriptovalute koristeći Metamask, sigurno se pitate, isplati li se koristiti Metamask? Ako želite komunicirati s DeFi tokenima na Ethereumu i BSC-u, da. DeFi tokeni, Dapps, pametni ugovori i NFT-ovi postaju red dana, a Metamask je jedan od glavnih prolaza ka ekosistemu, što znači da ga vrijedi koristiti.

Piše: ZK

Članak Kako kupiti kriptovalute na Pancakeswap uz pomoć Metamask novčanika? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti