back to top

Kako napraviti bootable CD, DVD i USB stick za instaliranje Windows operativnog sistema?

Da li želite da instalirate Windows operativni sistem sa CD-a, DVD-a ili USB sticka? Moći ćete to i da stvar bude bolja, procedura nije nimalo komplikovana.

Da li ste ikada formatirali čvrsti disk i shvatili da vaš računar nema DVD ili CD drajv? Možda ste mislili da se vaš računar može pokrenuti sa USB diska, ali vaša verzija BIOS-a to ne dozvoljava? Imati verziju Windowsa za pokretanje na DVD-u i USB disku može biti pravi spas. Danas ćete naučiti kako da kreirate verzije Windows ISO-a, odnosno Windows instalacione slike, koje ćete moći pokrenuti sa CD-a, DVD-a i USB sticka.

iso fajl

Šta ISO uopće znači?

Svaki fajl koji završava sa .iso je tačna kopija diska. To je virtuelna kopija CD-a ili DVD-a, sa istom strukturom datoteke i istim podacima. ISO kopije se nazivaju “slike” originala. Akronim ISO dolazi od naziva organizacije odgovorne za kreiranje industrijskih standarda, Međunarodne organizacije za standardizaciju. Da, trebao bi biti IOS, ali su zaključili da je ISO bolji u svim jezicima jer je ISO izveden iz grčkog isos, što znači “jednak” ili “jednak”.

kako napraviti usb za pokretanje

Šta to znači kada se nešto “podiže” ili kada ima mogućnost da se pokrene?

Bilo koji medij, bilo da se radi o tvrdom disku, USB fleš disku, CD-u ili DVD-u, može se pokrenuti ako ga možete koristiti za pokretanje računara. U ovom slučaju, kreiramo prenosivi medij koji se može pokrenuti sa USB drajva ili diska, umesto sa hard diska računara. Kada instalirate Windows, medij koji koristite mora biti pokretan ili pokretan.

Kreiranje Windows 10 ISO slike za pokretanje

Daleko najlakši način za kreiranje medija za pokretanje Windows 10 je korištenje Windows Media Creation Tool. Softver je dostupan za besplatno preuzimanje od Microsofta. Imate mogućnost preuzimanja 64-bitne verzije, 32-bitne verzije ili oboje. Postoji i opcija za korištenje preporučenih opcija za ovaj računar.

Za 32-bitne Windows instalacije, 4 GB je minimalna veličina USB sticka. Za 64-bitni sistem, trebat će vam najmanje 8 GB. Savjetuje se da koristite nešto malo veće gdje je to moguće. Imajte na umu da će ovo izbrisati sadržaj USB diska, pa svakako prvo napravite sigurnosnu kopiju svih podataka koje želite zadržati.

pravilno skladištenje dvd-ova i cd-ova

Kreiranje CD-a ili DVD-a za pokretanje sistema Windows 11

Postoje dva glavna načina na koje možete kreirati CD/DVD ili USB za pokretanje sistema za Windows 11. Prvi metod je sličan korišćenju Windows Media Creation Tool. Preuzmite Windows Media Creation Tool i spremni ste da kreirate CD ili DVD za pokretanje. Alternativno, možete direktno preuzeti Windows 11 ISO od Microsofta, a zatim snimiti ISO datoteku na svoj CD/DVD.

Proverite da li ste preuzeli ispravno izdanje Windowsa 11. Takođe možete koristiti alat kao što je Rufus da kreirate USB disk za pokretanje (pročitajte namenski odeljak ispod) koristeći preuzeti Windows 11 ISO. Međutim, morat ćete imati USB s najmanje 6 GB prostora za pohranu da biste kreirali disk za pokretanje.

windows 7

Gdje mogu preuzeti Windows 7 ISO?

Windows 7 ISO preuzimate direktno od Microsofta, ali će vam trebati šifra proizvoda od 25 znakova da biste započeli preuzimanje. Svoj Windows ključ proizvoda možete pronaći na originalnom instalacionom mediju ili u Microsoft e-poruci koju ste primili kada ste ga prvobitno kupili. Imajte na umu da ne možete koristiti ključ proizvođača originalne opreme (OEM) da bi ovaj metod funkcionirao. Mora biti ili sa Windows instalacionog diska ili sa unapred preuzetog ISO-a koji ste kupili od Microsofta.

 

Šta ako ne znate gdje je vaš Windows ključ proizvoda?

Kada ste kupili Windows, dobili ste ključ proizvoda od 25 znakova ili digitalnu licencu. Možete instalirati operativni sistem bez bilo kojeg od ovih, ali ga nećete moći aktivirati. Ako ste izgubili ključ proizvoda, postoje načini da ga ponovo pronađete. “Magical Jelly Bean KeyFinder” ima besplatnu verziju. koji će prikazati vaš CD ključ. Alternativno, možete slijediti Microsoftov savjet o pronalaženju ključa proizvoda.

kako napraviti bootable cd, dvd i usb stick za instaliranje windows operativnog sistema?

Kako napraviti USB stick za pokretanje

Najlakši način da kreirate USB drajv za pokretanje je pomoću Rufusa. Preuzmite i otvorite ga desnim klikom na njega i odabirom Pokreni kao administrator. Upotreba Rufusa uključuje četiri jednostavna koraka:

  • Izaberite svoj USB disk sa padajućeg menija Uređaj.
  • Kliknite na Odaberi u padajućem izborniku Boot selection i pronađite svoju Windows ISO datoteku.
  • Dajte svom USB uređaju opisni naslov u tekstualnom okviru Volume Label.
  • Pritisnite Start.

Rufus vam daje opciju da koristite GPT sistem datoteka za UEFI sisteme i MBR za BIOS sisteme. Rufus može otkriti koji sistem imate i obično odabrati pravi za vas. Ako ne znate koji sistem imate, neka Rufus odabere umjesto vas.

Postoje alternativni alati za kreiranje USB-ova za pokretanje, a ako Rufus ne radi, jedan od njih hoće! Neki od ovih alata su Windows USB/DVD Download Tool, RMPrepUSB, YUMI i Novicorp WinToFlash Lite. Također je moguće kreirati USB instalacioni disk za Windows bez dodatnog softvera.

kako napraviti bootable cd, dvd i usb stick za instaliranje windows operativnog sistema?

Kako napraviti DVD za pokretanje

Postoji nekoliko programa koji će narezati ISO na DVD i učiniti ga pokretnim. Burnaware je jednostavan za korištenje i ima besplatnu verziju za kućnu upotrebu.

Da biste kreirali DVD za pokretanje, otvorite Burnaware i kliknite Nareži ISO. Kliknite na Pregledaj i pronađite svoju Windows ISO datoteku. Umetnite DVD i kliknite Nareži. Alternativno, možete koristiti Windowsov izvorni ISO snimač. Kliknite desnim tasterom miša na svoju ISO datoteku i izaberite Nareži sliku diska. Ovo će otvoriti izvorni alat za kreiranje slike za pokretanje. Ne može biti jednostavnije za korištenje, samo ubacite DVD i pritisnite nareži. Imajte na umu da bez obzira na metodu koju odaberete, DVD-ovi rade samo za 32-bitne Windows instalacije zbog njihovog malog kapaciteta. Umjesto toga preporučuje se korištenje USB instalacije.

 

Posjedovanje CD-a, DVD-a ili USB sticka za pokretanje uvijek je korisno, jer nikad ne znate kada će vam taj medij zatrebati.

Sada imate verziju Windowsa za pokretanje na svom USB sticku ili DVD-u. Da biste ga koristili, morate promijeniti redoslijed pokretanja računara i pokrenuti računar sa odabranog diska. Tada će se pokrenuti čarobnjak za instalaciju Windowsa i tada možete instalirati Windows na svoj računar.

Najbolja stvar kod kreiranja medija za pokretanje, bilo da se radi o CD-u, DVD-u ili sticku, je da je kreiranje takvog medija za pokretanje jednostavan proces i dobro je imati takav medij, jer nikad ne znate kada bi vam moglo zatrebati.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako napraviti bootable CD, DVD i USB stick za instalaciju Windows operativnog sistema? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti