back to top

Leagoo M8 recenzija: lice novih pametnih telefona za svačiji džep

Nekoliko mjeseci ranije napisali smo recenziju Uhans 101s telefona, a tekst je imao korisnu informaciju o tome koji telefon možete priuštiti sebi za $60. U tom rangu ima još nekoliko povoljnih pametnih telefona kao što su Cubot Manito, Amigoo R700 ili Blackview E7. U ono vrijeme ovi su mobiteli bili najpovoljniji pametni telefoni na tržištu koji su osiguravali barem pristojne  performanse.

No, sada se ćini kako ova vrsta telefona, izvrsna za kućni budžet, preplavljuje tržište. Danas ćemo pričati o Leagoo M seriji pametnog telefona  koji košta samo $74,99 ili 230 KM sa garancijom http://www.olx.ba/artikal/24739041/leagoo-m8 kod naših partnera iz Mobitel Shopa koji su nam omogućili da uradimo ovu recenziju. Leagoo sadrži mnogo naprednih komponenti uključujući 5,7 inčni ekran sa Corning Gorilla Glass 4 zaštitom i još mnogo toga.

Već smo se ranije upoznali sa nekoliko uređaja iz M linije, kao što su Leagoo M5 i M5 PLUS. Sada je na red došao i Leagoo M8. On svakako nije pionir na tržištu povoljnih pametnih telefona, ali Leagoo 8 nastavlja ono što su njegovi prethodnici započeli – NOVU ERU PAMETNIH TELEFONA PRISTUPAČNIH SVIMA.

Leagoo 8 Recenzija

Izgled Leagoo M8 pametnog telefona

leagoo m8 recenzija: lice novih pametnih telefona za svačiji džep

Kao i svaki povoljniji mobitel, i Leagoo M8 dolazi sa sa stražnjim poklopcem na skidanje što znači da su utori za SIM i memorijske kartice smješteni ispod njega. Iz tog razloga neke bočne strane mobitela nemaju nikakvih utora niti tipki. Kućište ovog pametnog telefona napravljeno je od plastike, dok je čvrst metalni okvir napravljen od cinka. Nije poznato da li ova vrsta metala utječe na ljudsko  zdravlje, ali ovom uređaju svakako daje jednu veliku prednost: izgled skupocjenog pametnog telefona.

Stražnja strana je sjajna, ali nije prosječna. Znam mnogo kupaca koji ne vole telefon ovakvog izgleda, ali Leagoo je već neko vrijeme na tržištu I, vjerujte mi, dobro znaju što rade. Uređaj dolazi  u tri boje: bijeloj (galaxy), zlatnoj (šampanjac) i sivoj (titan).  Iako se ovdje radi o 5,7 inčnom phabletu, Leagoo je uspio stvoriti odličan uređaj što se tiče ergonomije korištenja i praktičnosti.  Zahvaljujući zaobljenim kutevima i stražnjem poklopcu vrlo je ugodan za nošenje u jednoj ruci.Dolazi u dimenzijama 15.45×7.98×0.88 cm i teži 169 grama.

leagoo m8 recenzija: lice novih pametnih telefona za svačiji džep

Prednja strana nosi IPS ekran veličine 5,7 inča. Dolazi u HD rezoluciji i ima gustoću od 267 piksela  pa se stječe dojam  da je proizvođač povukao ovaj potez kako bi utjecao na  cijenu telefona. Velika je prednost što je ekran zaštićen sa Gorilla Glas 4 zaštitom, pa je telefon otporan na ogrebotine i služit će vas dugo vremena. Gornja strana prednjeg poklopca ima kameru od 5 megapiksela (8 megapiksela sa interpolacijom), zvučnik i standardni set senzora.

leagoo m8 recenzija: lice novih pametnih telefona za svačiji džep

Tri navigacijska gumba smještena su na donjem dijelu, na ekranu. Gumb za uključivanje, zajedno  sa tipkama za glasnoću, nalazi se na desnoj strani. Mini HDMI utor, zajedno sa mikrofonom, se nalazi  na donjoj strani. Utor za slušalice veličine 3.5 mm nalazi se na vrhu mobitela. Kamera od 8 megapiksela (interpolacija je 13 megapiksela), u kombinaciji sa LED bljeskalicom i čitačom otiska prsta sa reakcijom od  0.19 s, nalazi se sa stražnje strane.

Vanjski zvučnik smješten je na donjem dijelu stražnjeg poklopca i moram napomenuti da je glasnoća i reprodukcija  svih zvučnika ovo phableta odlične kvalitete. Kao što sam rekao na početku recenzije, stražnji poklopac je odvojiv, a samim time je odvojiva i njegova litij-ionska baterija.

Kada izvadimo bateriju možemo vidjeti dva utora za SIM kartice, koji podržavaju 3G mrežu, jedan utor za mikroSD karticu koji korisniku dozvoljava da proširi memoriju do 128 GB, i bateriju od 3500mAh koja osigurava prihvatljivu duljinu korištenja za ovaj phablet sa velikim ekranom.

Leagoo M8 performanse

Pošto je riječ o povoljnijem pametnom telefonu ne možemo očekivati ništa bolje od hardvera srednje kvalitete, ali za obavljanje svakodnevnih zadataka lista specifikacija ipak ne smije biti neprihvatljiva. Leagoo M8 je uspio u tome. Opremljen je sa četverojezgrenim MediaTek MTK6580 procesorom sa radnim taktom (CPU) od 1,3 gHz i uparen sa Mali-400 MP GPU, 2 GB RAM-a i 16 GB ROM-a. Ovaj čip radi  na procesiranju od 28 nm sa  ARM Cortex – A7 jezgrom.

Također radi uz platformu Android 6.0. To je uobičajeni hardvare za telefone srednjeg ranga no već smo ranije primjetili kako ove kombinacije korištene na različitim  modelima mogu stvoriti prilično različite performanse. Evo uvida u nekoliko Benchmark test rezultata kako bi saznali nešto više: Leagoo M8 postigao je 24,658 na AnTuTu, 404 na GeekBench Singlecore testu i 1157 na Geekbench multicore testovima.

Ovo možda ne zvuči impresivno ako to usporedite sa najnovijim pametnim telefonima, kao što je najavljeni  Xiaomi MI6, ali ne smijete zaboraviti da je ovdje riječ o povoljnom pametnom telefonu srednje klase.

Leagoo M8 povezivost

leagoo m8 recenzija: lice novih pametnih telefona za svačiji džep

Ovaj uređaj dolazi sa dual SIM opcijama povezivosti. Iako su obje SIM kartice aktivne, obje podržavaju samo 3G mrežu, i to će, vjerujem, svima biti najveće razoćaranje što se tiče ovog uređaja. Ukoliko zanemarimo ostale značajke, po istoj cijeni možemo  nabaviti i 4G phablet. Pri tome posebno mislim na Blackview S7 i Leagoo M5 PLUS. Ipak, ovaj nedostatak ne može igrati odlučujuću ulogu u svačijem odabiru, jer nisu svi korisnici spojeni na 4G mreže. Osim toga, Leagoo M8 podržava WIFI 802.11b/g/n i Bluetooth 4.0.

Leagoo M8 kamera

Glavna kamera dolazi u jačini od 8MP sa interpolacijom od  13 MP. Dobavljač I proizvođač  kamere je nepoznat, ali ima prihvatljive performance što se tiče forografiranja. Može slikati fotografije od 4160 × 3120 piksela, i snimati video od 1280× 720 piksela. No, pravi video koji smo mi snimali dosta se razlikuje kvalitetom od njihovog reklamnog, nažalost u negativnom smislu. Isto može biti rečeno i za prednju kameru od 5MP (interpoliranu do 8MP).

Leagoo M8 pakiranje

Leagoo M8 dolazi u bijeloj kutiji kojoj se na prednjoj strani nalazi slika ovog phableta. Na jednoj od vanjskih strana kutije  nalaze se glavne značajke tj. performanse telefona. U kutiji se nalaze  Leagoo M8 phablet, USB kabel, punjač, slušalice i  upute za upotrebu.

Pozitivne karakteristike

720p ekran zaštićen sa Gorilla Glass 4 zaštitom

Dobra ergonomija

Veliki kapacitet baterije

Prihvatljive mogućnosti konekcije

Negativne karakteristike

Mala memorija

Čip srednje kvalitete

Završna riječ

Leagoo 8 možda nije borac  za neku laskavu titulu vrhunskog phableta, ali je odlićan izbor za one koje traže povoljni pametni telefon sposoban izvršavati svakodnevne zadatke. Najprodajnija I najbolja značajka je svakako 5.7 inčni ekran sa zaštitom protiv ogrebotina. Iako phablet ima nekih manjkavosti koje ne bi htjeli vidjeti na njemu, moramo biti svjesni da je proizvođač štedio na nekim aspektima kako bi drugi aspekti  bili bolji i kako bi cijena bila prihvatljiva, a phablet dovoljno dobar. I u tome je Laegoo uspio!

https://www.youtube.com/watch?v=CaK_fZpjQ3s

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti