back to top

LOZINKA Kako odabrati sigurnu lozinku?

Lozinka je zaštita našeg virtualno života i privatnosti.

Razvoj tehnologije dao nam je mogućnost komunikacije s ljudima, mogućnosti za informacije, učenje i zabavu. Stvorene su društvene mreže i tu je, na neki način, preusmjeren život čovjeka, čak i onaj dio koji bi trebao biti privatan.

Koristeći ih ostvarujemo privatne i poslovne kontakte sa ljudima na drugom kraju svijeta. Pristup internetu u ovom trenutku znači pristup svijetu, a lozinka štiti vašu privatnost u tom svijetu.

Sa napretkom u svijetu tehnologije došli smo do faze da nije potrebno ići u poštu, u banku, jer možemo plaćati račune sa kompjutera. Takođe, možemo kupovati i prodavati online.

lozinka
LOZINKA Kako odabrati sigurnu lozinku?

Stoga, da bi izvršili određenu novčanu transakciju, naš računar mora imati pristup našem bankovnom računu. Primijetit ćete da nas, kada odemo u banku, zanima samo ono zbog čega smo tamo došli.

Bitna nam je uplata našeg novca ili određena uplata, ali nije važno da li je novac tu i koliko je siguran.

Na računaru koji koristite, takođe ste odgovorni za bezbednost svih naloga koje koristite, bilo da se radi o društvenim mrežama, vašim email nalozima ili PayPal-u.

Šta će neko naći na mom Instagram ili Facebook nalogu kada imam samo poruke i slike koje bacim? Morate shvatiti da je svako označavanje vaših slika korištenjem lokacije registrirano negdje u bazi podataka. Šta to znači?

To zapravo znači da se svaki vaš korak prati i pamti, koliko god strašno zvučalo, istina je.

Iz tog razloga, kako bismo sačuvali barem mali dio naše privatnosti, razgovarat ćemo o temi zaštite vaših profila, tj. lozinka za društvene mreže.

Šifra kako napraviti dobar izbor

lozinka kako odabrati sigurnu lozinku?
LOZINKA Kako odabrati sigurnu lozinku?

Ako ikada naglas kažete “Zašto bi neko hakovao moj profil, ja ništa ne krijem?”, imajte na umu da nikome nije stalo do sadržaja vaše komunikacije.

Sajber kriminalce zanima samo kako mogu koristiti vaš račun za buduću prevaru. Iz tog razloga je važno zaštitite svoj identitet jer su mogućnosti zlostavljanja ozbiljnije nego što zapravo mislimo.

Lozinka nije apsolutna zaštita naloga, ali je važan korak ka tom cilju. Važno je napomenuti da portali danas zahtijevaju ispunjavanje određenih uvjeta prilikom unosa lozinke. Postoje portali na kojima je dovoljno ispuniti samo minimalne zahtjeve, kao što je minimalni broj znakova 8.

Zamislite da vaše ime ima potrebnih 8 slova i koristite to u svrhu svoje lozinke. Veoma loša ideja.

Lični podaci, kao što su ime, prezime, datumi, bilo šta vezano za vas i vaše voljene, nisu dobar izbor. Dakle, ako se zovete Aleksandar, neka vam jedino ime u životu bude Aleksandar, a ne lozinka.

Koristite kombinaciju velike (AZ) i male (az) slova, brojevi (0-9) i specijalni znakovi (., !, ?, @, #, $, %), u zavisnosti od toga šta je dozvoljeno. Na nekim portalima moguće je koristiti određena latinična slova (ć, č, đ, ž, š). Ako postoji ta mogućnost, odnosno mogućnost korištenja ćiriličnog slova, iskoristite je.

Određene studije su pokazale da lozinka treba da ima minimalnu dužinu od 15 karaktera. Zvuči previše, zar ne? Samo zapamtite da ako neko pristupi vašem računu, može pristupiti i vašem bankovnom računu.

Sada bi 15 znakova moglo biti malo. Napravite dobru kombinaciju i u isto vrijeme vodite računa da vaša lozinka bude dovoljno složena da je ni kompjuter ni čovjek ne mogu pogoditi nakon malog broja pokušaja.

Takođe, bitna je i unikatnost, tj. kombinacija riječi koje predstavljaju određenu frazu nikako nije dobar izbor za lozinku.

Da li je univerzalna lozinka dobar izbor

lozinka - sačuvajte na mobilnom telefonu i računaru

Danas nije moguće koristiti samo jednu društvenu mrežu. Društvene mreže koje koristite zahtijevaju korisničko ime i lozinku.

Postoje korisnici koji imaju samo jednu lozinku za prijavu na sve društvene mreže. Ako se lozinka poklapa sa lozinkom e-mail adrese, nailazimo na problem.

Vaš profil na određenoj mreži postaje meta hakerskog napada i on uspijeva. Ovo otvara mogućnost da isprobate istu lozinku na svim vašim profilima.

Univerzalna lozinka, koju ćete koristiti na svim svojim profilima, naravno nije dobar izbor. Dakle, koristite više različitih lozinki. Otvara se novo pitanje, kako ih zapamtiti?

Kreirajte vlastiti sistem za pohranjivanje lozinki. Naravno, memorisanje lozinki na telefonu je jedna od najgorih ideja koje možete smisliti. Vaš telefon ili računar također mogu biti meta hakerskog napada i tada sve vaše lozinke više nisu tajna.

Pokušajte ih zapamtiti, to bi mogao biti najbolji savjet i ne pričajte o tome ni sa kim.

I ne, to ne znači da ne vjerujete svom partneru, svojoj djeci ili bilo kome tko vam je blizak, već da vodite računa o svojoj privatnosti i sigurnosti na internetu. Sistem zapravo može izgledati kao univerzalna lozinka sa promjenom određenih znakova.

Primjer:

Lozinka 1: TeLe#19f0n!

Lozinka 2: TeLe$28fon.

Promijenili ste određene znakove, a lozinka je i dalje vrlo slična i, na neki način, laka za pamćenje. Savjeti koje možete pronaći ako malo istražite na internetu su da npr. pismo A možete zamijeniti brojem 4.

Takođe, pismo I možete zamijeniti brojem 1pismo O možete zamijeniti brojem 0, kao što je urađeno u primjeru.

Naravno, ako ste dobri u pamćenju znakova, radite različite kombinacije velikih i malih slova u ovom vašem sistemu.

Može li se lozinka čuvati u tajnosti

kako funkcioniše vpn
LOZINKA Kako odabrati sigurnu lozinku?

Lozinka je ključ vaše privatnosti, ali i vaše sigurnosti na internetu. Da biste sačuvali i privatnost i sigurnost, nemojte otkrivati ​​svoju lozinku drugim ljudima, čak i ako su vam bliski. Posebno pazite da svoju lozinku ne kažete nepoznatoj osobi.

Zašto bi neko to uradio? Jednostavno, u svijetu sajber kriminala postoje sistemi za krađu podataka.

Jedan od najlakših načina da saznate nečiju lozinku je da jednostavno pitate tu osobu. Kao dio ankete, ili kao dio nekog istraživanja, ljudi su često dijelili svoju lozinku s nepoznatim ljudima.

Niko vas nikada neće pitati za lozinku vašeg računa, kao što niko nigdje ne traži PIN za vaš bankovni račun. Ako se neko predstavi kao zaposlenik korisničke službe i traži vašu lozinku, prevara je. Administratori mogu pristupiti vašem nalogu bez vaše lozinke koristeći računar kompanije!

Savjet je da lozinke ne držite na papirićima blizu računara, jer ih neko može pronaći. Naravno, podsjećam, lozinke ne treba čuvati ni na kompjuteru ni na telefonu.

Pored upada hakera, telefon može biti i meta lopova, pa osim brige o telefonu, u tom trenutku treba razmišljati i o sačuvanim lozinkama.

Na internetu je moguće pronaći generatore lozinki. Generator lozinki nasumično generiše lozinke za korisnike koji izaberu ovu opciju.

Stoga generator lozinki mora imati određenu bazu podataka, u koju pohranjuje lozinke, na osnovu koje će izbacivati ​​nasumične lozinke.

Dakle, neko je već uneo sve lozinke u tu bazu i zna ih, što znači da će neko znati i lozinku koju ste dobili ako se odlučite da je koristite. To je isto kao da s nekim podijelite svoju tajnu.V

Zaključak

Kreirajte svoj vlastiti sistem lozinki. Pridržavajte se pravila koja ste postavili u sistemu. Poštujte svoj sistem i lakše ćete smisliti i zapamtiti svoje lozinke.

Zadržite svoje lozinke za sebe. Niko vas nikada neće pitati za lozinku, osim ako nije prevara. Savjet za roditelje je da, naravno znaju lozinke vaše djece za sigurnost djece na internetu, piše kakolako.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti