back to top

Najbolji Windows laptopovi u 2024

U 2024. godini Windows će i dalje imati značajan udio na tržištu u kategoriji operativnih sistema za laptopove, prvenstveno zahvaljujući širokom spektru uređaja koje pokrivaju.

Bilo da vam je potreban jeftin laptop ili laptop sa moćnim performansama pogodan za igrače i kreativne profesionalce, svakako pronađite Windows laptop koji ispunjava vaše zahtjeve.

U nastavku ćemo popisati po kategorijama najbolji Windows laptopovi u 2024.

 

Najbolji Windows laptop u cjelini: Dell XPS 13 Plus (9320)

 

dell xps 13 plus (9320)

PREDNOSTI NEDOSTACI
Odličan kvalitet izrade 720p web kamera
Uključeni adapteri za prijenos USB-C na USB-A i USB-C na slušalice Nedostatak portova
Veoma tiha tastatura koja pruža udobno iskustvo kucanja Tačpedu je potrebno više vremena za podešavanje
Prilično tihi navijači
Mogućnost konfigurisanja prije kupovine

 

Dell XPS 13 Plus (9320) ima značajnu nadogradnju performansi u odnosu na svog prethodnika, a radi se o boljem procesoru i bržoj radnoj memoriji. Zaista upečatljiv dizajn, gotovo nevidljiv touchpad, ravna tastatura, “Funkcija“ Red osjetljiv na dodir zajedno sa sjajnim 3.5K OLED ekran (3456 x 2160). Pomenuti ekran zaista treba istaći kao novitet jer nudi sve najbolje što dolazi iz OLED tehnologije, a to su nevjerovatne razine crno-bijelih nijansi i živopisne, prirodne boje.

U odnosu na prethodnika, produženo je i trajanje baterije, iako i dalje neznatno zaostaje za konkurencijom. Kada je u pitanju prenosivost, ovaj laptop se lako može uporediti sa 13,6-inčnim M2 Macbook Airom jer ima skoro identičnu težinu i dimenzije. Dodatna sličnost je u dva USB-C/T4 porta i nevidljivom touchpad-u, koji ima vrlo kvalitetan haptički odziv u odnosu na fizičke klikove.

Cijena ovog laptopa varira oko 2700 evra.

 

 

Najbolji budžetski Windows laptop: Lenovo IdeaPad Flex 5

ideapad flex 5 14iru8 recenzija

PREDNOSTI NEDOSTACI
Jednostavan, sa stilom atraktivan dizajn Nešto lošije iskustvo gledanja u ekran u vanjskom okruženju
Brzi SSD 720p web kamera
Kompaktan i lagan Za punjenje se koristi samo jedan USB-C port
Odlično iskustvo kucanja
Solidan zvuk

 

Za cijenu koja se kreće oko 750 evra Lenovo IdeaPad Flex 5 nudi iznenađujuće moćne performanse. Ovaj uređaj je zaista odličan izbor ako želite svakodnevnu produktivnost uz osnovno uređivanje fotografija i videa.

Ako ste korisnik koji je često u pokretu, Lenovo IdeaPad Flex 5 je odličan u kontekstu prenosivosti s vrlo dobrom baterijom koja traje cijeli dan. Takođe ima ekran osetljiv na dodir, tako da je njegova 2-u-1 karakteristika veoma visoko rangirana na tržištu.

najbolji windows laptopovi u 2024

Laptop ima veliki broj portova, uključujući priključak za slušalice i čitač SD kartica. Imali smo priliku da testiramo jači model iz ove serije laptopa, konkretno Lenovo IdeaPad Flex 5 14IRU8, 82Y00030SC što se pokazalo vrlo dobrim s obzirom na cijenu uređaja. Ima odličan OLED ekran osetljiv na dodir, i5-1335U procesor i pokazao se kao jedan od najboljih konvertibilnih laptopa za školu i zabavu u ovom cenovnom rangu.

 

 

Najbolji Windows laptop za igranje: Razer Blade 16

razer blade 16

PREDNOSTI NEDOSTACI
Ultra-kompaktni GaN punjač Vrlo skupo
Odličan ekran Kvalitet baterije je nešto slabiji
Veliki broj portova, uključujući HDMI 2.1
Odlične stope osvježavanja
Proširiva memorija

 

Razer Blade 16 ne samo da nudi čistu snagu i moćne performanse, već je njegov dizajn zaista jedan od najistaknutijih laptopa za igre na tržištu.

Može se u velikoj mjeri konfigurirati, pa dolazi u raznim varijantama sa RTX 40 serijom grafičkih kartica – od RTX 4060 do RTX 4090. Treba reći da verzije 4060 i 4070 na isti način pružaju veliku prostora za igranje vrhunskih naslova i nešto su pristupačniji.

Izbor uključuje čak i ogroman ekran od 18 inča koji će iskusnim igračima pružiti vrhunac gejming iskustva.

Sve verzije ovog laptopa dolaze sa Intel Core i9 HX procesorom 13. generacije, a RTX 4060 verzija ima QHD + 240 Hz ekran. Najmoćnije konfiguracije imaju dual-mode mini LED tehnologiju koja omogućava ozbiljnim igračima, korisnicima koji često obavljaju više zadataka i kreatorima sadržaja da prelaze između rezolucije i brzine osvježavanja na lak i brz način.

Cijena ovog odličnog uređaja varira oko 3.500 evra.

Ako vaš budžet nije ograničen, svakako bih ga preporučio Legion Pro 7 16ARX8H koje smo imali prilike da testiramo. Ovaj laptop za igre dolazi sa AMD Ryzen 9 7945HX i NVIDIA GeForce RTX 4090, a za šta sve može, pročitajte ovdje.

 

 

Najbolji 4K Windows laptop: Lenovo Yoga 9 2-u-1

lenovo yoga 9i 2-u-1

PREDNOSTI NEDOSTACI
Snažne performanse Prosječno trajanje baterije
Dosta portova, uključujući i priključak za slušalice Nije idealan za napredno uređivanje videa i intenzivno igranje igara
1080p web kamera
Lagan i prenosiv
Odlična tastatura

 

Ako tražite moderan i zanimljiv laptop sa 4K OLED ekranom, razmislite o kupovini Lenovo Yoga 9i 2-u-1 laptop.

Njegov ekran od 14 inča prikazuje izuzetnu tačnost boja, ima odličan OLED kontrast, dobre nivoe osvetljenosti i brzinu osvežavanja od 60 Hz. Ako želite još bolje iskustvo, tu je i 2.8K verzija sa brzinom osvježavanja od 90 Hz.

Ovaj laptop ne samo da ima poseban dizajn i odličan ekran, već pruža i natprosječno audio iskustvo. Rotirajući soundbar karakteriše zaista kvalitetan Dolby Atmos zvuk.

Lenovo Yoga 9i 2-u-1 laptop je takođe odličan kada je u pitanju produktivnost jer dvostruki OLED ekran pruža mogućnost ozbiljnog multitaskinga.

Laptop dolazi po cijeni od oko 1500 evra.

 

 

Najbolji Windows laptop za posao: Lenovo Yoga 7 2-u-1

yoga_7_gen_8

PREDNOSTI NEDOSTACI
Osvijetljena tastatura savršena za slabo osvijetljene sobe Osvetljenost ekrana je mogla biti bolja
Impresivni detalji na ekranu sa visokom preciznošću boja
Brz i pouzdan Wi-Fi 6E
Vrlo dobar kvalitet kućišta
Rotacija ekrana za 360 stepeni

 

Lenovo Yoga 7 2-u-1 može biti idealan laptop za studente ili korisnike kojima je za posao potreban pouzdan računar.

Dolazi sa 14-inčnim ekranom osjetljivim na dodir i visokom rezolucijom od 2,2K. Ima brz procesor, 16 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, što je sasvim dovoljno za skladištenje. Korisnici kojima je potrebno malo više prostora mogu se odlučiti za verzije od 1 ili 2 TB.

Intel Core i7 procesori 13. generacije omogućavaju dobre performanse u kontekstu multitaskinga, posebno u situacijama kada je potrebno obaviti velike količine radnih zadataka. Baterija je visokog kvaliteta i može trajati cijeli dan.

lenovo yoga 7 (gen 8)

Imali smo priliku da testiramo nešto jači model sa AMD Ryzen 5 7535U procesorom, koji se pokazao kao odličan izbor za posao ili zabavu. Više o testiranom modelu Lenovo Yoga 7 14ARP8 model 82YM002SSC pročitajte ovdje.

Dodatna prednost ovog uređaja je činjenica da je veoma tanak i lagan, pa se lako može staviti u ranac ili torbu. Ima veliki broj portova, tako da možemo pronaći USB-A port, dva Thunderbolt 4 porta, HDMI port, ulaz za microSD kartice i ulaz za slušalice. Jednostavno je potpuno opremljen za sve moguće situacije koje se mogu dogoditi tokom radnih zadataka ili službenih putovanja.

Cijena ovog uređaja varira između 850 i 1100 eura ovisno o konfiguraciji.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Najbolji Windows laptopovi u 2024. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti