back to top

Quick Charge 3.0 Nova Tehnologija Brzog Punjenja | ITRevolucija

Tehnologija brzog punjenja je veoma korisna mogućnost za teške korisnike telefona. Qualcomm je odavno počeo proizvoditi čipsetove sa Quick Charge 3.0 tehnologijom, obećavajući brojna poboljšanja u poređenju sa prošlom generacijom brzog punjenja. Tako da idemo videti šta nam naslednik nudi.

Šta je Quick Charge?

Ako nikada niste šuli za brzo punjenje,  možete zaključiti po imenu: vaš telefon se puni brže nego što bi se punio bez tehnologije brzog punjenja. Najjednostavnije rečeno, Quick Charge omogućava visoke nivoe protoka struje da ulaze u bateriju, u pokušaju da maksimalno iskoristi svoju efikasnost punjenja.

Najnoviji Quick Charge proizvodi takođe pune svoje baterije višim voltažama i time dozvoljavaju da bude veća stopa prenosa energije kroz kablove koje svi imamo kod kuće.  Kako god, telefon i punjač moraju biti kompatibilni sa istim voltažama punjenja i protocima. Vaš telefon možda podržava punjenje na 9V/2A, ali ako imate samo 1A punjač  onda će proces trajati duže.

Isto tako ubacivanjem 2A punjača u telefon koji može prihvatiti samo 0.7A neće doprineti da se telefon brže puni.

Quick Charge, kao i slične tehnologije iz drugih kompanija, je dizajniran da optimizuje prenos struje u ranim fazama punjenja, dozvoljavajući korisnicima da svoj telefon isključe sa punjenja nakon kratkog vremena, a opet imaju dovoljno baterije za nuždu.

Qualcomm se hvali da Quick Charge 3.0 može napuniti neke uređaje i do 80% za samo 35 minuta. Prenos struje u kasnijim fazama punjenja je puno niži bez obzira koja se oprema za punjenje koristi, tako da je normalno što će vam Quick Charge lako telefon napuniti do 50 %, ali zato za ostalih 50 % ćete morati više sačekati nego za prvih.

Quick Charge 3.0

Glavna nova mogućnost koja dolazi sa novim Quick Charge 3.0 je INOV (Intelligent Negotiation for Optimum Voltage), koji omogućava fino podešenu izlaznu struju i više optimizacije cikluse punjenja. Prvo, različite baterije zahtevaju različite voltaže punjenja. Verzija 2.0 je imala 4 stepena na različitim nivoima snage, 5 volta/2amps, 9V/2A, 12V/1.67A, i 20 volta  opciju.

Quick Charge-ov 3.0 INOV komunicira sa uređajem kako bi tražio bilo koju voltažu između 3.2V i 20V na 200mV inkremenata, omogućavajući veću selekciju voltaža.

INOV ima dodatnu beneficiju, budući da mogu dinamično podesiti voltažu punjenja preko ciklusa punjenja baterije. Kako se baterija puni, polako je protok struje sve manji i manji, što je delimično razlog da bateriji treba više da se napuni zadnjih 20 %, nego što je trebalo za prvih 20 %.

Qualcomm kaže da že njegova nova tehnologija dozvoliti telefonima da zahtevaju tačno onoliko voltaže koliko im treba kako bi dostigli željeni protok, i tako imali maksimalnu efikasnost.

Ovo je korisno budući da smanjuje količinu energije koja je potrošena uzaludno tokom punjenja. Pre bi se višak energije izgubio kao toplota, zagrevajući vaš telefon i  smanjujući vek trajanja baterije. Qualcomm kaže da je verzija 3.0 do 38 % efikasnija od 2.0 što je velika ušteda energije. Glavni fokus Quick Charge 3.0 je efikasna upotreba energije, što dovodi do manjeg zagrevanja baterije i sveukupnog dužeg veka trajanja.

3.0 protiv 2.0

Protok struje je ostao isti, ali povećanjem voltaže kojom se puni je pomoglo da se dostignu kraća vremena punjenja. Sa 3.0 opseg voltaža že omogućiti brže punjenje i bolju efikasnost. Za pametne telefone, pravi maksimum dostupne struje se nije promenio od 2.0-inog maksimuma. Noviji 9v modeli će i dalje uzimati isto 18 kao i pre, iako će baterije niže voltaže dobiti dodatnu struju. Ali ovo sve zavisi tačnog hardvera.

Još važnije, Qualcomm je napravio kompatibilnost sa verzijama 2.0 i 1.0.  Kako se količina povučene struje reguliše sa strane smartphona, vi ćete sigurno dobiti maksimalnu količinu struje za vaš uređaj  bez obzira koji punjač koristite. Ali nećete dobiti taj maksimum ako punite novije telefone sa dosta starijim punjačima logično.

Iako Qualcomm podržava Quick Charge u svim svojim novijim SoC-ovima, i dalje zavisi od pametnog telefona i proizvođača tableta da ubace specifične strujne krugove potrebne za najbolju upotrebu najbržih brzina punjenja dostupnih.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti