Recenzija: Toshiba OCZ VX500 (256GB, 512GB, 1024GB) SSD-ovi

Novi Toshiba OCZ VX500 lansiran od strane Toshibe se zatekao u najtišem kutku u SSD tržištu: SATA diskovi koji koriste MLC NAND flash. Najžešća konkurencija se mogla vidjeti između jeftinih TLC SSD-ova.

PCIe SSD segment je također dobio nekoliko novih sudionika,  ali srednja do visoko skupa strana SATA SSD tržišta trenutno miruje čekajući nove 3D NAND uređaje.

Toshiba OCZ VX500 recenzija

OCZ VX500 nije novi 3D NAND SSD, već samo privremeni uređaj za zamjenu OCZ Vector 180 SSD-a, poznatijeg kao VT180 otkako je Toshiba napravila generalku u OCZ sekciji ove godine.

Kontroler Barefoot 3 je već postao drevan u Vector-u 180, jer je bio lansiran sa originalnim OCZ Vector-om u 2012. godini.

U to vrijeme je bio dovoljno dobar da konkuriše sa najboljim Samsungovim uređajima na potrošačkom trištu, a bio je vidljiv i na tržištu poduzeća.

Kako je tržište nastavilo dalje tako su limiti Barefoot 3 kontrolera postajali sve slabiji.

Najveći problem je bio taj što nije podržavao SATA upravljanje energijom i svi uređaji na temelju njega imaju daleko najgoru energiju u stanju mirovanja u poređenju sa bilo kojim SATA SSD-om na potrošačkom tržištu.

toshiba ocz vx500

Nikada nije bio ni namijenjen za korištenje sa TLC NAND ili 3D NAND-om, a čak možda neće moći raditi ni sa Toshibinim 15nm MLC NAND-om.

OCZ  VX500 napušta Barefoot 3 kontroler i njegovo nasljeđe u cijelosti, a kontoler koji koristi je također repriza, ali ovoga puta je u pitanju Toshibin kontroler.

Toshibin TC358790 kontroler se već koristio u nekoliko uređaja, uključujući Q Series Pro SSD-ove i HG6 enterprise/OEM SSD-ove.

Toshiba još uvijek nije otkrila detalje o samoj arhikteturi kontrolera, ali možemo zaključiti nekoliko stvari na temelju prethodnih uređaja.

TC358790 kontroler je prije uvijek bio ograničen na kapcatitet diskova od 512GB. Za razliku od Barefoot 3 kontrolera, ovaj nikada nije bio namijenjen high-end dijelu uređaja.

Podržava TCG Opal Encryption standard i Toshibinu QSCB shemu ispravljanja grešaka, ali ni jedna od ovih tehnologija nije bila spomenuta u oficijalnim specifikacijama za VX500.

imgp1245b_575px

Na prvi pogled, TC3578790 izgleda kao kontoler bez DRAM-a. Međutim, PCB uređaja na kojem se uvijek dostavlja ima podlošku za BGA DRAM paket. VX500 od 1TB je prvi uređaj koji ima koristi od toga uz Micron DRAM 256MB čip, dok manji kapaciteti ostavljaju to mjesto prazno.

Moderni SSD-ovi koji koriste DRAM cache za NAND mapiranje tablica obično imaju 1GB DRAM-a za svaki 1TB fleš memorije, ali očigledno je moguće proći i sa manje, te neke demonstracije NVM-ove Host Memory Buffer opcije su pokazale kako pristup čak i samo maloj količini DRAM-a može uveliko pomoći  u poređenju sa SSD-ovima bez DRAM-a.

Poznavanjem činjenice da VX500 1TB koristi barem 256MB DRAM-a možemo uporediti  njegovu učinkovitost sa manjim modelima i vidjeti da li ima ikakvu prednost u odnosu na dva manja kapaciteta iznad i izvan onoga što je tipično za jednostavno povećanje kapaciteta.

U većini vremena testni rezultati nisu pokazali drastičnu razliku u ponašanju koja se mogla očekivati između SSD-a sa DRAM-om i kontrolera sa DRAM cache-om.

Dakle, čini se da TC358790 kontroler možda za početak nikada nije bio bez DRAM-a i umjesto toga ima dovoljno integrisane količine DRAM-a za SSD-ove do 512GB.

Toshiba je ostavila za sebe mogućnost povećanja interne memorije sa vanjskim DRAM-om, ali tek sada je tržište dostiglo tačku zahtijevanja modela od 1TB.

screenshot_1

Jedna od očigledno loših strana korištenja eksternog DRAM-a je ograničenje moćnosti diska za upravljanje energijom. VX500 od 1TB dakako posjeduje stanje drijemanja napajanja, ali koristi više od četiri puta više energije u tom stanju.

Također, za razliku od manjih kapaciteta, DEVSLP stanje sa štednjom energije ovdje nije opcija.

Ovaj SSD ima znatno praktičniju potrošnju energije u stanju mirovanja u odnosu na Vector 180 za bilo koji kapacitet, ali još uvijek nije baš najbolji izbor za mobilnu upotrebu.

OCZ VX500 koristi SLC kešovanje, što je uvjet za prihvatljiv performans od strane TLC SSD-ova, ali rijetkost na MLC SSD-ovima. SLC kešovanje na MLC SSD-ovima može biti konfuzno; omogućuje vrhunski performans, ali po cijenu stvaraja više posla koji se poslije mora obaviti kako bi se obavio flush cache-a.

MLC uređaji često imaju manje slobodnog prostora za cache u odnosu na TLC uređaje, tako da možda neće biti u mogićnosti da zadugo održe visoke brzine pisanja.

Precizinije, SLC kešovanje može biti korisno kod opterećenja klijenta što se obično prikazuje kod značajnih I/O skokova rezultata, ali mnogi benchamark-ovi su kuntinuirani testovi koji rade dovoljno dugo da ispune bilo koji SLC cache.

imgp1254_575px

VX500 je izgrađen sa istim PCB-om i kućištem kao kod prethodnih uređaja koji imaju isti kontroler.

Većina ljudi možda neće biti ljubitelji ovog kućišta zbog njegovih grubih ivica i činjenice da se ćoškovi vrlo lako znaju udubiti, naročito ako često pomjerate SSD, ali je svo od metala i ta metalna konstrukcija će se pobrinuti da ne bude nikakvih problema sa toplotom.

Kada se jednom konačno odrvnu šarafi koje Toshiba koristi sa ljepilom protiv otvaranja, skine jedna strana ku?ćhšta sa termalnim jastučićom i svaki NAND paket, može se malo bolje zaviriti u unutrašnjost ovog SSD-a. DRAM na modelu od 1TB ne dolazi sa termalnim jastučinom.

Može se vidjeti da nema većih kondenzatora, tako da izgleda da VX500 2žrtvuje djelomičnu zaštitu od gubitka energije koju je Vector 180 imao.

Početna lista cijena koju je ova firma postavila stavljaju VX500 ispod Vector-a 180 i odmah ispod Samsungovog 850 EVO i obje komparacije se odnose na listu cijena protiv trenutnih uličnih cijena.

Toshiba se ne pokušava ponašati kao da je VX500 bilo šta kao vodeći uređaj, a tu je i dobra šansa da će završiti kao jedan od najjeftinijih uređaja ravnim MLC SSD-ovima. Toshiba će prodavati model od 128GB, ali sumnja se da će dobiti jaku prodaju u maloprodajnom tržištu, posebno sa tako visokom početnom listom cijena.

MLC NAND gubi popularnost kod proizvođača u SATA SSD tržištu, što ograničava opciju poređenja sa savremenim SSD-ovima. Tu je i nedavni plod SSD-ova koji koriste Phison S10 kontroler i Toshibin 15nm MLC, te PNY CS2211. SanDisk Extreme Pro se još uvijek vrti kao visoko-kvalitetna SATA opcija.

Crucial MX200 je još uvijek dostupan, ali ga zamjenjuje MX300 baziran na 3D TLC tehnologiji. Za TLC uređaje postoji konkurencija između OCZ Trion 150 (sada TR150) i  Samsung 850 EVO SSD-a.

screenshot_2

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti