back to top

Samsung Galaxy J7 recenzija | ITRevolucija

Samsung Galaxy J7 je jako dobar telefon koji bi čak mogli porediti sa uređajem iz A serije. Ima specifikacije slične A3 (2017 ).

Samsung Galaxy J7 recenzija

Dizajn je takođe jasan podsetnik da je nastao iz iste tkanine, iako nema vodootpornost i USC tipa c port. Sve ovo nam daje telefon koji nije veoma inovativan što se tiče dizajna, ali i dalje je sasvim lep i sposoban da pokreće većinu igrica bez problema. Malo je verovatno da ćete poželiti kupovinu ovog telefona. Odlične je cene i jedina mana mu može biti kamera. Kamera nam je jedini podsetnik da je ovo telefon srednje klase.

Dizajn i displej

Metalno kućište oko 5,5 inča  dijagonale  automatski znači da je ovaj telefon prilično glomazan nije za svačije ruke, u manjim rukama delovaće glomazno i moraćete  ga premeštati da dohvatite prstom nešto na gornjem delu ekrana ali to isto tako znači da ne deluje debelo. Vitak je, a deluje još vitkiji zahvaljujući rubovima zakrivljenim sa svih strana.

Ekran je takozvani 2.5D, što znači da je zakrivljen  prema rubovima ali to nećete osetiti pod prstom, jer cela je prednja površina prekrivena staklom koje je izbočeno u odnosu na metalni okvir. Sve zajedno deluje čvrsto i robusno.

S leve i desne strane rubovi su moderno tanki. S donje i gornje strane su ipak prilično veliki paneli: gornji ima spomenutu 13MP kameru i njenu LED bleskalicu te puno senzora. S donje strane je jedna jedina tipka; u njoj je i skener otiska prsta (brz , kako smo već navikli kod Samsunga). Druge dve Android tipke, leva i desna su virtualne.

S leve strane je prilična gužva: ispod dve odvojene tipke za  kontrolu jačine zvuka su dva ulaza  jedan manji, za mikro SIM karticu i jedan veći, u koji stane još jedna takva kartica i mikro SD memorijska kartica. Sviđa mi se takvo rešenje, jer to znači da ne morate birati između dva SIM-a i proširenja memorije (kog ćete brzo požeeti, jer samo 16 GB ugrađene memorije je već do pola napunjeno.

Desno je zvučnik (ako već niste imali neki noviji Samsung, moraćete se naviknuti na ovo rješenje) a ispod njega je glavna tipka za uključivanje/isključivanje. S donje strane je klasična postava: ulaz za slušalice, 3,5-milimetarski i običan USB ulaz što me je iznenadilo, jer i S serija i nova A serija ima novi USB-C.

Odozgo nema ničega, a sa zadnje strane nas čeka iznenađenje. Unibody uređaji, kod kojih je celo telo izrađeno od jednog komada metala, moraju imati prorez  kroz koji će uređaj primati signal bežičnih mreža; on se obično sakriva ali Samsung ga je inkorporirao kroz dizajnerski detalj: dve plastične linije na gornjoj i donjoj strani pretvorivši ga u nešto nalik na zaštitni znak J7.

Super AMOLED ekran

Super AMOLED ekran naravno nije jednako dobar kao na S ili Note modelima, ali je još uvek klasu bolji od praktično svih ostalih telefona u ovoj klasi: svetao je, oštar kao žilet, vidljiv i na suncu, živahnijih boja Mana je što zaštitno staklo nije prekriveno oleofobičnim slojem, što znači da su na njemu itekako vidljivi otisci, a vrlo brzo se nakupi i masnoća koje se nećete lako rešiti. Boje su pomalo prenaglašene, ali prikaz možete podesiti u Postavkama. Osvjetljenje se može (za razliku od starijih modela) podesiti na automatsko.

Performanse

Zanimljivo je da Samsung nije pojačao čipove u odnosu na prošli model  glavni procesor i GPU su isti, ali svejedno nisam osetio nikakvo štopanje i zastajkivanje: šta god pokrenuli, izvršava se odmah. (Naravno, to ne vredi za najzahtjevnije igre s njima vam neće puno pomoći ni Game Mode.) Nema problema ni s pregrevanjem: aluminijumsko kućište nikada nije neugodno na dodir.

Nakon par dana korištenja ipak sam otkrio manu starih čipova: potrošnju baterije. U J7 je upakovana baterija od čak 3600 mAh (nije zamenjiva) ali ona neće potrajati kao ona na S8. Bez brige, izdržaće celi dan koliko god je maltretirali ali s vremenom ćete ipak poželiti prebaciti se u štedljivije podešavanje.

Po običaju, u Podešavanjima možete detaljno podesiti potrošnju baterije, a prvi korak je da isključite always-on prikaz koji pokazuje vreme, propuštene pozive, pristigle poruke, obaveštenja  i na isključenom ekranu  što je atraktivno ali troši bateriju.

Brzo punjenje nije podržano.

Od mreža, podržane su gotovo sve, uključujući novi Wi-Fi ac, LTE kategorije 6, Bluetooth 4.1 i UKV radio.

Softver

Softverski interfejs ovogodišnjeg J7 povuklo je dosta mogućnosti od S8 što je svakako dobrodošlo. To znači da ćete, ako spadate među znatiželjne koji vole sve isprobati, moći satima i danima prekopavati po postavkama  ali ako niste takvi, nego volite da sve radi isprva bez komplikovanja. Opet ćete doći na svoje jer sve radi isprva, bez kopanja, a kada vam nešto zatreba  neće biti problem pronaći željenu opciju.

Na primer, spomenuti problem malih ruku na velikom ekranu možete ublažiti tako da podesite upravljanje jednom rukom, ili podelite ekran na dva dela.  Samsung je nakrcao veliku količinu svog vlastitog softvera uz Googleov originalni, Androidov, a on je u večini slučajeva inferioran (Bixby, primerno).

Na svu sreću, 3 GB memorije je dovoljno da zadovolji sve. Ima tu i par dobrih aplikacija: Microsoftov uredski paket (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive i Skype) je bolji od Googleovog.

Samsung je redizajnirao ikone (čak i u odnosu na S8) i još malo doterao interfejs; na primer nema standardne prečice za meni sa svim aplikacijama. Do njega dolazite povlačenjem prsta od dna prema gore (na isti način se vraćate na početni ekran).

Ali što je najvažnije sve možete podesiti, do najmanje sitnice: svaki element interfejsa se može prilagoditi, a ako vam ne odgovaraju oni koji se nude, možete preuzeti stotine novih iz Samsungove prodavnice (bez brige, većinom su besplatni).

samsung galaxy j7 recenzija
Samsung Galaxy J7 recenzija | ITRevolucija

Kamera

Uz sve osobine koje se retko ili nikad ne sreću kod telefona ove klase, nekako sam očekivao da to vredi i za kameru, posebno kada sam saznao da se ona temelji na istom Sonyjevom senzoru (IMX258) koji se nalazi u skupljim telefonima  kao što je LG G6.

Slike su, međutim, sasvim u skladu s onima kakve možete očekivati od telefona ove cene. Solidne su ali nedostaje im detalja (kakve nude skuplji modeli), izoštrenosti u svim situacijama, neosetljivosti o uslovima snimanja (nema optičke stabilizacije, a podatak o f/1.7 ipak ne znači da pri slabom svetlu snimci nisu puno slabije).

Samsung je unio dosta (uglavnom sitnijih) promena u interfejs kamere, ali za njega vredi isto što i za softver uopšte: nije loše, ima zgodnih detalja, ali originalni Googleov softver je u pravilu bolji, i jednostavniji za upotrebu.

Za selfi kameru važi isto : iako  nudi impresivnih 13 megapiksela, zna pogrešiti s izoštravanjem (nema autofokus). Sa druge strane, blic dobro dođe, šuma nema previše a opšti utisak možete popraviti bogatim izborom filtera.

Kamera snima u Full HD-u a snimci su, uz odgovarajuće osvetljenje, nadprosečnog kvaliteta..  Zvuk je izvrstan.

Zaključak

Ovaj telefon je više za sve one koji zbog raznih razloga ne mogu da imaju najbolje Samsungove telefone, ali za upola manju cenu od one koju imaju najbolji, dobijate skoro sve kao i da imate jedan od tih najjačih. Iako je očigledno da ima premium dizajn, on nema ništa inovativno i slike pri slabijem osvetljenju nemaju detalja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti