back to top

Šta je MetaMask i čemu služi?

Da li ste zainteresovani za nove NFT-ove ili ne-zamenljive tokene, ali ne znate odakle da počnete? Jeste li zainteresirani za kriptovalute, ali smatrate da su novčanici previše komplicirani ili zastrašujući? MetaMask je kripto i NFT novčanik koji radi kao mobilna aplikacija ili proširenje preglednika, a MetaMask može poslužiti kao jednostavan i pristupačan ulazak u svijet blockchain aplikacija i sredstava.

metamask

Šta je MetaMask?

MetaMask sebe naziva “vaša veza s novim internetom” i dizajniran je da služi kao novčanik i identifikacija ili ID za online aplikacije bazirane na blockchain-u izgrađene na vrhu Ethereuma. Osim što korisnicima daje pristup kripto i NFT-ovima, obećava sigurnije i privatnije iskustvo preglednika. Jedina kvaka je da kada korisnici drže sve svoje podatke, ne mogu sebi priuštiti da ih izgube ili daju sami.

MetaMask radi kao besplatna mobilna aplikacija za iOS i Android, ali može raditi i kao ekstenzija za Google Chrome, Firefox, Brave i Edge pretraživače za računare. Ako koristite Firefox, Brave ili Edge, posjetite stranicu za preuzimanje MetaMaska, pomaknite se do Podržanih pretraživača i odaberite ikonu za željeni pretraživač. Odatle ga instalirajte kao bilo koju drugu aplikaciju ili proširenje.

Snimci ekrana se razlikuju u zavisnosti od toga koji internet pretraživač koristite, tako da ako pratite uz aplikaciju ili alternativno proširenje pretraživača, stvari mogu izgledati malo drugačije na vašem ekranu.

metamask račun

Početak rada sa MetaMask nalogom?

U svojoj srži, MetaMask je kripto novčanik. Ako želite prednosti interakcije s blockchain aplikacijama putem MetaMask naloga, možda se pitate možete li povezati svoje postojeće novčanike. Odgovor je “možda možete”.

Kada se prvi put prijavite, postoji stranica za povezivanje vašeg postojećeg novčanika sa vašim novim MetaMask nalogom unosom fraze za oporavak. Tokom pisanja ovog članka, unesena je šifra za oporavak postojećeg blockchain.com novčanika, ali MetaMask ga nije prepoznao. Uobičajene recenzije aplikacija kažu da MetaMask ne radi sa svim tvrdim novčanicima, tako da bi ovo mogao biti problem samo s MetaMaskom.

Kreiranje novog MetaMask naloga kao ekstenzije pretraživača je brzo i jednostavno. Najteži dio je s vašom uvodnom frazom, koja postaje vaša fraza za oporavak. Ako ste upoznati s kripto novčanicima, poznat vam je i ovaj koncept. Ako je MetaMask vaš prvi kripto novčanik, sve što trebate znati je objašnjeno u kratkom videu.

 

Kako osigurati MetaMask novčanik?

U suštini, vaša fraza za oporavak od dvanaest riječi služi kao rezervna kopija u slučaju da se ne možete prijaviti na svoj račun. Budući da MetaMask sebe vidi kao temelj vašeg identiteta na novom Internetu, ako neko drugi uđe na vaš račun, taj neko drugi želi da se dočepa vašeg broja socijalnog osiguranja, a ne samo vašeg novca i kartica. Stranice za podešavanje preporučuju da zapišete svoju frazu ili lozinku za oporavak i čuvate je na sigurnom mjestu ili koristite pouzdani upravitelj lozinki.

Kada dobijete frazu za oporavak, morate odabrati riječi iz banke riječi kako biste bili sigurni da ste je ispravno kopirali. Nakon što je ovaj mali test obavljen, stranica za potvrdu vam govori da ste spremni da počnete koristiti MetaMask.

metamask instalacija

Dobivate pristup korisničkom računu MetaMask?

Kada je ekstenzija vašeg MetaMask pretraživača postavljena, možete mu pristupiti tako što ćete se vratiti na web stranicu MetaMask i prijaviti se. Naravno, pošto se radi o proširenju pretraživača, takođe možete odabrati MetaMask logo u traci sa alatkama ekstenzije pored trake za pretragu na vrhu prozora pretraživača.

Pristup MetaMasku sa trake sa alatkama za proširenje pokazuje na kojoj mreži radi MetaMask i brz pregled vaših sredstava. Takođe vam pokazuje da li je vaš MetaMask nalog povezan sa veb lokacijom na kojoj se nalazite. Nažalost, u vreme pisanja ovog teksta, nema mnogo sajtova koji rade sa MetaMaskom. Ako ga pronađete, dugme na stranici će vam omogućiti da povežete svoj nalog.

Iz sučelja web stranice ili sučelja proširenja također možete kupiti, prodati ili zamijeniti sredstva u svom novčaniku. Možete kupiti bankovnim transferom ili kreditnim ili debitnim računom. Također možete prenijeti ETH iz drugog novčanika ili zamijeniti ETH na svom računu za druge podržane tokene. Svoju adresu javnog novčanika možete kopirati u međuspremnik u bilo koje vrijeme klikom na ime vašeg računa. Budući da je MetaMask veoma dobar u pogledu sigurnosti, moraćete ponovo da se prijavite na svoj nalog kada ponovo pokrenete pretraživač.

 

Kako personalizirati MetaMask korisnički račun?

Možete pristupiti svom računu iz proširenja ili sučelja web stranice tako što ćete kliknuti na ikonicu naslaganih tačaka u gornjem desnom kutu i odabrati Detalji računa iz menija koji se pojavi. Ovo prikazuje QR kod i tekstualnu verziju vaše javne adrese. Također možete kliknuti na ikonu olovke desno od naziva računa da ga promijenite u bilo kojem trenutku.

Iz bilo kojeg sučelja, također možete promijeniti mrežu koju koristi MetaMask tako da može podržati dodatne blockchaine. Kliknite na polje Ethereum Mainnet (podrazumevana MetaMask mreža) da biste otvorili padajući meni drugih podržanih mreža. Stavka ispod, Custom RPC, omogućava vam da dodate mreže koje nisu dio standardne liste podrške.

 

Koristeći MetaMask

MetaMask nije takozvani “pasoš” za Internet kakav želi da bude. Barem ne još. Ovdje treba puno raditi kako bi MetaMask jednog dana u potpunosti postao ono što želi. MetaMask je bio rani dolazak u novo polje internet dizajna. Jednog dana bi to zaista moglo riješiti naše probleme s identitetom, sigurnost i financijske probleme na mreži.

Samo zato što MetaMask još ne radi sve ove stvari ne znači da ga još uvijek ne vrijedi imati. Čak i dok čekamo sljedeću generaciju interneta, MetaMask je već pristupačan, jednostavan za korištenje novčanik koji vam daje sve što vam je potrebno da zaronite u budućnost blockchaina i decentraliziranih aplikacija. Sve je pitanje šta korisnici žele i koje su njihove preferencije. U skladu s tim, MetaMask bi se mogao razviti prema onome što korisnici žele od ove platforme.

Piše: DZ

Post Šta je MetaMask i čemu služi? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti