back to top

Šta su botovi za razmjenu kriptovaluta i čemu služe?

Trgovanje kriptovalutama je izazovno jer je uključeno mnogo varijabli. Čak se i najiskusniji trgovci bore da ostvare dosljedno profitabilne trgovine zbog svojih ljudskih mana. Kao rezultat toga, izumljeno je automatizirano trgovanje kriptovalutama, koje uključuje korištenje trgovačkih robota za automatizaciju trgovanja. Ovo se pokazalo korisnim jer se ljudske mane, kao što su emocije, eliminišu u zanatima, što ih čini vjerojatnijim za uspjeh.

Dakle, što su botovi za kripto trgovanje, kako rade i tko ih može koristiti u trgovanju kako bi povećao svoje šanse za osvajanje valuta?

kriptovalute

Šta su zapravo botovi za razmjenu kriptovaluta?

Kripto roboti ili “botovi” za trgovanje su roboti koji se koriste za automatizaciju trgovanja. Oni su u osnovi programi koji se izvršavaju da bi proizveli određene rezultate u trgovini.

Iako možete jednostavno otići na platformu za trgovanje kripto botovima i početi koristiti trgovačke botove s unaprijed definiranim pravilima, također ih možete programirati tako da odgovaraju vašim potrebama trgovanja. Na primjer, možete promijeniti postavke na botu da biste kupili određenu kriptovalutu u određeno vrijeme ili po određenoj cijeni, ovisno o vašoj strategiji kripto trgovanja.

Platforme za trgovanje kripto botovima takođe pružaju usluge testiranja unazad koje vam omogućavaju da testirate takvu strategiju pre nego što je primenite u svojoj trgovini. Ovo značajno smanjuje rizik prilikom ulaska u takvu trgovinu. Još jedna važna uloga koju imaju botovi za kripto trgovinu je eliminacija ljudskih emocija u odlukama o trgovanju. Bez obzira na to koliko ste iskusni, vaše emocije mogu nadvladati vas i možete pogriješiti, a greške vas mogu koštati mnogo novca u trgovini. Sve ovo se odnosi na psihologiju trgovanja i kako ona utječe na kripto trgovinu.

 

Kako tačno funkcionišu kripto botovi?

Robote za kripto trgovanje koriste platforme kao što su Coinrule, Cryptohopper, itd. Ove platforme kreiraju robote za kripto trgovinu sa specifičnim pravilima koja se primjenjuju na trgovanje, ali ih možete modificirati tako da odgovaraju vašem specifičnom cilju. Možda najimpresivnija stvar kod njih je to što trguju 24/7, što niko drugi ne može. Možete ih programirati da izvršavaju trgovine u određeno vrijeme, danju ili noću, na osnovu kretanja na tržištu. Neki botovi imaju posebne karakteristike koje ih izdvajaju, kao što je HODL funkcija na 3Commas. Ovo ne samo da trguje, već vam pomaže i da automatski kupujete i držite kriptovalute kupujući po niskim cijenama. Na vama je da odlučite koje kriptovalute želite i odaberete bota koji će vam pomoći da to postignete.

kriptovalute na androidu

Ko može koristiti kripto botove?

Roboti za kripto trgovinu ne zahtijevaju posebno programiranje ili druge vještine za korištenje. Stoga ih čak i potpuni početnik u trgovanju može koristiti za trgovanje.

Naravno, napredni trgovci su takođe izloženi riziku da dopuste svojim emocijama ili drugim problemima da im smetaju u poslovanju. Da bi pomogli, ponekad postavljaju botove za trgovanje, na primjer kada treba da izvrše trgovinu noću. Ne mogu trgovati cijeli dan i cijelu noć, tako da trgovački botovi mogu dobro doći u takvim trenucima ili kada su zauzeti drugim poslom. Ukratko, svi koriste botove za kripto trgovinu, ako ne zato što su novi i imaju malo iskustva, onda zato što ne mogu sami izvršiti trgovinu u najboljem trenutku.

cryptotrading-bots

Koji su najbolji botovi za kripto trgovanje za početnike?

 

  1. Coinrule

Da li znate šta je automatizovano trgovanje kriptovalutama? Coinrule je jedna od najpopularnijih platformi za automatizirano trgovanje kriptovalutama. Takođe je jedan od najprikladnijih za početnike, sa jednostavnim korisničkim interfejsom koji svako može brzo da shvati kako da koristi. Kao početnik bez tehničkih vještina, možete primijeniti postojeća pravila trgovanja i početi trgovati. Platforma ima funkciju backtestinga tako da možete testirati sve strategije ili pravila koja kreirate prije nego što ih primijenite na stvarne trgovine. Trebali biste naučiti koje su strategije kripto trgovanja i kako funkcioniraju jer prava strategija može smanjiti vaše šanse za gubitak novca.

Postoje tri vrste naloga koje možete koristiti, od kojih je prvi potpuno besplatan bez ograničenja upotrebe i pristojnog broja dostupnih funkcija. Uvijek se možete držati toga i opustiti se prije nadogradnje na plaćene planove kada vam je ugodnije s botovima. Nadalje, postoji duga lista razmjena koje možete izabrati, uključujući Binance, Coinbase Pro, OKEx, HitBTC, Bitstamp, Bitpanda Pro, Kraken, Poloniex i BitMEX.

 

  1. Cryptohopper

Cryptohopper je platforma za trgovanje kripto-botovima dizajnirana da odgovara i početnicima i iskusnim trgovcima. Platforma ima algoritam koji iskorištava sve tržišne uslove u vašu korist i osigurava da ne propustite povećanje cijena ili da budete uhvaćeni u pad.

Jedna karakteristika koja ovo čini mogućim je bot za prosječenje troškova dolara (DCA) koji stalno kupuje sredstva po različitim cijenama, dajući vam općenito dobru prosječnu kupovnu cijenu. Još jedna značajna karakteristika je trgovanje u ogledalu, koje omogućava početnicima da kopiraju zanate profesionalaca. To im omogućava da profitiraju ako njihov mentor profitira, i mogu naučiti trgovati u tom procesu. Cryptohopper također ima besplatan nalog koji možete koristiti za testiranje vode, kao i funkciju backtestinga koja će vam pomoći da isprobate nove strategije.

 

  1. Pionex

Pionex je kombinacija mjenjačnice kriptovaluta i bot platforme za trgovanje kriptovalutama. Korisnici mogu trgovati ručno ili koristiti robote za trgovanje koji automatski kupuju kripto imovinu po niskoj cijeni i prodaju po visokoj cijeni. Ovo je jedna karakteristika koja ga čini pogodnim za apsolutne početnike.

Također je važno napomenuti da su trgovački botovi na Pionexu potpuno besplatni za korištenje. Za narudžbe za kupovinu/prodaju naplaćuje se samo fiksna naknada od 0,05%, a također ćete morati platiti mrežne naknade koje se automatski odbijaju. Pionex također ima jedinstvene kombinacije robota. Prvi je Grid trgovački bot koji automatski postavlja narudžbe za kupovinu i prodaju u određenim intervalima, tako da nije potreban nikakav napor sa vaše strane.

 

  1. 3 Commas

3Commas je još jedna bot platforma za trgovanje kriptovalutama prilagođena početnicima. Trgovine se izvršavaju automatski 24 sata dnevno, sve što treba da uradite je da postavite cene kupovine/prodaje za izvršenje i bot automatski uzima profit i zaustavlja gubitak. Takođe ima funkciju kopiranja trgovine, koja vam kao korisniku omogućava da kopirate trgovine iskusnih trgovaca, povećavajući vaše šanse za zaradu i pružajući vam priliku da naučite. Možete isprobati besplatni plan, a plaćeni planovi su relativno jeftini. Podržane burze uključuju Binance, Bitfinex, Bitmex, Bitstamp, Bittrex, Bybit, Coinbase, Deribit, FTX, FTX US, Huobi, Kraken, Kucoin i OKEx. Osim što ima Grid, DCA i Options botove, 3Commas također ima HODL bot koji automatski kupuje kriptovalute po niskim cijenama i pohranjuje ih za budućnost, što olakšava slaganje satova i druge imovine.

tradesanta

  1. Tradesanta

Ovo je sveobuhvatna platforma za trgovanje svim stvarima kripto, bilo ručno ili pomoću kripto robota. Dizajn platforme vam omogućava da šaljete naloge sa nekoliko berzi koristeći indikatore kao što je RSI, koje možete lako naučiti da koristite.

Dostupni botovi uključuju Grid, DCA i Futures botove, a potonji je bot koji vam omogućava da trgujete kripto fjučersima (što možda nije sasvim prikladno za apsolutne početnike). Osim toga, postoji demo račun na kojem možete isprobati platformu sa sredstvima za vježbanje prije nego što pošaljete stvarne narudžbe. Tradesanta ne nudi besplatan račun, ali bi se možda isplatilo s obzirom na pogodnost koju nudi trgovcima da koordiniraju trgovanje sa samo jedne platforme. Tu je i mobilna aplikacija koja vam omogućava da pratite trgovine u pokretu na svom mobilnom uređaju.

 

  1. Wunderbit

Wunderbit je jedna od najkompletnijih platformi za automatizirano trgovanje prilagođene početnicima. Platforma nudi pametno trgovanje, funkciju koja vam omogućava kreiranje i uređivanje naloga. Možete promijeniti stope uzimanja profita, stop gubitaka i trailing stope za bilo koji nalog, čineći ga jedinstvenom platformom.

Novi trgovci također mogu kopirati mentorske trgovine kako bi naučili kako trgovati dok smanjuju svoje šanse za gubitak i povećavaju šanse za pobjedu. Provajderi trgovačkih signala su takođe dostupni na platformi kako bi početnicima pružili signale lake za trgovanje. Možete koristiti DCA bot i portfolio tracker, koji vam omogućava da pratite svoj portfelj u pokretu nakon što ste povezani na berzu. Još jedna važna karakteristika je mogućnost istovremenog upravljanja višestrukim računima i trgovine koristeći različite interfejse za programiranje aplikacija (API) sa berze.

 

  1. io

Ako ste početnik u potrazi za mjestom za sve kriptovalute, Shrimpy je mjesto koje biste trebali razmotriti. Automatizirana platforma za kripto trgovinu, također vam omogućava da povežete do 30 novčanika i berzi tako da možete koordinirati sve svoje aktivnosti s jednog mjesta. Kao početniku, možda će vam na početku trebati neka uputstva. Shrimpy to čini mogućim kroz funkciju kopiranja trgovine, koja omogućava novim trgovcima da kopiraju trgovine iskusnijih.

Također možete oponašati portfelje digitalne imovine investicionih fondova kao što su Coinbase Ventures, Blockchain Capital ili Binance Labs, što ga čini mjestom za učenje o kripto ulaganju u cjelini. Također možete testirati nove strategije prije nego što ih primijenite na svoje trgovine. Nema besplatnih naloga, a pretplate počinju od 15 USD mjesečno za početni plan.

 

Uz pomoć botova za kripto trgovanje možete trgovati kao profesionalac!

Možete koristiti bilo koju od navedenih bot platformi da danas započnete svoje putovanje kripto trgovanja. Nadalje, moguće je trgovati kao profesionalac sa botovima, jer oni ne zahtijevaju gotovo nikakve tehničke vještine za rad.

Utjecaj vaših emocija na trgovine je također drastično smanjen kada koristite botove, što čini da će vaše trgovine vjerovatnije biti dobitne, a ne gubitne. Većina je također besplatna, tako da možete lako isprobati jedan danas. Ali zapamtite, ulaganje i trgovanje pomoću kripto bota je isto kao i svaka druga vrsta ulaganja. I dalje možete izgubiti novac, bez zagarantovanog profita.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Šta su botovi za razmjenu kriptovaluta i čemu služe? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti