Šta su kripto slavine i kako rade?

Nove kriptovalute možete nabaviti na različite načine, uključujući trgovanje, ulaganje, zaduživanje radi profita i držanje trgovačke pozicije na duži vremenski period. Međutim, sve ovo zahtijeva da rizikujete svoj novac, proces koji vam se možda neće svidjeti.

Šta ako vam kažemo da je moguće dobiti besplatnu kriptovalutu? Možda izgleda previše dobro da bi bilo istinito. Međutim, to je moguće kroz takozvanu “slavinu” za kriptovalute.

 

Šta su slavine za kriptovalute?

Kripto slavine su web stranice ili mobilne aplikacije na kojima izvršavate zadatke za kripto nagrade. Ove platforme daju besplatnu kriptovalutu za obavljanje lakih zadataka kao što su igranje igrica, gledanje videa i reklama i rješavanje zagonetki. Međutim, nagrade su obično male i neće vas učiniti bogatim.

Prvu kripto slavinu pokrenuo je 2010. Gavin Andresen, programer cypherpunka i bitkoina, kako bi proširio svijest o Bitcoinu. Kripto slavine su također olakšale stjecanje bitcoina jer nije bilo kripto novčanika. Andresen je davao besplatne bitcoine onima koji su ispunili jednostavan captcha zahtjev. Vremenom je stvoreno više kriptovaluta, a stvaranje slavina postalo je norma među programerima.

 

Kako rade kripto slavine?

Neće vam trebati nikakva obuka ili tečaj da biste ušli u posao s kripto slavinama. Sve što vam treba je adresa vašeg kripto novčanika za pohranu zarađenih kriptovaluta. Prvo što trebate učiniti je pronaći dobru slavinu i registrirati se. Registracija obično uključuje popunjavanje vaših osnovnih podataka i adrese vašeg kripto novčanika. Tada možete početi obavljati potrebne zadatke.

Zadaci imaju različite nagrade, obično u zavisnosti od nivoa težine. Što je zadatak zahtjevniji ili duži, to je nagrada veća. Obično postoji minimalno ograničenje povlačenja za zadatke i nagrade se obično šalju u interni novčanik dok ne dostignu prag povlačenja koji je postavila platforma. U tom trenutku zarađena kripto vrijednost postaje otvorena za povlačenje.

 

Vrste i vrste kripto slavina

Kripto slavine se obično dijele prema tokenima koje isplaćuju kao nagradu. Uz to, imamo Bitcoin slavine, Ethereum slavine, Litecoin slavine i još mnogo toga.

bitcoin

Bitcoin slavine

 • Cointiply je jedan od najpoznatijih Bitcoin slavina, prvenstveno fokusiran na ankete i video oglase. Do sada je distribuirao više od 12 miliona dolara BTC-a i ima više od tri miliona korisnika.
 • Freebitcoin ima više od 50 miliona registrovanih korisnika i distribuirao je BTC u vrijednosti od više od 230.000 dolara. Ova platforma je fokusirana na igre, klađenje i takmičenja u klađenju.

 

Ethereum slavine

 • Korisnici Ethereum slavine zarađuju Ethereum tokene nakon što popune captcha obrasce. Tvrdi da ima više od 450.000 korisnika.
 • Bestfaucetsites pruža popis web lokacija Ethereum slavina na kojima možete zaraditi ETH ispunjavanjem reCaptcha, SolveMedia, igranjem igara ili rudarenjem.

litecoin

Litecoin slavine

 • Besplatni Litecoin ima više od tri miliona korisnika i isplatio je više od 9.000 LTC u isplatama nagrada. Besplatni Litecoin između ostalih funkcija ima program za preporuke i račun za kamatu.
 • Besplatni LTC ima više od 224.533 korisnika koji su osvojili preko 27.471 LTC. Primarni fokus platforme je kockanje i reklame.

 

Monero slavine

 • Primarni fokus Coinmonstera je online lutrija za više igrača. Podržavaju mnoge altcoine uključujući XLM (Stellar), ZRX (Ox), USDT (Tether) i NPXS (Pundi X).
 • Faucet Crypto nudi do 20 različitih altcoina. Na svojoj platformi ima preko 1,9 miliona registrovanih korisnika. Primarni fokus ove platforme su zidovi ponude, PTC oglasi i ankete.

kripto cijevi

Prednosti i nedostaci kripto slavina

plusi:

 1. Mogućnost osvajanja besplatnih kriptovaluta.

Kao što sada znate, kripto slavine daju tokene besplatno. Sve što trebate učiniti je izvršiti jednostavne zadatke. Za razliku od trgovanja i ulaganja, koji zahtijevaju preuzimanje financijskih rizika, kripto slavine zahtijevaju samo vaše vrijeme. Što više vremena provedete na slavini, to je veća nagrada.

 

 1. Možete dobiti više kripto kovanica iz istih slavina.

Često ne postoji ograničenje koliko puta možete zaraditi na slavini. Obično je količina kriptovalute koju zaradite zasnovana na broju zadataka koje završite.

 

 1. Kripto slavine su zapravo jednostavan način za učenje o kriptovalutama, bez rizika.

Slavine su prvenstveno stvorene da upoznaju ljude sa kriptovalutama. To je u osnovi jednostavan način da počnete s kriptovalutama. Osim toga, možete platiti stvari svojim zarađenim iznosom i eksperimentirati s novim načinima korištenja svojih tokena bez rizika.

 

Cons:

 1. Mogućnost lažnih slavina.

Neke slavine odbijaju platiti korisnicima čak i nakon pregleda oglasa ili obavljanja drugih zadataka. Neki vam mogu čak blokirati pristup kada dostignete prag plaćanja. Osim toga, lažne web stranice koje se predstavljaju kao slavine mogu zaraziti vaš računar zlonamjernim softverom.

Uvijek istražite slavinu prije upotrebe kako biste utvrdili je li sigurna. Provjerite njegove online zajednice i recenzije, i ako slavina ima puno pozitivnih komentara, možda bi je vrijedilo koristiti.

 

 1. Kripto slavine mogu vam izgubiti vrijeme.

Da biste dobili nagrade od kripto slavina morat ćete potrošiti vrijeme, energiju i trud, iako manje nego što biste morali da se bavite istraživanjem svih detalja i informacija o kriptovalutama, blockchainima i slično.

 

 1. Zadaci se ponavljaju.

Osim ako nemate toleranciju na zadatke koji se ponavljaju, postoji određeni broj zadataka koje možete obaviti prije nego što vam dosadi.

 

Isplati li se baviti se kripto slavinama i ulagati vrijeme u njih?

Kripto slavine zahtijevaju puno učešća jer biste morali potrošiti puno vremena na izvršavanje zadataka da biste zaradili novac. Stoga se ne može reći da je to izvor pasivnog prihoda. Uzimajući u obzir količinu vremena utrošenog na tako malo zarade, neki će to smatrati potpunim gubljenjem vremena.

Rane Bitcoin slavine nagrađivale su ljude sa 5 BTC, što zajedno nije vrijedilo ni dolar. Naravno, neki su to vidjeli kao gubljenje vremena, ali imati 5 BTC je sada velika stvar. Međutim, kripto slavina je dobra opcija ako se želite uključiti u poslove i aktivnosti vezane za kriptovalute bez rizika za svoj novac. Iz tog razloga, ako imate vremena, želje i volje, možda nije loša ideja da se upustite u aktivnosti vezane za kripto slavine. Ko zna, možda vas čekaju besplatni Bitcoini!

Napisao: Zlatko Knezić

Objava Šta su kripto slavine i kako rade? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti