(VIDEO) Pomoć u medicini: Egzomišići impresivno povećavaju snagu tijela

Za razliku od egzoskeleta s motorima koji djeluju i kao mišić i kao kost, pružajući snagu kao i strukturnu potporu, egzomišići koriste vlastitu strukturu tijela i jednostavno odgovaraju dodatnom silom. Kao rezultat toga, mnogo su lakši i manje glomazni, ali su također ograničeni u tome koliko sile mogu isporučiti, obzirom na to koliko mogu podnijeti ljudske kosti i zglobovi.

Tim ETH-a razvio je Myoshirt egzomišićni nosivi sustav za nadlakticu i podlakticu opremljen senzorima u tkanini koji prenose podatke o impulsima kontrole mišića u kontrolnu kutiju, koja obrađuje informacije u stvarnom vremenu i odlučuje kada će aktivirati umjetne mišiće. Mišiće čine kratki Dyneema kabeli poravnati paralelno s mišićima nositelja.

“Skraćujući sajle kako se mišići skupljaju, Myoshirt može doprinijeti snazi ​​na suptilan, diskretan, intuitivan i prilagodljiv način”, navode istraživači ETH Zuricha.

Tim ETH-a razvio je Myoshirt posebno kako bi poboljšao snagu i izdržljivost osoba s ograničenom ili smanjenom pokretljivošću, te je izvršio mali test, stavljajući jedinicu na 10 osoba bez ikakvih tjelesnih oštećenja, jednu na osobu s mišićnom distrofijom i jednu s povredom leđne moždine.

U testu izdržljivosti, koji je zahtijevao od ljudi da podignu ruke i/ili predmet i drže ih gore, zdravi su ispitanici mogli zadržati položaj trećinu vremena duže s aktivnim egzomišićnim sustavom nego bez njega. Rezultati su bili još bolji za druga dva pa je pacijent s mišićnom distrofijom doživio povećanje izdržljivosti od 60 posto, a pacijent s ozljedom leđne moždine čak od 300 posto.

Prije nego što postane komercijalni proizvod, tim kaže da Myoshirt treba dodatno minijaturizirati i modernizirati kako bi bolje stajao ispod odjeće, i po mogućnosti mu smanjiti težinu. Upravljačka kutija i postavka motora aktuatora trenutno zajedno teže 4 kg i nalaze se u kutiji na stolu umjesto da budu pričvršćeni za odijelo. Kao takav, Myoshirt je trenutno prikladan samo za ljude koji se kreću u invalidskim kolicima.

Tim se za sada usredotočuje na jedan pokret mišića, odnosno povećanje aktivnosti mišića ramena kada korisnici podižu ruke, iako bi kao koncept mogao raditi s nizom drugih mišićnih skupina. Iz tog razloga, tim surađuje s tvrtkom MyoSwiss AG, spinoffom ETH Züricha koji razvija egzoskelete koji su trenutno posebno dizajnirani da pomognu u snazi ​​nogu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Machine Intelligence, a uređaj u akciji možete vidjeti u ovom videu.

(VIDEO) Pomoć u medicini: Egzomišići impresivno povećavaju snagu tijela Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti