back to top

(VIDEO) Umjesto dizela, berlinske vozove pokretat će lokomotive na vodik

Siemens Mobility isporučit će sedam vozova pogonjenih vodikom koji će prometovati prugama u regiji Berlin-Brandenburg i tako zamijeniti postojeće dizelaše, objavljeno je početkom sedmice.

Vozovi Mireo Plus H bit će opremljeni pogonskim sustavima na gorivne ćelije i litij-ionskim baterijama.

Siemens će također biti odgovoran za servis, održavanje i rezervne dijelove, uz mogućnost stalnog daljnjeg razvoja i prilagodbe. Vozovi bi trebali biti isporučeni u jesen 2024. i potom spremni za puštanje u saobraćaj do kraja godine.

Korištenje vozova na vodik dio je pilot projekta koji financiraju njemačka savezna vlada te pokrajine Berlin i Brandenburg. Projekt je usmjeren na postavljanje regionalne, održive vodikove infrastrukture koja uključuje i hibridnu elektranu i sustav spremnika.

Svi vozovi bit će pokretani isključivo zelenom, odnosno regenerativnom i regionalno proizvedenom energijom. Prelaskom s dizela na vodik, Heidekrautbahn će smanjiti svoje godišnje emisije CO2 za oko tri miliona kilograma i uštedjeti 1,1 miliona litara dizela.

Mireo Plus H je vodikov voz druge generacije čija vučna snaga od 1,7 MW može osigurati ubrzanje do 1,1 m/s2 i najveću brzinu od 160 kilometara na sat. Uz to, voz se može napuniti gorivom za samo 15 minuta, a Siemens kaže da ima najniže troškove životnog ciklusa na tržištu.

Ovo nisu prvi vozovi na vodik u Njemačkoj. Dva iLint voza proizvedena u Alstomu prometovala su u redovnom putničkom saobraćaju između 2018. i 2020. na sjeveru zemlje i prevalili su više od 180.000 kilometara, prenosi Bug.

Kompanija je dosad prodala 41 voz za zamjenu postojećih dizelskih lokomotiva.

(VIDEO) Umjesto dizela, berlinske vozove pokretat će lokomotive na vodik Noob.ba.

www.noob.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti