back to top

Zamjena baterija na mobilnim uređajima

Zamjena baterija na mobilnim uređajima – uvod

Baterije u telefonima nekada su bile mnogo lakše dostupne. Trebalo je samo otvoriti stražnji dio telefona i bateriju je bilo vrlo lako izvaditi uz nekoliko kratkih poteza.

Vremenom se ovaj proces značajno promijenio, pa su kućište i unutrašnja struktura oko baterije postali toliko sofisticirani da mu je pristup značajno ograničen, a uz pomoć dodatnih ljepila i materijala toliko se učvrstio da mnogi korisnici lako odustaju od popravke. ili ga zameniti.

Stvari se polako mijenjaju, pa je ovih dana Evropski parlament izglasao novu uredbu po kojoj će se vratiti lakši pristup baterijama i njihovo servisiranje.

Evropski parlament je donio zakon o zameni baterija na mobilnim uređajima kako bi se adresirao rastući problem e-otpada i promovisala održivost. Mobilni uređaji, poput pametnih telefona i tableta, često koriste baterije koje se ne mogu lako ili sigurno zameniti korisnikom. To dovodi do situacije u kojoj se uređaji često odbacuju u celosti kada se baterija iscrpi ili ne funkcioniše ispravno. Ovaj zakon ima za cilj smanjenje količine elektronskog otpada i produženje životnog veka mobilnih uređaja kroz mogućnost zamene baterija.

zamjena baterija na mobilnim uređajima
Zamjena baterija na mobilnim uređajima

Ova nova regulativa ima i ekološke i ekonomske prednosti. Zamena baterija omogućava produženje životnog veka mobilnih uređaja, što smanjuje potrebu za proizvodnjom novih uređaja. To smanjuje negativne ekološke uticaje vezane za eksploataciju sirovina, proizvodnju i transport novih uređaja. Takođe, zamena baterija je često jeftinija opcija u poređenju sa kupovinom novog uređaja, što korisnicima omogućava uštedu novca i povećava njihovu finansijsku održivost.

Osim toga, ovaj zakon takođe promoviše pravo potrošača na popravku i održavanje svojih mobilnih uređaja. Obezbeđivanje mogućnosti zamene baterija korisnicima pruža veću kontrolu nad njihovim uređajima i smanjuje zavisnost od proizvođača. Potrošači će imati mogućnost odabira kvalitetnih i dugotrajnih baterija, kao i usluga popravke koje neće biti ograničene samo na proizvođača. Ovo promoviše konkurenciju na tržištu zamenskih baterija i popravki, što može dovesti do bolje kvalitete proizvoda i povoljnijih cena za potrošače.

zamjena baterija na mobilnim uređajima
Zamjena baterija na mobilnim uređajima

Novi evropski zakon

S novim zakonom, Evropska unija će potaknuti korisnike da mijenjaju svoje baterije kako bi produžili vijek trajanja svog pametnog telefona. Evropski parlament je gotovo jednoglasno odlučio o ovim promjenama i zabranio korištenje raznih ljepila za baterije. Istovremeno, to je primoralo proizvođače pametnih telefona da promijene dizajn svojih kućišta i dijelova kako bi korisnici mogli lako ukloniti i zamijeniti baterije.

Ovaj potez samo je jedan dio šire strategije Europske unije, prema kojoj bi baterije trebale bolje utjecati na okoliš i postati pristupačnije korisnicima. Izostanak upotrebe ljepila kojim su pričvršćeni znači i njihovu lakšu zamjenu. Drugim riječima, proizvođačima je zabranjeno da prodaju pametne telefone koji zahtijevaju upotrebu posebnih alata ili stručnost za otvaranje kućišta telefona i zamjenu baterije.

Naravno, implementacija ovako sveobuhvatne odluke, koja se odnosi na milione proizvoda, potrajat će dosta vremena, pa stručnjaci očekuju njenu punu implementaciju do 2027. godine. U narednim godinama, praksa će se polako uvoditi na tržište do tog roka.

zamjena baterija na mobilnim uređajima
Zamjena baterija na mobilnim uređajima

Očekivani rezultati

Postoji velika šansa da bi se nova pravila proširila i na upotrebu posebnih ljepila u drugim dijelovima pametnih telefona. Jedna analiza je pokazala da bi proizvođači mogli da prestanu da lepe i druge delove uređaja, pa će njihove popravke biti ekonomičnije i bolje uticati na životnu sredinu.

Takve odredbe imaju potencijal da stvore veliki utjecaj na pametne telefone koji se prodaju na tržištima izvan Europske unije. Umjesto da troše novac na izradu telefona koji su različiti za svako tržište, proizvođači bi mogli kolektivno usvojiti nove smjernice koje bi mogle postati svjetski standard.

Više o odluci Evropskog parlamenta pročitajte na sljedećoj stranici linkovi.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Kraj teških zamjena baterija na uređajima! Evropski parlament izglasao je zabranu upotrebe posebnih materijala za pristup baterijama pametnih telefona. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti