back to top

Dolazak iPhonea 14 vjerovatno je označio kraj SIM kartice

Apple je ovih dana predstavio svoju novu iPhone 14 seriju, koja u mnogim segmentima podsjeća na prošlogodišnje modele. Osim nekih manjih nadogradnji, najvažnija promjena koju korisnici trebaju primijetiti je da iPhone 14 više nema slot za SIM karticu.

Tehničke specifikacije za iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max pokazale su da navedeni uređaji više nisu kompatibilni s fizičkim SIM karticama i umjesto toga imaju podršku za dvostruki eSIM.

Ovo je vrlo važan trenutak u mobilnoj industriji jer se čini da će proizvođači Android pametnih telefona prihvatiti ovu novinu i lako bi se moglo dogoditi da utor za SIM karticu na koji smo svi navikli polako izumre i bude zamijenjen eSIM-om. Vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti i u narednih nekoliko godina.

Nije tajna da je Apple imao trenutaka u svojoj prošlosti kada je napustio standarde i zamijenio ih novima. Utičnica za slušalice jedan je od najboljih primjera kako je kompanija hrabro zakoračila u moderna vremena i napustila ono što je tada bilo neizostavan dio svakog pametnog telefona prije šest godina.

U to vrijeme, kupci i proizvođači ismijavali su Appleov potez u svojim komentarima. Mjesec dana nakon što je Apple ukinuo priključak za slušalice, Google je zadržao 3,5 mm port u svojoj prvoj generaciji Pixela, a Samsung je učinio istu stvar tokom predstavljanja Galaxy S9 serije.

Svi su se zabavljali na račun Applea, ali već 2017. godine došlo je do nagle promjene. Te godine su modeli Pixel 2 i 2 XL odbacili priključak za slušalice i uključili USB-C adapter u svoje pakovanje. Samsung je otišao korak dalje i čak je povukao svoje reklame i potom predstavio Galaxy Note 10 seriju bez priključka za slušalice.

Jedan za drugim brendovi pametnih telefona počeli su da napuštaju podršku za žičane slušalice, a Asus, Samsung i neki niskobudžetni brendovi i dalje su insistirali na utičnici za slušalice kao sastavnom delu nekih svojih modela.

Mnogi stručnjaci su najavili da će isti obrazac biti primijenjen na SIM kartice nakon Appleovog predstavljanja iPhonea 14. Vjerovatno će i druge kompanije poput Googlea i Samsunga malo ozbiljnije shvatiti ovu hrabru Appleovu odluku, a korisnici Android pametnih telefona će sigurno čekati za slične promjene jer je to jednostavno tok razvoja.SIM kartica.

U nekoliko navrata upućeni su upiti kompanijama kao što su Google, Samsung, Motorola i OnePlus o planovima za SIM karticu, ali nisu dobili odgovore.

iphone 14

Hoće li kraj SIM kartica utjecati na korisnike Androida?

Za razliku od priključka za slušalice, ne očekuje se veća reakcija korisnika na vjerovatno prestanak korištenja SIM kartice.

Svi imamo kontakt sa utorom za SIM karticu možda jednom u dve do tri godine tokom upotrebe, tako da skoro zaboravimo taj deo pametnog telefona.

eSIM će svakako korisnicima pružiti mnogo bolje, jednostavnije i fluidnije iskustvo. Neće više biti potrebe da stavite SIM karticu u male utore i testirate da li radi. Sada će korisnici putem e-pošte dobiti QR kod za aktivaciju, skenirati ga i eSIM se može odmah koristiti.

Također treba reći da eSIM ima neke elemente na koje će se trebati naviknuti. Neki proizvođači će sigurno imati nešto kompliciranije upute u vezi s korištenjem eSIM-a i možda će biti potrebno kontaktirati korisničku službu kako bi se aktivacija završila, ali za početak korištenja nove tehnologije potreban je određeni period prilagođavanja.

O proizvođačima pametnih telefona zaista ovisi hoće li se eSIM koristiti praktično, a Apple je još jednom najbolji primjer za to. Nedavno je potvrđeno da će iOS 16 biti dostupan od 12. septembra, a odličan dodatak koji dolazi uz njega je mogućnost prebacivanja eSIM-a putem Bluetooth-a.

Apple je zaista još jednom pokazao da je u samom vrhu kada je riječ o inovacijama. Promjena eSIM-a putem Bluetooth-a zaista zvuči kao vrlo jednostavan proces, ali ako mijenjate broj sa Android pametnog telefona, ovo vam neće biti od velike pomoći. Ovdje se opet radi o činjenici da Apple ima još jednu prednost ako ostanete unutar njegovog sistema i koristite njegove modele pametnih telefona.

Umetanje i korištenje eSIM-a potencijalno bi moglo predstavljati problem kompatibilnosti s Androidom. Google je napravio određeni napredak na Androidu 13 po pitanju eSIM-a, jer je tzv MEP funkcija koja omogućava aktivne SIM profile na jednom eSIM-u. Ovo je korak naprijed za implementaciju eSIM-a, ali dovoljno je pogledati koliko su meniji modela Pixel 6 i Samsung Galaxy Z Fold 4 različiti kada želite da dodate novu SIM karticu na telefon.

Bez obzira na to što će procesi aktivacije eSIM-a biti nešto složeniji, što će Android morati rješavati problem nekompatibilnosti različitih modela pametnih telefona i što neki ističu sigurnosni problem eSIM-a, svakako nema sumnje da je eSIM glavni budućnost mobilne industrije i nemojte se iznenaditi kada je na tržištu sve manje telefona sa mogućnošću korištenja SIM kartice.

Apple je ponovo pokrenuo proces napuštanja stare tehnologije, što je za neke možda preuranjeno, ali raniji primjeri su pokazali da je riječ samo o budućnosti pametnih telefona, koja nas ionako čeka za godinu-dvije, a uređaja je sve više će imati samo eSIM.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Dolazak iPhonea 14 vjerovatno je označio kraj SIM kartice se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti