Šta znače CC i BCC u e-mailu

Kada pišete e-mail, postoji mnogo akronima na koje treba obratiti pažnju. Međutim, dva najčešća su CC i BCC. U skoro svakoj poštanskoj usluzi možete pronaći ove dvije akronima pri vrhu svakog e-maila koji pošaljete, ali znate li šta znače CC i BCC?

Šta znače CC i BCC u e-mailu

Šta znači CC?

CC je skraćenica od Carbon Copy. Ovaj akronim je zaostao iz perioda kada su ljudi češće slali fizičku poštu.

Kada je neko želio da pošalje više kopija istog pisma za više od jedne osobe, dodali bi karbonski papir između hrpe pisama kako bi kopirali ono što su napisali na komade papira ispod. Ovaj proces je bio poznat kao karbonsko kopiranje, jer je karbonski papir kopirao ono što je napisano na papire ispod.

Slično, CC u modernom kontekstu znači slanje jednog e-maila više ljudi. To je u suštini isto kao dodavanje više primalaca prilikom slanja e-maila. Sve što radi je da osigurate da dajete kopiju maila koju ste poslali više od jedne osobe.

e-mail
Šta znače CC i BCC u e-mailu

Šta znači BCC?

BCC je skraćenica od Blind Carbon Copy. Baš kao CC, BCC radi na slanju kopije svega što šaljete e-poštom drugom primaocu. Ali kako se BCC razlikuje od CC-a? Razlika između CC i BCC je u tome što će svaki primalac kojeg unesete u polje BCC dobiti svoju kopiju e-pošte, a da originalni primalac ne zna.

Ovo znači da je izvorni primalac slijep na činjenicu da se kopija šalje. Koliko oni znaju, oni su jedina osoba koja prima e-poštu.

Kada trebate koristiti CC i BCC?

Čak i kada znate razliku između CC-a i BCC-a, može biti malo teško znati kada koristiti svaki od ovih alata.

Za CC, postoji nekoliko različitih načina na koje ga možete koristiti. Ako pokušavate poslati e-poštu većem broju ljudi, na primjer, tada bi CC bilo prikladno polje za korištenje, iako je vrijedno napomenuti da možete jednostavno unijeti više primatelja u polje..

Za poslovne aplikacije često je uobičajeno slanje kopije vaših e-poruka trećoj strani kako bi potvrdili vašu korespondenciju. U ovom slučaju, CC je savršen jer označava da treća strana isključivo prima kopiju e-pošte. Međutim, ovo je mala razlika.

e-mail
Šta znače CC i BCC u e-mailu

Drugi način korištenja CC-a je dodavanje težine vašoj e-pošti. Ako imate pravnih problema, na primjer, možete CC svom advokatu tako da druga strana zna da ono što govori može imati potencijalne pravne posljedice.

Ključni elementi koji čine dobar email

U današnjem digitalnom dobu, E-mail je postao jedan od najčešćih načina komunikacije, kako u poslovnom svijetu tako i u privatnom životu. Kako bismo osigurali da naši emailovi budu učinkoviti i da dosegnu svoju svrhu, važno je da uključimo određene ključne elemente. U ovom blogu istražit ćemo te elemente koji čine uspješan email.

Precizan i privlačan predmet Prvi korak prema uspješnom emailu je privući pažnju primatelja s preciznim i privlačnim predmetom. Predmet poruke trebao bi jasno sažeti svrhu ili temu emaila kako bi primatelj odmah shvatio što može očekivati unutar poruke. Osim toga, trebali bismo izbjegavati korištenje previše općih ili nejasnih predmeta kako bismo izbjegli da naš email završi nepročitan.

e-mail
Šta znače CC i BCC u e-mailu

Osobno obraćanje Svaki uspješan email trebao bi započeti s osobnim obraćanjem primatelju. Umjesto da koristimo generičke izraze poput “Poštovani/a” ili “Dragi/a”, bolje je koristiti ime primatelja kako bismo stvorili dojam personalizacije i pokazali da smo uložili vrijeme i pažnju u poruku.

Jasna i koncizna poruka Važno je da naša poruka bude jasna, koncizna i lako razumljiva. Trebali bismo izbjegavati suvišne detalje ili nepotrebno komplicirane izraze. Umjesto toga, trebali bismo se usredotočiti na bitne informacije i izraziti ih na jednostavan način. Upotreba kratkih rečenica, odlomaka i natuknica može olakšati čitanje i razumijevanje poruke.

Pravopis i gramatika Pazi na pravopis i gramatiku! Neuredan email s puno pravopisnih i gramatičkih grešaka može ostaviti negativan dojam o vašoj komunikacijskoj vještini. Prije slanja emaila, trebali bismo ga provjeriti na greške i možemo se poslužiti alatima za provjeru pravopisa kako bismo bili sigurni da je naša poruka besprijekorna.

e-mail
Šta znače CC i BCC u e-mailu

Prijateljski ton Iako je email oblik poslovne komunikacije, trebali bismo pokušati održavati prijateljski i pristojan ton. To uključuje upotrebu zahvalnosti, molbe i uvjerljivog jezika. Nemojte biti pregrubi ili previše formalni, već se potrudite da vaš email bude dobrodošao i prijateljski nastrojen.

Jasan poziv na akciju Svaki uspješan email trebao bi imati jasan poziv na akciju. Ovisno o svrsi poruke, to može biti traženje odgovora, zakazivanje sastanka, izvršavanje određene radnje ili slanje potrebnih informacija. Trebali bismo jasno navesti što očekujemo od primatelja i pružiti mu sve potrebne upute kako bi mogao djelovati.

Prilog i poveznice Ako je potrebno priložiti dokumente, slike ili druge datoteke, trebali bismo osigurati da su prilozi jasno označeni i da su lako dostupni primatelju. Također, ako uključujemo poveznice, trebali bismo provjeriti jesu li ispravne i da vode na relevantan sadržaj.

Pročitaj još:

Top Huawei gadgeti i mobiteli

Garmin satovi donose AMOLED zaslone – predstavljeni Forerunner 965 i Forerunner 265

HBO Max od sada je samo „Max”

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Android telefon – može li se pratiti kada je isključen?

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti