back to top

HP Spectre x360 14 recenzija: Odličan konvertibilni 2u1 laptop

HP Spectre x360 (2024) je HP-ov elitni 2-u-1, prekrasno dizajniran i sve u svemu odličan računar koji ispunjava gotovo sve zahtjeve korisnika, ali sve to ima određenu cijenu, koja nije mala.

HP-ov Spectre x360 14 konvertibilni “ultrabook” donosi veliki broj novih tehnoloških dostignuća, uključujući Intel Core Ultra 7 procesor, OLED ekran osetljiv na dodir sa podrškom za haptiku. Metalno kućište odiše klasom, a kako bi stvari bile ekstra premium, HP je ubacio olovku koja radi sa ekranom osetljivim na dodir.

Ali sve ovo košta. Model HP Spectre x360 14-eu0000nm Intel Core Ultra 7 4,80GHz 32GB 2TB SSD W11H 14″ OLED ekran osjetljiv na dodir Intel Arc Graphics P/N: 9V497EA
koji nam je došao na pregled, sa 32 GB RAM-a i 2-terabitnim SSD-om, dostupan je po cijeni od 2.099 eura u hrvatskim trgovinama. Ali ako se odlučite za kupovinu ovog modela, znajte da ćete biti prezadovoljni: i komponentama i svime što ovaj 2-u-1 može, a tu je naravno i odlična izdržljivost baterije.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

HP Spectre x360: Dizajn i izgled

HP-ov novi Spectre je, što se dizajna i izgleda tiče, vrlo elegantan, što se naravno i očekuje od ovakvog uređaja po ovoj cijeni. Bez obzira na dostupne boje uređaja, svaka izgleda jednako sjajno i svaka na jednako dobar način naglašava izvrsnost dizajna.

Već na prvi pogled je jasno da je HP uložio mnogo truda da ovaj laptop izgleda što je moguće vrhunski. Anodizirani metal prekriva svaku površinu i daje im atraktivan metalni sjaj. Rubovi i uglovi su savršeno glatki, bez šavova između dijelova. Ono što mi se također sviđa je HP apstraktni logo na poklopcu.

Izuzetno čvrsto kućište se gotovo ne savija niti savija čak i kada jače pritisnete prostor koji se koristi kao oslonac za dlan. Poklopac, odnosno gornja strana je takođe vrlo čvrst, što znači da ćete primetiti i da se radi o uređaju čija je kvaliteta izrade na veoma visokom nivou. Uređaj možete otvoriti jednom rukom, pod uslovom da to radite polako.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop
Verzija 1.0.0

Spectre se pretvara u tablet nakon što otvorite vrh ili poklopac i zarotirate ga za 360 stepeni. Njegova masa od 1,44 kg za mene lično nije pretjerana. Osim što ga koristite kao tablet, uređaj naravno možete koristiti i na uobičajen način, odnosno možete ga otvoriti i na njemu gledati multimedijalni sadržaj, a možete ga koristiti kao i svaki drugi laptop. Što se težine tiče, treba reći da je konkurentski Lenovo Yoga 9i (Gen 8) malo lakši, jer je težak oko 1,4 kg, iako ima nešto veće dimenzije: 31,36 x 22,4 x 1,5 cm (HWD) , dok je Spectre dimenzija 31,35 x 22 x 1,7 centimetara.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

HP Spectre x360: Slotovi i povezivanje

Što se slotova tiče, stvari su manje-više standardne, iako se ne bismo bunili da je HP odlučio uključiti još nekoliko. Imamo 3,5 mm priključak za slušalice, USB 3.2 Gen 2 Type-A slot na lijevoj strani i dva Thunderbolt 4 (USB-C) slota na desnoj strani. Namenski video izlaz nedostaje, ali oba Thunderbolt 4 slota podržavaju DisplayPort preko USB-C. Kompaktni adapter za napajanje od 65 W može se spojiti na bilo koji Thunderbolt slot.

USB-A konektor ima vrata na šarkama, jer je strana laptopa pretanka, pa ga morate držati otvorenim ili ćete morati da otvorite konektor na drugi način. Morao sam da nagnem laptop u stranu da bih mogao ovo da uradim. Ali ono što treba napomenuti je da ovaj laptop ima barem USB-A slot; dok neki ultraprenosivi, poput XPS 13 Plus, dolaze bez USB-A.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

Ono što je neobično je da su audio priključak i jedan od Thunderbolt 4 portova smješteni u ravnim uglovima kućišta. Iako nema ništa loše u ovom rasporedu, osim ako ranije niste koristili laptop sa ovim rasporedom utora, trebat će vam neko vrijeme da pronađete priključak za slušalice.

 

HP Spectre x360: Performanse

Naš model za pregled, Spectre x360 (2024) dolazi sa Intel Core Ultra 7 155H procesorom, integrisanom Intel Arc grafikom, 32 GB RAM-a i 2TB SSD-om. Za svakodnevnu upotrebu i obavljanje svakodnevnih zadataka imate više nego dovoljno performansi, ali ako želite, moći ćete koristiti zahtjevnije aplikacije, poput Photoshopa.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

Nismo radili nikakvo posebno testiranje mogućnosti grafičke kartice, uglavnom zato što je to integrisana grafička kartica, ali ono što treba reći je da Intelov Core Ultra 7 dolazi sa Intelovim novim Arc integrisanim GPU-om, koji bi trebao biti mnogo brži od prethodnog. generacije Iris Xe u smislu obavljanja standardnih, svakodnevnih zadataka, ali i u smislu pokretanja igrica, iako se naravno ne radi o modelu laptopa za igre.

Nadalje, treba napomenuti da Core Ultra 7 155H ima osnovnu snagu od 28 vati, iako napon može ići i do 45 vati, ovisno o mogućnostima hlađenja jedinice. Niži napon će biti norma za tanje laptopove kao što je Spectre. 28-watt Core Ultra čipovi zamjenjuju prethodnu generaciju čipova Core P-serije.

Nadalje, treba reći da se Spectre nije posebno istakao u cross-platformskom Geekbench 5 mjerenju mogućnosti procesora. Postigao je rezultat od 1.689 poena na testu sa jednim jezgrom, ali takođe nije dostigao Dell i Lenovo u meri performansi višejezgrenog procesora: postigao je 9.819 poena, dok su modeli Lenovo i Dell postigli 9.938 i 9.954 poena. , odnosno. Ovdje smo očekivali više, iako se vjerovatno veći rezultati mogu postići pri većim postavkama snage.

Pored testiranja na softveru Geekbench 5, notebook smo stavili i na noviji Geekbench 6. U ovom mjerenju je postigao 2.355 bodova u mjerenju performansi pojedinačnih jezgara i 12.358 bodova u mjerenju performansi više jezgara .

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

HP Spectre x360: Ekran

Prethodni Spectre x360 13.5 koristio je kvadratni omjer 3:2, ali HP se ovog puta odlučio za horizontalniji prikaz omjera 16:10. Postoji samo jedna verzija ekrana, ali ona je, po mnogima, najbolja verzija: OLED panel rezolucije 2880 x 1800, multi-touch mogućnosti, koji podržava unos olovkom i automatski podešenu brzinu osvježavanja, počevši od uobičajenih 60 Hz do glatkijih 120 Hz, u zavisnosti od multimedijalnog sadržaja koji korisnik koristi.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

Staklena površina ekrana je dobro radila sa uključenom olovkom. Olovka je veličine prave olovke i uključuje nekoliko različitih perova. Takozvano “odbacivanje” dlana ekrana radilo je bez ikakvih problema. Treba imati na umu da na laptopu nema mjesta na koje biste mogli pričvrstiti ili postaviti olovku, ali ono što je dobro je to što je pričvršćena za desnu ivicu kućišta uređaja pomoću prilično jakog magneta. Svakako je dobro što je HP u ovaj “premium” model uvrstio i olovku. Microsoft, na primjer, naplaćuje više od 100 eura za Surface Pen, sa svojim prvim Surface Pro 9 tabletom.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

Njegov OLED ekran je „šareniji“ i pokazuje veću živost boja u poređenju sa OLED ekranima koji se nalaze na Asus laptopovima, pokrivajući 85,8% DCI-P3 opsega i 121,5% sRGB. Međutim, Yoga model i dalje ostaje izvan dosega, zbog 142,1% DCI-P3 i 201% sRGB pokrivenosti. Osvetljenost je takođe bila jedna od jakih strana Spectre; 366,2 nita je vrlo dobro za OLED panel i bilo je unutar 10 nita od Asus-a i Dell-a. Yoga od 353 nita nije bila toliko sjajna, ali ako stavimo jedan uređaj pored drugog, bilo bi teško uočiti razliku.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

HP Spectre x360: Tastatura i touchpad

Tastatura na modelu Spectre pruža vrlo “živu” taktilnu povratnu informaciju, što čini kucanje vrlo ugodnim. Simboli su odštampani velikim belim tekstom koji je lako čitljiv, a postoje dva nivoa jasno vidljivog belog pozadinskog osvetljenja. Jedina zamjerka na izgled je da tipke sa strelicama nisu iste veličine. Dugme za napajanje u gornjem desnom uglu služi i kao čitač otiska prsta.

Veliki touchpad zauzima većinu prostora koji se koristi za odmor dlanova, protežući se sve do donje ivice. Ali ono po čemu se ovaj touchpad ističe je haptička podrška: za razliku od drugih touchpad-ova sa pokretnom površinom, površina ovog touchpada pulsira svaki put kada kliknete na njega.

Odeljak “Touchpad” u aplikaciji Windows Settings omogućava vam da kontrolišete intenzitet ili potpuno isključite haptičku podršku. Zadani intenzitet od tri četvrtine mi se činio malo jak, pa sam ga smanjio na jednu četvrtinu. Sve u svemu, touchpad je veoma osetljiv, a činjenica da podržava haptičku podršku dodaje “premium” element.

 

Opcije nadogradnje

Četiri Torx T4 zavrtnja drže donju ploču laptopa. Stražnji vijci su duži, što znači da ih je dobro držati odvojeno. Komponente koje se mogu nadograditi uključuju M.2 2280 SSD, bateriju i M.2 2230 bežičnu karticu. LPDDR5 memorija je zalemljena i ne može se nadograditi.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

Trajanje baterije

Spectre x360 je izdržao 11 sati i 1 minut u našem testu trajanja baterije, koji se sastoji od pregledavanja weba, video strimovanja i OpenGL grafičkih testova pri 150 nita svjetline ekrana. Ovo je vrlo respektabilna izdržljivost za 14-inčni 2-u-1. Malo je nadmašio Asus, čija je baterija trajala 10 sati i 47 minuta, i Lenovo, čije je trajanje baterije bilo 10 sati i 42 sata.

hp spectre x360 14 recenzija: odličan konvertibilni 2u1 laptop

Završna reč

HP-ov Spectre x360 14 podiže ljestvicu za vrhunske, konvertibilne “ultrabook” uređaje, koji je već bio postavljen veoma visoko u prethodnom Spectre x360 13.5. Najveći nedostatak je manji broj slotova, ali ono što je dobro ovdje je uključivanje USB-A slota. HP je u ovaj model uključio olovku, što je malo iznenađenje, što je dodatni plus.

Kada se sve sabere i oduzme, može se zaključiti da ovaj uređaj sadrži veoma veliki broj karakteristika koje se smatraju samim vrhom „premium“ segmenta: od OLED ekrana do odlične tastature. OLED ekran sa odnosom širine i visine 16:10 i procesor takođe zaslužuju pohvale, ali sve to naravno ima svoju cenu: za ovakav model ćete morati da izdvojite oko 2.000 evra.

 

HP Spectre x360 14-eu0000nm specifikacija:

• Procesor: Intel Core Ultra 7 155H (do 4,8 GHz sa Intel Turbo Boost tehnologijom, 24 MB L3 keš memorije, 16 jezgara, 22 niti)
• Ekran: 14″ dijagonala, 2.8K (2880 x 1800), OLED, multitouch, 48-120 Hz, anti-refleksno Corning Gorilla Glass, SDR 400 nita, HDR 500 nita, 100% DCI-P3
• Grafički sistem: Intel Arc Graphics
• Radna memorija: 32 GB LPDDR5x-7467 MHz RAM (ugrađena)
• Hard disk: 2 TB PCIe Gen4 NVMe TLC M.2 SSD
• Operativni sistem: Windows 11 Home
• Bežična mreža: Intel Wi-Fi 7 BE200 (2×2)
• Bluetooth: 5.4
• Audio ulaz/izlaz: da
• Zvučnici: DTS:X® Ultra; Quad zvučnici; HP Audio Boost; Poly Studio
• USB podrška: 1x USB Type-A; 2x Thunderbolt™ 4 sa brzinom signalizacije USB Type-C® 40Gbps (USB napajanje, DisplayPort™ 2.1, HP mirovanje i punjenje)
• Čitač otiska prsta: da
• Kamera: HP Wide Vision 9MP IR kamera sa zatvaračem kamere, privremenim smanjenjem šuma i integrisanim dvostrukim digitalnim mikrofonima
• Pozadinsko osvetljenje tastature
• Baterija: 4-ćelijska, 68 Wh Li-ion polimera
• Dimenzije: 31,37 x 22,04 x 1,69 cm
• Težina uređaja: 1,44 kg
• Cijena: 2.099 eura
• Boja: škriljasto plavi aluminijum

 

 

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Recenzija HP ​​Spectre x360 14: Odličan konvertibilni 2u1 laptop se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti