back to top

Kako na napredan način upravljati međuspremnikom (clipboardom) na Windows-u?

Kopiranje i lijepljenje sadržaja na Windows danas je to sasvim uobičajena stvar. svima dobro poznato”kopiraj zalijepiMetoda nije vezana samo za ovaj operativni sistem, već se može naći i kod drugih i predstavlja osnovu svakodnevnog korišćenja uređaja kao što su računari, tableti ili pametni telefoni.

Kada govorimo o Windows-u, termin clipboard se odnosi na proces kopiranja i lijepljenja sadržaja, a njegovo korištenje može se podići na viši nivo. Uz malo truda oko podešavanja kontejnera i njegovog korišćenja, korisnik će odmah primetiti da kopiranje i lepljenje sadržaja postaje brže i da se radni zadaci lakše obavljaju.

 

Šta je međuspremnik?

Clipboard (clipboard) je funkcija koja omogućava neograničeno kopiranje informacija ili fotografija. Kao što smo rekli, nije vezan isključivo za Windows i na isti način radi i sa drugim operativnim sistemima sa malo drugačijim kombinacijama pritiskanja tastera.

Na Windows-u možete označiti željeni tekst ili fotografiju za kopiranje putem funkcije CTRL + C ili odabirom opcije “Kopiraj” u okviru kontekstnog menija. Lepljenje istog sadržaja, odnosno umetanje na drugo mesto, postiže se pritiskom na kombinaciju CTRL + V ili odabirom opcije “Pasta” u okviru kontekstnog menija.

Međuspremnik na Windows-u može imati ograničenja. Ako se postavke ne mijenjaju unutar “Postavke” aplikacije, međuspremnik može sačuvati samo jednu po jednu stvar. To znači da kada kopirate sadržaj, međuspremnik automatski briše prethodni sadržaj koji ste kopirali. Sav kopirani sadržaj se takođe briše kada isključite i ponovo uključite računar ili ga resetujete.

 

U 2018. godini uslijedila je promjena

U Windows 10 je sa “oktobar 2018″ update je uveo funkciju pod nazivom “Historija međuspremnika“. Uz to, međuspremnik je dobio mogućnost da sačuva listu od 25 pojedinačnih sadržaja koje ste kopirali. Ovdje su uključeni tekst, HTML i fotografije ispod 4 MB. Osim kada je kopirani sadržaj “zakačen” u međuspremnik, lista istorije kopiranja se briše svaki put kada ponovo pokrenete računar.

 

Kako uključiti naprednu funkciju bafera?

Sa ažuriranjem iz oktobra 2018, međuspremnik je dobio opisane funkcije, a možete uključiti čuvanje liste od 25 pojedinačnih sadržaja po uređaju i čak sinhronizovati istoriju međuspremnika sa svim uređajima povezanim na vaš Microsoft nalog.

Da biste omogućili ove opcije u međuspremniku, potrebno je otići na Postavke > Sistem > Međuspremnik. Ovdje uključite opcije “Historija međuspremnika” i “Sinhronizacija na svim uređajima“.

Kada je sve uključeno, koristite prečicu Windows tipka + V možete vidjeti historiju međuspremnika u bilo kojem trenutku, koja podržava tekst i fotografije. Pritiskom na prečicu pojavit će se mali prozor u kojem možete vidjeti listu kopiranog sadržaja.

Da biste uklonili pojedinačne kopirane sadržaje u međuspremniku, unutar otvorenog prozora imate meni sa prikazom tri tačke u gornjem desnom uglu svake stavke. Kliknite na njega i jednostavno izbrišite sadržaj odabirom “Izbriši“.

Ako želite trajno “zakačiti” neki sadržaj u međuspremnik, otvorite isti meni i odaberite opciju “Pin“. Uklanjanje “zakačenog” sadržaja vrši se na isti način, samo što trebate odabrati opciju “Otkvači“.

čišćenje međuspremnika

Brisanje međuspremnika

U nekom trenutku ćete poželeti da obrišete ceo sadržaj međuspremnika.

Prva opcija je da otvorite meni sa tri tačke u međuspremniku (može se otvoriti na bilo kojoj stavci) i izabrati opciju “Obriši sve“. Obavezno obratite pažnju na to da će “zakačene” stavke ostati, pa je potrebno prvo odabrati “Otkvači” opciju, a zatim izvršite potpuno brisanje.

Drugi način da potpuno obrišete sadržaj međuspremnika je da odete na Postavke > Sistem > Međuspremnik i lociraj”Obriši podatke međuspremnika” odjeljak. Kliknite na “Jasno“ dugme i cijeli sadržaj međuspremnika će biti uklonjen.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako na napredan način upravljati klipbordom (clipboardom) na Windows-u? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti