Kako napraviti particije na hard disku

Kako napraviti particije na hard disku tako da na isti računar možemo instalirati više operativnih sistema ili jednostavno podijeliti tvrdi disk na nekoliko kapacitivnih jedinica koje ćemo koristiti za pohranu podataka?

Particije na hard disku je potrebno znati kreirati zbog toga što nam je uvijek potrebno sve više i više prostora. Particioniranje diska vrši se na novom ili formatiranom disku. Ova uputstva se odnose na upotrebu softvera FDISK za računare sa operativnim sistemom Windows.

kako napraviti particije na hard disku

Instrukcije za kreiranje particije na hard disku

Pokrenite računar u režimu naredbenog retka. Upišite „FDISK“. Otvorit će se prozor za particioniranje s opcijama izbornika. Upišite 5 ako particionirate drugi disk i odaberite odgovarajući disk; u suprotnom, pređite na sljedeći korak.

Unesite vrijednost 1 (Stvori DOS particiju ili logički DOS pogon). Unesite vrijednost 2 (Stvori prošireni DOS) da biste kreirali novu particiju.

kako napraviti particije na hard disku

Kada vas program pita želite li koristiti najveću moguću veličinu, unesite vrijednost N. Navedite količinu prostora na tvrdom disku za dodjelu drugoj particiji (particioniranje će se dodijeliti sljedećem disku) Type ima sljedeće particije i pritisnite Enter. Pojavit će se meni za particioniranje. Ponovite korake od 5 do 8 da biste kreirali dodatne particije. Pritisnite Esc za izlaz iz menija za particioniranje. Formatirajte novostvorene particije.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti