back to top

Kako privući kupce besplatnim poslovnim profilom

Živimo u vremenu kada se ljudi u potrazi za širokim spektrom odgovora, proizvoda i usluga sve više oslanjaju Google Pretraživač. To nije slučajno, s obzirom da je internet danas vodeći medij za promociju i oglašavanje. Zahvaljujući Googleu koji pruža besplatan alat za upravljanje prisustvom na mreži, mala preduzeća imaju posebne pogodnosti koje pozitivno utiču na njihovo poslovanje. Naime, za promociju fizičkih poslovnih lokacija, Google čini dostupnim web stranicu za koju ste vjerovatno čuli, ali niste sasvim sigurni čemu je namijenjena i kome je, potpuno besplatno. To je u pitanju Google My Business (Google My Business). Malo više o ovoj stranici, kao i o tome kako privući klijente koristeći ga i povećajte obim poslovanja potpuno besplatno, pročitajte u sljedećim redovima.

Ko može kreirati Google My Business?

Samo preduzeća koja korisnici mogu posjetiti ispunjavaju uslove za kreiranje besplatnog GMB profila fizičkikoji imaju fizička lokacija. To znači da npr. različite organizacije, brendovi, slobodnjaci, umjetnici ili online trgovci ne mogu posjedovati GMB stranicu. Ako osnivate ili već posjedujete prevodilačku agenciju u svom gradu na određenoj adresi, fizičkoj lokaciji, možete otvoriti GMB profil. Samo u tom slučaju, kada u Google u pretraživač koji upišete npr. “prevodilačka agencija Beograd“, podaci o vašoj agenciji mogu se pojaviti u tri odjeljka rezultata lokalne pretrage, zahvaljujući GMB profilu.

Kako privući kupce kreiranjem besplatnog poslovnog profila?

Ako planirate otvaranje firme ili ga već posjedujete, svakako vam preporučujemo da odmah kreirate i optimizirate GMB stranica. Ako se pitate kako privući kupce, otvaranje besplatnog poslovnog profila može biti vrlo korisno. Otvaranje GMB profila to garantuje Google zna za vašu kompaniju i njenu poslovnu adresu. Osim toga, pruža mjesto korisnicima da ostavljaju recenzije, odnosno ocjene i komentare. Ovo osigurava sigurno prisustvo na Googleu, a vaša kompanija dobija javni identitet.

Kreiranje besplatnog poslovnog profila je stoga posebno korisno ako tek započinjete svoj posao ili vam je budžet ograničen. U tom slučaju, osim korisnih savjeta koje vam on može dati knjigovodstvena agencijana samom početku, kada je svaki dinar dragocen, otvaranjem besplatnog profila Vaše kompanije privući ćete i više klijenata, uz uštedu vrednog novca.

kako privući kupce besplatnim poslovnim profilom

Izvor: Unsplash

Verifikacija GMB naloga

Kako bi korisnicima koji pretražuju lokalne rezultate pružio korisne informacije, algoritam lokalne tražilice samostalno objavljuje GMB stranice. Dohvaća podatke s društvenih mreža, poslovnih web stranica i drugih web stranica. Međutim, informacije dobijene na ovaj način možda neće biti ažurirane, zbog čega se prikazuju kao nepotvrđene narudžbe. Za nepotvrđene račune, GMB će vam ponuditi opciju da preuzmete vlasništvo nad računom (Vlasnik ovog posla?). Samo kada ih provjeriti i ažurirationi će se rangirati više u pretrazi.

Kada su u pitanju novoosnovane kompanije, to se može dogoditi Google nemojte sami objavljivati ​​GMB stranicu. U tom slučaju, web administrator bi trebao započeti proces otvaranja. Ovaj postupak je vrlo jednostavan. Registracija se vrši korišćenjem Gmail e-mail adrese, klikom na Google My Business adresa. Nakon toga, preko opcije koja služi za dobijanje pristupnog koda (Odaberite način provjere), Webmaster mora provjeriti postojanje poslovanja. Stranica postaje verifikovana kada se pristupni kod unese na GMB stranicu.

Optimizacija GMB stranice

Optimizacijom GMB stranice postiže se dodatna vidljivost u lokalnim rezultatima pretraživanja interneta, kao i na Google mape-in Osim toga, vaš poslovni profil može biti idealna dopuna njegovoj web stranici. Zato je važno da GBM profil bude optimizirano i redovno ažurirano. Prva tri lista obično zauzimaju tzv plaćeni oglasi po kliku. Zatim slijedi dio sa tri lokalna rezultata pretrage (tri istaknute kompanije kao rezultat pretrage), i to na vrlo vidljivom mjestu. Ako je profil dobro optimizovan, to će omogućiti vašoj kompaniji da se pojavi na prvoj stranici Google pretrage u okviru tzv Lokalni paket od 3 potpuno besplatan, za razliku od oglasa s plaćanjem po kliku.

Informacije koje GMB profil treba da sadrži

U najvažnije informacije da vaš poslovni profil treba da sadrži broj posao Ime, adresa i telefonski broj. One na internetu uvijek treba navesti na isti način. Naziv GMB stranice trebao bi biti isti kao naziv preduzeća na drugom mjestu. Ukoliko se neke informacije promijene, potrebno ih je ažurirati na svim medijima (društvene mreže, blog, web stranica…). Na verifikovanom GMB profilu preporučuje se da unesete sve tražene podatke, radi bolje vidljivosti na mreži. Na taj način ćete potencijalnim kupcima pružiti dodatne informacije. Što će stranica imati vizuelno atraktivniju, potpuniju, posjećeniju i bogatiju recenzijama kupaca, to će njena pozicija biti bolja u Google Pretraživač.

Profil kompanije može uključivati ​​i neke dodatne, manje važne informacije (kategorija poslovanja, radno vrijeme, uvodni tekst o kompaniji, upute za dolazak do lokacije itd.). Poželjno je dodati fotografije i video sadržaja. Posebnu pažnju treba obratiti na sliku profila, zaštitni znak kompanije (logo) i naslovnu sliku.

Nadamo se da smo vam ovim malim savjetima za bolju vidljivost na mreži pokazali važnost i višestruke prednosti otvaranja GMB profila, a prije svega toga kako privući klijente. Sve što treba da uradite je da što pre kreirate besplatan profil kompanije i otvorite vrata Vaše kompanije novim korisnicima Vaših usluga.

kakolako.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti