back to top

Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel?

Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel saznajte u tekstu ispod.

Na noćnom ste izlasku. Nakon dobre večere, hodate ulicom sa svojom partnericom ili partnerom na ulici prema sljedećem odredištu. Stavljate ruku u džep kako bi izvadili vaš telefon, a zatim osjećate kako su vam se noge oduzele, jer vaš telefon nije tu. Da li ste ga ostavili u restoranu? Ili možda kući? Da li ga je neko ukrao? Vaš um pronalazi hiljadu pitanja. A nemate pojma gdje je.

Na svu sreću, postoje neke stvari koje možete učiniti u ovoj situaciji kako bi, nadamo se, dobili vaš uređaj nazad.

Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel

Postoji dobra šansa da ste naišli na ovaj članak nakon što izgubili vaš telefon, pa umjesto da vam govorimo o tome šta ste trebali učiniti prije nego što ste ga izgubili, hajmo odmah preći na stvar. Želite saznati šta je najbolje da uradite u ovom trenutku.

Dobra vijest je da veoma brzo možete pronaći vaš nestali uređj sa Googlovim Android Device Managerom, čak iako ova aplikacija nije instalirana. Sjedite za računar, spojite se sa internetom, otvorite Chrome i pobrinite se da ste prijavljeni na Google račun (stvarno, ovaj korak je presudan). Ukucajte Where is my phone u Chrome pretraživač. Ovo će napraviti pretragu, a Google ?e automatski učitati mini Android Device Manager prozor na pretrazi rezultata.

Ovo će prikazati Device Manager stranicu gdje morate biti prijavljeni na vaš Google račun i automatski će pratiti vaš uređaj. Ukoliko imate više telefona ili tableta prikazat će se drop lista na kojoj možete odabrati onaj koji želite.

Kada selektujete opciju da ste izgubili telefon na Device Manageru, on će ga automatski pronaći u roku od nekoliko sekundi. Device Manager će vam dati informacije o lokaciji uređaja i o rasponu tačnosti. Ovo će vam dati prokleto dobru ideju gdje se vaš telefon nalazi.

Kako bi bili sigurni da su vaši privatni podatci sigurni možete odbarati lock opciju kako bi brzo aktivirali šifru za zaključavanje zaslona, čak iako ona prije nije bila omogućena. Nakon što je lozinka postavljena možete ostaviti i poruku ako želite na zaslonu, kao na primjer Hvala vam što ste pronašli moj telefon! Molimo nazovite sljedeći broj…(napišete vaš broj telefona).

Teoretski ovo bi trebalo zaključati uređaj sa šifrom koju ste unijeli. Poruka će biti prikazana sa velikim slovima na vrhu ekrana sa velikom tipkom Nazovite vlasnika odmah ispod. Ako je neka iskrena osoba pronašla vaš telefon, onda se nadamo da će vas nazvati. Ukoliko ga je neko ukrao, onda se možete nadati da će ta poruka barem malo prepasti lopova, jer će biti svjestan da ga pokušavate naći. Ali ipak, u to se ne treba uzdati.

Nakon zaključavanja uređaja također mu možete poslati komandu da počne zvoniti, što bi vam trebalo pomoći odrediti njegovu ta’čnu lokaciju ako ste ga negdje u blizini ostavili. Uređaj neće ništa glasno reproducirati, već samo melodiju zvona na maksimalnom tuno za pet minuta. Ako pratite korake ka lokaciji gdje ste ga ostavili, onda bi trebali vjerovatno pričekati dok ste dovoljno blitzu prije izvršenja ove opcije.

Na kraju, ako su sve nade izgubljene, možete potpuno izbrisati podatke sa uređaja sa opcijom erase. Ovo će vratiti uređaj na fabričke postavke, izbrisati sve vaše privatne datoteke, slike, muziku i pohranjene fajlove. Također će i izbrisati vašu SD karticu ako je vaš uređaj ima, ali postoji mogućnost (u zavisnosti od Android verzije i proizvođača) da se to neće moći izvesti možda, pa imajte to na umu.

Nakon što izvršite brisanje Android Device Manager više neće raditi, tako da u suštini je ovo oproštaj od vašeg telefona i tačka bez povratka.

kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel
Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel?

Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel preko nekog drugog

Možda nemate računar pri ruci, a ne želite se vratiti skroz nazad kući kako bi pronašli vaš izgubljeni telefon. To je razumljivo i postoji rješenje: Android Device Manager aplikacija. Ako imate drugi Android telefon ili tablet sa vama, brzo ga zgrabite i instalirajte ovu aplikaciju čim prije.

Nakon učitavanja aplikacije morat ćete da uneste Google šifru kako bi poćeli sa lociranjem uređaja. Ova aplikacija radi potpuno isto kao web stranica, tako da sve instrukcije iznad i ovdje vaše. Možete nazvati, zaključati ili izbrisati datoteke s vašeg uređaja sa svim opcijama koje web stranica pruža.

Kako pronaći uređaj preko telefona vašeg prijatelja

Recimo da nemate drugi Android uređaj sa sobom ili računar u blizini? Tada vam se može činiti kao da je svaka nada izgubljena, ali nemojte se uzrojavati, postoji još jedna mogućnost. Zgrabite telefon ili tablet vašeg prijatelja, nije bitno da li je Android, iOS ili Windows Phone, samo dok je smartphone.

Otvorite web preglednik i napravite pretragu za Android Device Manager. Otvorite prvi link i prijavite se.

Jedina prepreka na koju možete naletiti jeste Two-Factor autentifikacija koja je omogućena na vašem Google računu. Ona zahtijeva da unesete šesteroznamenkasti kod prije pristupa vašem računu. Problem je u tome što se taj kod dobija preko ili aplikacije (kao što je Google Authenticator), ili preko sms poruke, a ako nemate telefon… pa, vidite gdje ovo vodi.

Zato je veoma dobra ideja da sačuvate sve backup kodove. Google vam te kodove daje kao na primjer kad postavljate Two-factor autentifikaciju. Bilo bi dobro kad bi ih isprintali i čuvali negdje sigurno, nemojte čekati da bude prekasno! Ovi kodovi mogu značiti razliku između dobijanja vašeg uređaja nazad i toga da ga više nikada nećete vidjeti.

Nakon prijave, Device Manager će funkcionisati na isti način kao što je iznad opisano. Sretno.

iphone 15 pro max recenzija: za one koji žele najbolje! kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel
Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel?

Druge stvari koje trebate razmotriti o Android Device Manageru

Kao i sve drugo, Android Device Manager ne dolazi bez ograničenja. Na primjer, ako je vaš telefon ukraden i nemate zaštitu zaključavanja zaslona, a lopov već izvede vraćanje na fabričke postavke, onda nemate sreće. Telefon više nije povezan sa vašim Google računom tada i ne postoji šansa da Google pronađe vaš uređaj. Šteta.

Ukoliko baterija vašeg uređaja se isprazni, ili ga lopov ugasi, sve nade nisu izgubljene. Android Device Manager će vam dati zadnju potvrđenu lokaciju. Ovo će vam barem dati ideju o tome gdje se vaš telefon nalazi.

Pronalazak vašeg izgubljenog telefona može biti veoma zeznuto, ali na svu sreću Google je odradio odličan posao sa Android Device Managerom. U pitanju je potpuno integrirana opcija koja zauzima najbolju poziciju među prethodnim slabim proizvodima koji su pokušali to napraviti. Iako nije jednostavno shvatiti da vaš telefon nedostaje, na svu sreću postoji čvrsta nada da ćete ga dobiti nazad.

xiaomi 14 i xiaomi 14 pro su zvanično predstavljeni
Kako pronaći izgubljen ili ukraden mobitel?

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti