back to top

Kako ubrzati telefon, brzo i jednostavno!

Ukoliko vam telefon radi sporo, znajte da postoji način kako može raditi brže. Čišćenje telefona je samo jedno od rešenja. Zato, u nastavku saznajte kako ubrzati telefon.

Ukoliko vam se memorija na mobilnom telefonu brzo napunila, to znači da u softveru telefona imate dosta nagomilanih fajlova koji zauzimaju mesta. Veliki deo optimalne memorije zauzimaju aplikacije, kao i fotografije, muzika, video zapisi i mnogi drugi fajlovi.

Najlakše ćete primetiti da je memorija puna po tome što će telefon sporije raditi, a može se desiti i da često baguje. Takođe, nekada se može pojaviti obaveštenje o nedovoljno memorijskog prostora na vašem telefonu i preporuka da rasteretite svoj uređaj. 

U nastavku slede saveti šta sve možete uraditi da oslobodite memoriju svog telefona.

Obrišite keš memoriju

Jedan od načina da ubrzate vaš telefon, tablet ili drugi pametni uređaj, odnosno da oslobodite prostor za skladištenje jeste brisanje keš memorije telefona. Tokom korišćenja telefona uređaj sam kešira fajlove (cashe podatke) sa sajtova koji su posećivani, a zatim ih skladišti u privremenu memoriju.

Keširane podatke koriste aplikacije, a često i internet pretraživači svaki put kada se ponovo poseti ista stranica. Na taj način unutrašnja memorija telefona se opterećuje, puni i zauzima mesta, pa može usporiti rad telefona. 

kako ubrzati telefon
Kako ubrzati telefon, brzo i jednostavno!

Da biste oslobodili zauzetu memoriju i očistili keš podatke iz telefona, to možete uraditi na dva načina:

  • Keš memoriju možete isprazniti ručno, i to iz svake aplikacije pojedinačno. Međutim, ručno pražnjenje memorije nije uvek dobra opcija zbog velikog gubljenja vremena, pritom nije poželjno ukloniti sav keš iz privemene memorije.
  • Drugi način je da instalitare aplikacije za brisanje keš podataka ili da koristite “čistač” keš memorije, koji danas većina smartphone uređaja ima.

Slike i snimljene klipove prebacite na drugi uređaj

Veliki broj fotografija i video zapisa koje čuvamo na telefonu puni memoriju, opterećuje prostor za skladištenje i usporava rad uređaja. A fotografije nekada mogu zauzimati mnogo više prostora u telefonu nego što se može zamisliti. Zato ideja da ih prebacite na drugi uređaj može biti ako dobra, jer se oslobađanjem memorije telefon takođe i štiti.

Za početak prvo proverite u podešavanjima svog telefona koliko memorije zauzimaju sve slike i video zapisi koje čuvate na vašem uređaju. To možete videti klikom na ikonicu “Podešavanja”, pa zatim na opciju “Memorija”.

Ukoliko imate više od 1 GB, razmislite o tome da sadržaj iz telefona prebacite na drugi uređaj. Vaš laptop, PC računar ili eksterni hard disk mogu biti dobro rešenje, jer ćete tako biti sigurni da ništa neće biti slučajno obrisano sa telefona.

Sa druge strane, ukoliko je kapacitet memorije vašeg telefona mali ili ograničen, onda je memorijska kartica za čuvanje fotografija dobro privremeno rešenje. Micro SD je pouzdan način da rasteretite memoriju od fotografija i klipova koje čuvate, a takođe i korisna metoda kada želite da ubrzate rad telefona.

Sajtovi za čuvanje slika onlajn

Još jedno rešenje da se fotografije prebace negde drugde je da se iskoriste mogućnosti koje pružaju sajtovi za čuvanje slika onlajn. To su takozvani klaud servisi za čuvanje važnih podataka u oblaku, gde su svi podaci koje prebacite bezbedni i zaštićeni. Na internetu ima puno sajtova, kojima se može pristupiti i putem aplikacija. Pored slika, na internetu se mogu čuvati i svi ostali fajlovi sa telefona, uključujući muziku ili video zapise.

Servisi za čuvanje fotografija onlajn mogu biti besplatni, a postoje i verzije koje se plaćaju. Možete probati prvo sa besplatnim mogućnostima, a ukoliko vam ponuđen prostor bude bio nedovoljan možete preći na druge plaćene prostore. Najpoznatiji sajtovi su Google Photos, Google Drive (kompletna Google memorija za čuvanje faljlova), zatim Dropbox, iCloud (za Apple korisnike) , Microsoft OneDrive, Mega i drugi.

Obrišite sve aplikacije koje ne koristite

Ukoliko je vaš telefon duže vreme zatrpan aplikacijama koje više ne koristite, znajte da i one troše vaš skladišni prostor na telefonu. Bez obzira što ih ne koristite, te aplikacije usporavaju rad vašeg smartphone. Takođe, ako nemate dovoljno mesta u RAM a imate dosta aplikacija, one kao i sve druge zauzimaju memoriju i mogu usporiti rad telefona. 

To mogu biti aplikacije koje su vam bile kratko potrebne, one koje više ne koristite ili koristite veoma retko. Najviše prostora zauzimaju igrice, zatim društvene mreže, kao i mobilni internet pretraživači.

Za početak, pregledajte svoj telefon i izdvojite one koje vam trebaju od aplikacija koje bespotrebno zauzimaju mesta, jer ih ne koristite. Zatim, obrišite suvišne da vam ne bi više pravile problem i usporavale telefon.

kako ubrzati telefon
Kako ubrzati telefon, brzo i jednostavno!

Za kraj još jedan savet!

Vraćanje telefona na fabričko podešavanje takođe može biti jedan od načina da kompletno očistite svoj uređaj i ubrzate ga. Ali, vraćanje na fabričko stanje radite samo ako je nužno.

Resetovanjem i vraćanjem na fabričko podešavanje sve informacije iz telefona se brišu, pa ih prethodno treba prebaciti na druge uređaje. Zato, pre nego što se odlučite za brisanje isprobajte i druge metode kako ubrzati telefon. A čišćenje uređaja i oslobađanje memorije su mnogo lakši načini da ubrzate rad telefona.

Pored navedenih, postoje i drugi načini za poboljšanje rada pametih uređaja, koje ne zahtevaju čišćenje. Mi se nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da vam je pomogao.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti