back to top

Kako zaključati fajlove?

Fajlovi na računaru se mogu zaključati i sa tim možete povečati svoju privatnost, a mi ćemo vam danas pokazati i kako zaključati fajlove.

Svi mi imamo što iz privatnih, a što iz poslovnih razloga određene fajlove koje ne želimo da neko vidi osim nas. Sasvim normalna potreba privatnosti, ali mnogo ljudi ne zna kako zaključati fajlove. Da bi stvari pojednostavili imate dvije vrlo jednostavne opcije:

Zaštita fajlova uz pomoć programa za zaključavanje

Prvo morate nabaviti program pod nazivom: “Zaključavanje mape”, a s obzirom da nije besplatan, možete ga kupiti na mreži ili ga preuzeti sa stranice s bujicama.

kako zaključati fajlove

Instalirajte taj program, a zatim unesite serijski broj i program je aktivan.

Otvorite program i unesite glavnu lozinku, ili smislite lozinku i unesite je, trebat će vam kad god otvorite program ili datoteke.

U odjeljku “zaključavanje datoteka” kliknite “dodaj” i odaberite ono što želite zaključati (datoteku, mapu ili particiju), pronađite ono što želite zaključati i kliknite “u redu”. Također možete jednostavno “povući” ono što zaključate i povući do prozora programa gdje je zelena strelica. Odmah nakon toga mape su zaključane i nisu vidljive u “mom računaru”.

Izađite iz programa i datoteke su sada zaključane, a kada ih želite ponovo otvoriti, morate ponovo unijeti, otkucajte glavnu lozinku i otvorite mapu.

Zaštita fajlova njihovom kompresijom

Ako na svom računaru nemate Winzip ili 7Zip, instalirajte ga. Na mjestu na kojem želite zaključati datoteku, kreirajte novu winzip datoteku i dajte joj ime koje želite. Kao i kod prethodnog programa, prenesite datoteku u program s opcijom “dodaj” ili umetnite datoteku u prozor. Označite opciju “šifriranje dodanih datoteka” i kliknite “dodaj”, a ako se otvori prozor “oprez”, kliknite “ok”.

Unesite lozinku u oba polja i kliknite “ok”.

Izađite iz winzipa i vaša datoteka je zaključana, a kada unesete tu winzip datoteku imat ćete sve datoteke u njoj i trebat ćete unijeti lozinku za svaku da biste je otvorili. Ako želite raspakirati datoteke, kliknite desnu tipku miša na datoteku winzip i odaberite opciju “ekstrahiraj ovdje”, unesite lozinku i dobit ćete sve raspakirane datoteke, a ekstrakciju (raspakiranje) možete izvršiti i u datoteci winzip, klikom na opciju ekstrakta.

Nadamo se da ste u današnjem tekstu naučili kako zaključati fajlove na svom računaru ili laptopu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti