Kupujete novi telefon srednjeg ranga ili stariji vodeći telefon? Kako riješiti ovu dilemu? – prvi dio

Kada se korisnici nađu u situaciji da je došlo vrijeme da kupe novi telefon, jedna od vrlo čestih dilema može izgledati ovako – novi telefon srednjeg ranga ili stariji vodeći telefon?

Zaista veliko pitanje je šta vredi više jer sa telefonom srednjeg ranga koji je novi uređaj praktično dobijate moderan proizvod sa svim pratećim karakteristikama koje su aktuelne na tržištu. Sa starijim vodećim telefonom (a tu mislimo na one koji su stari godinu-dve) imate utisak da ste zaostali za vremenom, ali zato dobijate premium karakteristike koje bi trebalo da garantuju kvalitet i izdržljivost uređaja.

Šta odabrati? U nastavku teksta, koji ima dva dijela, pokušaćemo da navedemo njihove prednosti i nedostatke prema pojedinim kategorijama.

gestovima na mobilnom telefonu

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – plastično ili stakleno kućište

Dizajn pametnog telefona odmah ostavlja prve utiske, a tu mogu zablistati stariji vodeći uređaji. Iako u srednjem rangu telefona možemo vidjeti primjere sa vodećim dizajnerskim karakteristikama, pravilo je da su im kućišta plastična, a rjeđa je kombinacija stakla i metala, što je karakteristika skupljeg hardvera.

Upotreba plastičnog kućišta ne znači uvijek lošu kvalitetu, jer plastika u nekim situacijama bolje podnosi pad od stakla, ali puno ovisi o korištenim materijalima. Postoje plastične kućišta bolje i lošije kvalitete, a opet često možemo vidjeti da nemaju isti vrhunski osjećaj kao kada držite vodeći telefon u ruci. Naravno, ne treba zaboraviti da je plastika mnogo osjetljivija na ogrebotine.

Zbog toga ćete često vidjeti da telefon srednjeg ranga koji ima staklo na poleđini kućišta u mnogim slučajevima kompenzira zamjenom aluminijskog okvira plastičnim.

Još jedna razlika između telefona srednje klase i starijeg flagshipa je u prednjem staklu ekrana. Novije Gorilla Glass Victus serija je obično rezervisana za premium telefone, a telefoni srednjeg ranga će imati starije Gorilla Glass 5 ili Gorilla Glass 3 štitnici ekrana.

Čak i kada govorimo o razlici između plastičnih i staklenih vitrina, potrebno je spomenuti otpornost na vodu i prašinu koja se očituje u IP rejting telefon. Novi telefoni srednjeg ranga donekle su sustigli premium telefone, pa sada na tržištu imate, na primjer, Samsung Galaxy A54 5G sa IP rejtingom. Zaključak je da IP ocjena više nije element koji je usko povezan s premium uređajima i sve više novih uređaja srednjeg ranga može se time pohvaliti.

Ako sve uzmemo u obzir, stariji flaghsip telefoni ipak imaju blagu pobedu u domenu kvaliteta kućišta.

huawei p60 pro ekran

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – ekrani

Jedan od načina na koji se premium telefoni odvajaju od telefona srednjeg ranga je njihov ekran. Faktor razlike nekada su bili veoma oštri QHD ekrani, ali danas je to brzina osvežavanja.

Za razliku od važnosti kvaliteta baterije, možemo reći da brzina osvježavanja nema mnogo utjecaja na korištenje telefona od strane običnih korisnika. Oni će iskusiti iste tečne animacije na telefonima srednje klase koji rade na 120Hz.

Zanimljivo je da nisu svi ekrani kreirani jednaki i moramo uzeti u obzir ovu tačku kada gledamo razlike između novih telefona srednjeg ranga i starijih vodećih modela. Uzmimo za primjer Pixel 7a i njegov skuplji Pixel 7 verzija. Iako se radi o ekranima od 1080p i 90 Hz koji bi trebali raditi identično, ovaj na Pixel 7a je očigledno lošiji prema obavljenim testovima.

Još jedno područje u kojem vodeći telefoni imaju malu prednost je svjetlina. Vidjeli smo vrhunske Samsung telefone čija svjetlina nadilazi 1500 temaa kod telefona srednjeg ranga često je između 1000 i 1200 tema. Da, vrijednost niti čini razliku kada ste vani i kada gledate HDR sadržaj, ali da li to znači da su telefoni srednjeg ranga loši u ovoj oblasti? Naravno da nisu.

Na kraju, sve se svodi na kvalitet ekrana i vodeći telefoni, generalno gledano, ovdje imaju malu prednost. Odličan je u očima korisnika koji žele vrhunsko iskustvo korištenja ekrana, gledanja medijskog sadržaja na njemu ili igranja igara. Za druge će to biti potpuno nebitna stavka.

 

kamera za iphone 15 pro max

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – kamere i obrada fotografija

Nije iznenađenje da vodeći telefoni imaju prednost u odnosu na telefone srednje klase u pogledu kvaliteta fotografija i karakteristika kamere. Isto važi i za starije vodeće telefone koji su stari jednu do dve godine.

Novi telefoni srednjeg ranga su zaista prešli dug put u pogledu performansi kamere, a na nekima je snimanje fotografija zaista vrhunsko (naročito kada ih snimate u optimalnim uslovima).

Ono što je također istina, s druge strane, jeste činjenica da stariji vodeći telefoni mogu “obrisati pod” sa novim telefonima srednjeg ranga kada su u pitanju izazovne fotografske situacije kao što su, na primjer, noćni snimci.

U ovom segmentu, međutim, stariji vodeći telefoni imaju nešto ubjedljiviju pobjedu.

 

snapdragon 4 gen 2

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – čipset, RAM memorija i skladište

Napredak vodećih procesora je sve vidljiviji tokom godina. Pravi primjer za to je Qualcommov skok Snapdragon 8+ Gen 1 on Snapdragon 8 Gen 2 koji je zadržao isti nivo rada, ali i dobio naprednije mogućnosti za upravljanje većim brojem zadataka, od kojih su mnogi sada povezani sa AI.

Neki telefoni srednjeg ranga dijele isti procesor sa svojim skupljim verzijama (npr. Pixel 6a i Pixel 7a), ali većina uređaja u ovoj kategoriji se ipak odlučuje za uštedu.

Uzmimo za primjer Snapdragon 6 i 7 procesore koji su trenutno odlični za svakodnevnu upotrebu, ali njihovo zaostajanje je odmah uočljivo kada uđemo u domen zahtjevnijeg igranja ili novijih aplikacija i softvera.

Koliko je važna čak i minimalna razlika između čipseta, poređenje dovoljno pokazuje Snapdragon 8+ Gen 1 i Snapdragon 8 Gen 1 procesor. Stariji procesor Snapdargon 8 Gen 1 ima vrlo sličan naziv, ali se tokom poređenja može vidjeti da njegove performanse imaju problema sa grijanjem uređaja i intenzivnijom potrošnjom baterije.

Ovo poređenje jasno pokazuje kako procesori koji se koriste u novim telefonima srednjeg ranga mogu imati male, ali značajne razlike u poređenju sa vodećim modelima. Obično je to slučaj jer kod telefona srednjeg ranga mora postojati neka ušteda, a u mnogim situacijama se radi o korištenju nešto slabijeg procesora. Na ovaj način su prikazane granice običnih i vodećih uređaja.

Ako govorimo o radnoj i internoj memoriji, one više nisu problem kada uporedimo ove dvije vrste uređaja. Novi telefoni srednjeg ranga su zaista napravili velike korake ovdje nudeći korisnicima mnogo više RAM-a ili gigabajta interne memorije nego prije.

Uzimajući u obzir značajne razlike u snazi ​​i kvalitetu rada procesora na starijim vodećim modelima, ovdje će odnijeti još jednu pobjedu.

Nastavlja se….

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Kupujete novi telefon srednje klase ili stariji vodeći telefon? Kako riješiti ovu dilemu? – prvi dio se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti