back to top

MacBook Pro OLED: sve informacije na jednom mjestu!

Iako su mnogi konkurenti Apple-ovih laptopova već prihvatili OLED ekrane, Apple se čvrsto držao mini-LED-a u svom MacBook Pro-u, sa vrlo dobrim rezultatima. No, priča se da Apple radi na nečemu još boljem: vlastitom brendu OLED ekrana koji bi MacBook Pro mogao podići na viši nivo. Iako je još rano i još uvijek kruže određene glasine, čini se da se nešto veliko sprema. Šta se tačno sprema, a šta najavljuje, moći ćete pročitati u nastavku.

 

Cijena i datum izlaska

Trenutno postoji mnogo neizvjesnosti oko buduće potencijalne cijene OLED MacBook Pro-a. Međutim, možemo koristiti prošle primjere kao vodič. Na primjer, kada je Apple osvježio MacBook Pro sa 14-inčnim i 16-inčnim mini-LED panelima 2021. godine, povisio je cijenu za 100 dolara. S obzirom na to, taj model je donio niz novih karakteristika, uključujući Appleove nove silikonske čipove i ekran sa urezima. Ovaj put, ako Apple samo nadogradi ekran na OLED i zadrži sve ostalo na istom, cijena se možda neće promijeniti. Ako iskoristi priliku za opsežniju nadogradnju, ne bismo se trebali iznenaditi ako cijena malo poraste.

Kada bi tačno novi model mogao da se pojavi na tržištu? Sve je to još uvijek vrlo nejasno da bismo o tome mogli precizno govoriti. Trenutno postoji nekoliko mogućih datuma izlaska. Prema korejskom izdanju ETNews, Apple će lansirati OLED 16-inčni MacBook Pro negde naredne godine, a zatim će ga pratiti sa 14-inčnom verzijom godinu dana kasnije. Ali industrijski analitičari Omdia smatraju da će oba modela preći na OLED 2026. godine. Ali ovo nisu sva predviđanja. Poznati analitičar Ross Young rekao je da Apple planira lansirati OLED MacBook Pro 2026. ili 2027. godine, dok novinska stranica The Elec vjeruje da je 2027. godina za gledanje.

Kod Applea je obično najbolje datumima izlaska pristupati s oprezom. Kompanija radije čeka još malo i nabavi pravi proizvod umjesto da juri na tržište s napola dovršenim ili još gore, nedovršenim uređajem. S obzirom na sve ovo, datum lansiranja uređaja mogao bi pasti negdje u 2026. ili 2027. godinu.

 

oled-macbook-pro

Dizajn i karakteristike

S obzirom na to koliko dugo ćemo vjerovatno morati čekati dok ne vidimo prvi OLED MacBook Pro, teško je sa puno povjerenja predvidjeti njegov dizajn. Apple je posljednji put redizajnirao MacBook Pro 2021. godine, tako da bi moglo biti mnogo promjena do 2026. ili 2027. godine. Možda će tada konačno moći da uklone zarez i stave Face ID kameru pod ekran, ali to su za sada samo nagađanja. Možemo biti sigurniji šta će donijeti OLED paneli.

U poređenju sa mini-LED, OLED nudi poboljšanu osvetljenost, kontrast, tačnost boja i trajanje baterije, sve stvari koje bi se dopale ciljnoj publici MacBook Pro-a. Ali ovo je Apple, kompanija će vjerovatno htjeti uključiti nekoliko vrhunskih dodataka kako bi privukla potencijalne kupce. I s tim u vezi, Young je tvrdio da će prvi Apple OLED paneli doći sa nekoliko noviteta, kojima će se Apple moći pohvaliti. Konkretno, misli da će to biti „prvi OLED tableti sa LTPO, da će to biti najsjajniji i najdugotrajniji OLED na tabletima, da će biti najlakši i najtanji OLED u tabletima, te da će stoga biti viši kvalitet u odnosu na ono što će ponuditi konkurenti.

Youngova objava takođe znači da on misli da će Apple-ovi OLED ekrani biti veoma efikasni u smislu trajanja baterije, dok će se istovremeno pohvaliti odličnom osvetljenošću i da će stvar biti bolja, biće veoma lagani i tanki. Iako je dao komentare o OLED panelima koji se posebno odnose na iPad Pro, ne bismo se iznenadili da vidimo sličnu tehnologiju na MacBook Pro-u.

Ali to nije sve. Bloombergov novinar Mark Gurman predvidio je da bi Apple mogao lansirati MacBook sa ekranom osjetljivim na dodir već sljedeće godine. Ako se ispostavi da je to istina, lako bismo mogli vidjeti kako Apple dodaje tu tehnologiju na OLED MacBook Pro.

Šta je sa čipom koji pokreće sve ovo? Ovo je teže predvidjeti, ali možemo dobro nagađati. Postoje izvještaji da Apple želi prebaciti svoje Mac računare na godišnji ciklus nadogradnje, koji bi mogao početi ove godine. Ako je tako, OLED MacBook Pro bi mogao doći sa čipom serije M6 ili M7 ako bude objavljen 2026. ili 2027. godine.

 

MacBook Pro neće biti jedini uređaj koji će dobiti OLED

Prema glasinama, Apple ne planira da ograniči svoje OLED panele na MacBook Pro. Tačnije, mogao bi ih ugraditi u gotovo svaki uređaj koji planira proizvesti. I dok iPhone pametni telefoni već godinama koriste OLED ekrane, većina drugih Apple uređaja i dalje koristi LCD, ali ne zadugo. Trenutno postoje dva glavna plana za Appleov budući plan, jedan dolazi od ETNewsa, a drugi od Omdia. Počevši od ETNewsa, ovaj izvor vjeruje da će Apple implementirati OLED na sljedeće uređaje:

  • iPad Pro ove godine.
  • 16-inčni MacBook Pro za 2025.
  • 14-inčni MacBook Pro, 13-inčni i 15-inčni MacBook Air, 11-inčni iPad Air i 8,7-inčni iPad mini 2026. godine.
  • iPad Air od 12,9 inča, nadograđen iPad Pro 2027.

 

Omdia vjeruje u ovaj plan što se tiče Apple i OLED panela:

  • iPad Pro ove godine.
  • 14-inčni i 16-inčni MacBook Pro i 11-inčni iPad Air 2026. godine.
  • 13-inčni i 15-inčni MacBook Air, nadograđeni iPad Pro, iPad mini, sklopivi iPad Pro od 20 inča i dva samostalna ekrana (32-inčni i 42-inčni) 2027. godine.

 

Omdia je ranije objavila izvještaj u kojem se tvrdi da Apple radi na OLED iMac-u u tri veličine: 27 inča, 32 inča i 42 inča, te da su sva tri modela navodno planirana za 2027. Međutim, nije jasno da li je potonji dva su isti uređaj jer 32-inčni i 42-inčni samostalni OLED ekrani koje je Omdia također najavila dolaze na tržište te godine.

 

 

Napisao: Alan Milić

Post MacBook Pro OLED: sve informacije na jednom mjestu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti