back to top

MIUI 9: Sve o njemu na jednom mjestu | ITRevolucija

Xiaomi je prije 2 mjeseca najavio novu nadogradnju na njegov klasični interfejs MIUI 9 s nekim novim mogućnostima i poboljšanjima.

Novo ažuriranje će biti namijenjeno za uređaje stare kao Mi2, koji je izašao 2012, iako neće svi uređaji dobiti sve nove mogućnosti. MIUI 9 nadogradnja će u talasima dolaziti na telefone počevši s Redmi Note 4, Mi Mix 2 i Mi Max 2. Kompanija obećava da će svi uređaji kvalifikovani za nadogradnju dobiti je do kraja novembra. Ali OTA će u talasima da se odvija.

Uređaji kvalifikovani za nadogradnju poredani po godinama kada su izašli:

2017

Redmi Y1, Redmi Y1s, Mi Mix 2, Mi Note 3, Mi 6, Mi Max 2, Redmi Note 4, Redmi Note 4X, Redmi Note 5A, Redmi 4, Redmi 4X.

2016

Mi Mix, Mi Note 2, Mi 5, Mi 5s, Mi 5s Plus, Mi Max, Mi Max Prime, Redmi Note 3, Redmi 3, Redmi 3s, Redmi 4, Redmi 4A

2015

Mi Note, Mi 4i, Redmi 2, Redmi 2 Prime, Redmi Note 4G Prime, and Redmi Note 2

2014-2012

Mi 4, Redmi Note 4G, Mi 3, Mi 2

Kako preuzeti novo ažuriranje ?

Prelazak na MIUI 9 je lagan proces-sistem će vas obavijestiti kada je ažuriranje za vaš uređaj dostupno, vi ćete pritisnuti na to i potvrditi preuzimanje. U najgorem slučaju, sami idete na Update app i ručno provjeriti ima li novih ažuriranja. Za one na beta verziji, ili za one koji odmah žele preuzeti čim bude dostupno idite na sajt MIUI forums za detaljno uputstvo kako da to uradite.

Šta nas novo čeka?

MIUI 9 obraća pažnju na neke od bitnijih problema koje su korisnici prijavljivali već neko vrijeme, uključujući obavještenja i brzinu pokretanja aplikacija. Xiaomi je naglasio koje su sve nove mogućnosti kako bi dokazao da sluša ono što mu korisnici poručuju.

Split-screen

Ova mogućnost je dostupna već nekoliko godina, zahvaljujući Samsungu i nekim drugim kompanijama. Bez obzira, tek je dostupna na originalnom Androidu s nadogradnjom na Nougat. Xiaomi, ovu opciju nam daje nadogradnjom na MIUI 9, ali će biti ograničena samo na uređaje koji dobijaju MIUI 9 ažuriranje bazirano na Nougatu. Xiaomi je napravio par poboljšanja na ovome, tako da je sada lakše koristiti ga i dozvoljava nam da mijenjamo pozicije aplikacija dok koristimo ovaj režim rada.

miui 9
Split Screen

Notification shade

Jedna od najbitnijih promjena MIUI 9 je nova notifikaciona sjenka koja se napokon ponaša kao na fabričkom Androidu. U MIUI 9 sada možete povećati obavještenja s jednim prelazom prsta, skupiti/razotkriti obavještenja i isto tako možete koristiti Quick Reply opciju. Ovo bi trebalo da vam dođe kao ogromno olakšanje, ali će trebati par ažuriranja dok ovo bude dostupno.

Optimizacija sistema i brže pokretanje aplikacija

S MIUI 9, Xiaomi je isto tako pokušao da poboljša brzinu pokretanja aplikacija, tako što je optimizovao način na koji sistem reaguje na dodir i koristeći ubrzavanje čipseta omogućit će nam bolje iskustvo korištenja.

Pametno editovanje slika

MIUI ima veoma dobru aplikaciju za gledanje slika i video zapisa, a tu je ugrađen i zgodni editor za slike, a Xiaomi nastavlja da ga poboljšava s MIUI 9 ažuriranjem. Jedna od najvećih prednosti nove Galley aplikacije je mogućnost da izbrišete objekte u slikama-sve što trebate je da izaberete objekat ili nacrtate liniju oko njega, i aplikacija će ga izbrisati iz slike. Ovo će riješiti problem svih onih koji se vole ubacivati u slike. Isto tako Xiaomi je dodao podršku za Stikere u Galeriji tako da možete još lakše modifikovati svoje slike.

Mi Drop

Xiaomi je najavio Mi Drop. Servis kao i Dropbox, ali je namijenjen samo za Xiaomi uređaje. Taj servis je i pre bio, ali je on sada poboljšan, tako što ima novi jednostavni interfejs, a novi Mi Drop nam dozvoljava da prebacujemo podatke veoma brzo, bez obzira na veličinu ili tip. A ono što je najbolje ovaj servis je sada kao aplikacija dostupan na PlayStore tako da svaki Android korisnik može preuzeti svoj Mi Drop.

miui 9
MI Drop

Druge mogućnosti

Xiaomi je isto tako pokazao druge mogućnosti kao App Vault, poboljšanu Mi Video aplikaciju, neke za Indiju specifične modifikacije kao IRCTC kartica u Messages aplikaciji i karte za festivale u Indiji. Isto tako MIUI 9 dolazi s ekskluzivnom za Indiju temu sa specijalnim setom ikona aplikacija.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti