Zašto telefon neće da prihvati SIM karticu

U današnjem tekstu donosimo odgovore na pitanje zašto telefon neće da prihvati SIM karticu.

Kada pametni uređaj ne prihvati SIM karticu onda je to veliki problem. Razvojem tehnologije došlo je i do promjene dimenzija SIM kartica, a većina novih smart telefona posjeduje i adapter za SIM karticu.

Prilikom kupovine nove SIM kartice, ona dolazi u nekoliko dimenzija, a u većini slučajeva koristi se tzv. Nano-SIM kartica. Upravo ta kartica treba “sjesti” u adapter nakon čega se adapter ubacuje u pametni uređaj.

Iako instalacije SIM kartice djeluje prilično jednostavno, do problema dolazi kada telefon neće da prihvati SIM karticu.

zašto telefon neće da prihvati sim karticu
Zašto telefon neće da prihvati SIM karticu

Reset uređaja

Ponekad je uzrok problema operativni sistem pametnog uređaja, pa je potrebno restartovati uređaj. To je prilično jednostavno rješenje i sve što treba napraviti jeste isključiti uređaj, pa ga ponovo uključiti.

Ako i nakon toga telefon ne prepoznaje SIM karticu, onda se okrećemo sljedećim rješenjima.

Fizičko oštećenje adaptera

Jedan od razloga ovog problema jeste oštećenje adaptera. Bez obzira na to što je riječ o komadu plastike SIM adapter se može slomiti, deformisati ili istrošiti. Ponekad je oštećenje telefona prilikom pada glavni uzrok neprepoznavanja SIM kartice.

Zbog neispravnog adaptera, ubačena SIM kartica adekvatno ne dotiče matičnu ploču pametnog uređaja, pa je samim uređaj ne može prepoznati.

Ponekad treba isključiti uređaj i izvaditi bateriju, naravno ako je to fizički moguće.

Ako se baterija može izvaditi, potrebno je izvaditi je. Prije uklanjanja baterije, obavezno isključiti uređaj, jer nikada ne treba vaditi bateriju dok je uređaj uključen. To uzrokuje različite probleme.

Nakon što je baterija izvađena, potrebno je ukloniti SIM karticu i pričekati nekoliko minuta nakon čega treba vratiti karticu i bateriju u uređaj.

zašto telefon neće da prihvati sim karticu
telefon neće da primi SIM karticu

Čišćenje zlatnih kontakata

Dok je kartica vani pokušajte je malo očistiti. Naime, potrebno je očistiti žute kontakte na kartici kako bi ponovo bili sjajni. Vremenom se ti kontakti mogu zaprljati, pa sve što je potrebno jeste čišćenje.

Napomena: Nikada ne koristiti alkoholni gel ili alkoholna pića jer ove tekućine sadrže veliku količinu vode koja može prouzrokovati veći problem.

Test kartice na drugom uređaju

Da bi utvrdili uzrok problema, jedno od rješenja jeste testiranje SIM kartice na drugom uređaju. Ukoliko i drugi uređaj ne prepoznaje SIM, onda je greška do kartice.

Suprotno ako drugi uređaj prepoznaje SIM karticu, potrebno je pokušati s novom SIM karticom. Ukoliko i tada telefon neće da prihvati SIM karticu riječ je problemu na uređaju.

Problemi unutar uređaja

Kada je ustanovljeno da je problem u uređaju potrebno je pokušati neke od narednih koraka. Ništa ne košta pokušati aktivirati tzv. zrakoplovni način rada odnosno aeroplane mode.

Nakon aktivacije ove opcije potrebno je ostaviti telefon uključenim neko vrijeme. Nakon pola sata savjetuje ponovno pokretanje uređaja koji bi trebao automatski prepoznati SIM karticu.

Još jedan od načina jeste i prebacivanje pronalaske mreže na automatski način. Naime, u opcijama se mogu pronaći postavke mreže. Potrebno je napraviti sljedeće korake:

Settings – Mobile Networks – Network Mode”. Zatim unutar ove opcije odabrati onu koja označava automatsko pretraživanje mreže.

Također, vrijedi pokušati i obrisati cache memoriju, jer i to može biti razlog zbog čega telefon neće da primi SIM karticu. Unutar opcija uređaja postoji opcija Memorija ili Pohrana – Unutarnja pohrana – Cache memorija.

Nakon što se otvori opcija za cache memoriju, stići će poruka u kojoj piše da će se obrisati cache memoriju, ako nastavite. Potrebno je kliknuti na opciju “Obriši” i cache memorija će biti obrisana.

mobitel
Zašto telefon neće da prihvati SIM karticu

U tekstu su navedena sva moguća rješenja kada uređaj ne prepoznaje SIM karticu. Ako i nakon ovih rješenja, telefon ne prihvata SIM karticu, potrebno je obavijestiti mobilnog operatera koji će vam omogućiti zamjensku karticu.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da može doći do problema u mreži, pa je neko vrijeme čitava mreža van dometa.

Pročitajte i ove zanimljive tekstove

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 5

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti