back to top

Mogu li telefoni na preklop zamijeniti tablet?

Preklopni telefoni su zaista uzeli maha u posljednjih godinu-dvije i neki od najpopularnijih brendova ulažu sve više sredstava u svoju proizvodnju.

Oni su sigurno našli svoje mjesto na tržištu, ali mogu izazvati pometnju kod nekih korisnika koji koriste tablet. Postavlja se pitanje da li je u ovom trenutku bolje kupiti novi tablet ili preći na telefon na preklop.

Danas telefoni na preklop nude veliki ekran sličan onom tableta koji se može sklopiti i cijeli uređaj jednostavno spremiti u džep, ali da li oni zaista predstavljaju gotovo rješenje?

U ovom tekstu pokušaćemo da navedemo nekoliko ključnih karakteristika prilikom poređenja telefona na preklop i tableta.

mogu li telefoni na preklop zamijeniti tablet?

Tablete su mnogo jeftinije

Jedan od prvih faktora na koji se gleda prilikom kupovine uređaja je cijena. Ako usporedimo cijenu sklopnog uređaja na hrvatskom tržištu kao npr Samsung Galaxy Z Fold 5 sa cijenom oba tableta, prilično je jasno da ovdje postoje velike razlike. Samsung Galaxy Z Fold 5 po cijeni od oko 1.200 eura bit će znatno skuplji od uobičajenih modela tableta koji nude kvalitetne specifikacije u rasponu cijena od 700 do 800 eura.

Naravno, premium tableti kao npr Samsung Tab S9 Ultra imat će cijenu i do 1500 eura, ali tržište ima toliko bogatu ponudu tableta da možete kupiti veoma kvalitetan uređaj po znatno nižim cijenama. Ovdje možete odabrati da li želite jeftiniji tablet sa specifikacijama koje zadovoljavaju osnovne potrebe, tablet srednjeg ranga ili vodeći tablet.

Ovo nije slučaj sa telefonima na preklop. Njihova ponuda na tržištu trenutno nije velika i po pravilu imaju prilično visoke cijene, pa su korisnici u tom pogledu praktično ograničeni.

 

galaxy z fold 5

Preklopni telefoni imaju bolju prenosivost

Kada su zatvoreni, preklopni telefoni funkcionišu kao svaki obični pametni telefon, a aktivnosti poput pozivanja, slanja poruka, skrolovanja kroz društvene mreže ili provjeravanja obavijesti funkcioniraju identično. U situacijama kada želite da imate druge aktivnosti kao što su multitasking, čitanje e-knjiga ili potpisivanje dokumenata, potrebno je samo da otvorite preklopni telefon i povećate njegov ekran.

Tableti su odlični za korištenje kod kuće ili u uredu, ali u kontekstu prenosivosti i mobilnosti, definitivno nisu praktični. Za njih će vam trebati torba ili ruksak ako ih želite koristiti negdje drugdje.

Zaključak je da telefoni na preklop imaju znatno bolju prenosivost i mobilnost, a tableti im ne mogu parirati, čak i ako vam ne smeta da kao korisnik nosite torbu ili ruksak.

 

Oba tipa uređaja imaju lošiju optimizaciju aplikacija

Iako imamo preklopne telefone na tržištu već nekoliko godina, optimizacija aplikacija je i dalje veliki problem za njih jer se industrija teško prilagođava drugačijem omjeru stranica koji ima tendenciju da se mijenja.

Galaxy Z Fold serije, na primjer, koristi 23,1:9 format prikaza, a Pixel Fold 17,4:9. Programerima je teško pratiti takve razlike u proizvodnji i tako individualno prilagođavati aplikacije.

Nažalost, situacija nije bolja ni sa tabletima. Oni mogu koristiti malo konvencionalnije formate prikaza, ali također nemaju standardne mjere i uređaji dolaze u različitim veličinama.

Jedini pozitivan aspekt svega je šta Google želi promijeniti situaciju na tržištu i sada je jedan od kriterija za rangiranje aplikacija Google Play prodavnica njihova optimizacija za veće ekrane. Ovo prisiljava programere da ulože napore u bolju optimizaciju aplikacija za preklopne telefone i tablete kako bi bili uspješniji u rangiranju. Mnoge aplikacije na ovim uređajima imaju brojne greške i nisu optimalno optimizirane za prilagođavanje, ali nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti.

 

lenovo yoga x tablet

Tableti su bolji za zabavu i produktivnost

Pokušajte da pogledate YouTube video na unutrašnjem ekranu preklopnog telefona i uskoro ćete shvatiti da iskustvo nije baš najbolje. Niko od korisnika ne bi voleo da vidi crne particije na vrhu i dnu ekrana koje zauzimaju skoro trećinu ekrana, a primetan je nabor na sredini.

Konzumiranje medijskog sadržaja je mnogo bolje na tabletima jer imaju malo veće ekrane i konvencionalne formate prikaza. Tableti su također bolji za produktivnost jer nude pretraživanje weba koje je slično iskustvu na desktopu i imaju bolju podršku za digitalnu olovku, što ih čini idealnim za kreativan rad. Vodeći tableti kao što su Lenovo Tab Extreme dolaze zajedno sa tastaturom, pa će se takvi uređaji znatno približiti laptopima u radu.

lenovo tab extreme
Lenovo Tab Extreme

Takođe treba napomenuti da telefoni na preklop imaju ograničenja u pogledu prihvatljivosti njihove veličine, jer moraju stati u džep kada su presavijeni. Tableti nemaju ova ograničenja i korisnici mogu pronaći uređaje sa mnogo većim ekranima na tržištu ako žele zamijeniti svoj laptop.

 

ekran galaxy z fold 5

Preklopni telefoni imaju osjetljive unutrašnje ekrane

Poslednjih godina proizvođači su napravili veliki napredak na polju izdržljivosti i izdržljivosti preklopnih telefona.

Njihovo vanjsko kućište i ostali vanjski elementi su vrlo čvrsti, ali problem je unutrašnji fleksibilni ekran, koji je još uvijek krhak i lako se može oštetiti ako se njime nepažljivo rukuje. Ono što se najčešće manifestuje kod unutrašnjeg ekrana su mrtvi pikseli, prašina koja lakše uđe u njega i nabor na sredini koji postaje sve izraženiji kako vreme odmiče korišćenje uređaja.

Kada je tablet u pitanju, uopšte ne morate da brinete o ovim stvarima. Brojni rezultati testova pokazuju da će Android tablet srednje klase uvijek trajati duže od telefona na preklop.

samsung galaxy z fold 5 kamere

Preklopni telefoni imaju bolje sisteme kamera

Za većinu korisnika telefon je uređaj koji koristi kameru, pa je prirodno da proizvođači tableta ne obraćaju previše pažnje na ovaj hardverski dio. Ponekad ćete koristiti kameru na tabletu, ali to nikada nije specifikacija koja će se reklamirati ili fokusirati.

Za telefone na preklop se ne može reći da imaju najbolje sisteme kamera u svijetu pametnih telefona. To jednostavno nije moguće jer mnoge njihove unutrašnje komponente (npr. sočiva) moraju biti izrađene pod posebnim uslovima zbog specifičnosti uređaja. Iz tog razloga, telefoni na preklop nikada ne mogu parirati kvalitetom kamera na vodećim pametnim telefonima.

S druge strane, ako uporedite njihove kamere sa onima na tabletima, jasno je da telefoni na preklop nude znatno bolje iskustvo. Ne treba zaboraviti ni kako je lako fotografirati ili snimati video s preklopnim telefonom jer koriste kameru čak i kada su zatvoreni, a krajnji rezultati su u većini slučajeva mnogo bolji od onih na tabletima.

pro x2 612 g2 tablet mod

Baterije tableta traju duže

Vodeći Android tableti, pa čak i neki koji spadaju u srednji rang, imaće slične performanse kao i telefoni na preklop kada je u pitanju igranje igara, intenzivan multitasking i druge aktivnosti.

Velika razlika je u jednoj komponenti – bateriji. Preklopni telefoni nemaju puno prostora za velike baterije. Tableti nemaju ova ograničenja i oni će vam pružiti znatno kvalitetnije baterije koje traju duže.

 

Preklopnim telefonima i dalje treba duži period da zamijene tablete

Na kraju ovog poređenja nameće se zaključak da telefoni na preklop još uvijek nisu uređaji koji mogu zamijeniti tablete. Neke od stvari koje smo pronašli, poput osjetljivog unutrašnjeg ekrana, čudnih formata prikaza ili visoke cijene jednostavno nam daju za pravo da potvrdimo da iskustvo korištenja tableta ipak ima više prednosti.

Dakle, još uvijek postoji jasna granica između ove dvije vrste uređaja i jasno je čemu služi telefon na preklop, a čemu tablet. Možemo samo predvidjeti kako će razvoj tehnologije u budućnosti sve više smanjiti ovaj jaz, a tek dolazi vrijeme kada će telefoni na preklop imati neke od funkcija koje im sada nedostaju.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Mogu li telefoni na preklop zamijeniti tablet? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti