back to top

Savjeti i trikovi koji će vam pomoći da privatno koristite Bitcoin

Od 2009. Bitcoin dozvoljava direktnu razmjenu dobara i usluga putem interneta. Ali kako je kriptovaluta postajala sve popularnija, pojavila su se neka pitanja, poput pitanja privatnosti. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako koristiti Bitcoin na privatne načine i tako se dodatno zaštititi na internetu.

Očigledno pitanje privatnosti

Jedan od problema povezanih sa Bitcoinom je pitanje privatnosti. Po svom dizajnu, kriptovaluta objavljuje i prikazuje svaku transakciju koja se dogodi na Internetu.

Ovo pomaže u praćenju svakog novčića koji postoji i koji je u opticaju. Ali ova metoda također omogućava svakome ko želi da njuši i analizira Bitcoin transakcije koje se odvijaju na internetu. Način na koji protokol ovo čini malo blažim je pretpostavka da korisnici neće otkriti nikakve lične podatke o sebi.

Nažalost, trenutni ekosistem ove kriptovalute zahtijeva od korisnika da ostavi online trag odmah nakon kupovine kriptovalute, što znači da cijela priča o anonimnosti korisnika pada u vodu. To može predstavljati veliki problem, jer svaka transakcija koju korisnik preduzme može biti povezana s njegovim identitetom.

Kako zaštititi svoj identitet kada koristite Bitcoin? Kako povećati svoju privatnost? Evo nekoliko načina.

lightning network

Lightning Network će vam pomoći da zaštitite svoju privatnost

Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete povećati svoju privatnost tokom Bitcoin transakcija je korištenje Lightninga. 

To je neka vrsta mreže koja se “preklapa” koja ubrzava Bitcoin transakcije tako što “prebacuje” kretanje imovine izvan uobičajenog blockchain procesa. Jedna nuspojava ovoga je da se velika većina vaših Lightning transakcija neće pojaviti u konačnom blockchain zapisu.

Kao rezultat toga, Lightning ne samo da ubrzava Bitcoin, već može i učiniti da neke od transakcija koje obavljate kroz njega budu skrivene i prikrivene.

Možete početi koristiti Lightning instaliranjem kompatibilnog Bitcoin novčanika, kao što je Muun za Android ili Electrum za Linux.

Dodjela UTXO za svaku transakciju

Nepotrošeni rezultati transakcije (UTXO) su veoma važni za protokole upotrebe. O čemu se radi i koji je najjednostavniji način da se objasni šta su UTXO? U suštini, ovo su „jedinice novčića“, koje zajedno čine saldo vašeg novčanika.

Jedan od načina na koji možete poboljšati svoju privatnost kada je u pitanju korištenje Bitcoina je ako koristite samo jedan UTXO u jednoj transakciji.

Većina novčanika danas nudi opciju „kontrole novčića“, koja vam omogućava da odaberete koji UTXO želite da potrošite.

dodjela utxo za svaku transakciju
  • Da biste to učinili unutar Electruma, kliknite na “View” i zatim na “Show Coins”. Kliknite na odjeljak “Kovanice”.
dodjela utxo za svaku transakciju
  • Da biste koristili određeni UTXO, kliknite desnim tasterom miša na jedan od novčića na listi i odaberite “Potroši”.
dodjela utxo za svaku transakciju
  • Idite na karticu “Pošalji” i izvršite svojumtransakciju.
bitcoin

Također možete koristiti CoinJoin za brisanje cijele historije transakcija

Osim izolacije pojedinačnih UTXO-ova, možete također “ukloniti” sve prethodne transakcije. To možete učiniti putem CoinJoin-a.

Ovo je pametan način kreiranja transakcija gdje ćete vi i još četiri korisnika poslati istu količinu coina u “mješoviti bazen”. Ovaj proces će spojiti vaš UTXO sa ostalima u trenutnom skupu.

Ovo će rezultirati zaustavljanjem prikupljanja vaše UTXO historije, jer postaje matematički nemoguće utvrditi odakle dolazi vaš trenutni novčić. Najlakši način da počnete s CoinJoin-om je kroz Samourai novčanik za Android ili Sparrow novčanik za Linux.

  • Za Samourai, uđite u funkciju CoinJoin pritiskom na dugme “+”.
bitcoin
  • Kliknite na “Whirlpool”.
samourai whirlpool
  • Kada uđete, ponovo kliknite na ikonu Whirlpool i odaberite “Mix UTXOs”.
samouraj
  • Odaberite novčiće koje želite pomiješati, a zatim pritisnite “Dalje”.
samouraj
  • Odaberite skup koji najbolje odgovara vašoj količini UTXO, a zatim kliknite na “Pregledaj detalje ciklusa”.
samouraj
  • Kao posljednji korak, kliknite na “Pokreni ciklus”.
samouraj

Dobivanje Bitcoina koji nije “KYC”

“KYC” znači “Upoznaj svog kupca”. Uobičajena je poslovna praksa, zbog koje će kompanije i subjekti od svih svojih potencijalnih kupaca tražiti lične podatke, kada taj potencijalni kupac želi da kupi određeni finansijski proizvod.

Na primjer, mjenjačnica kriptovaluta može zatražiti vaše ID podatke prije kupovine BTC-a.

Ovo, naravno, može biti ozbiljan problem, jer BTC protokol ne pokušava da učini anonimnom bilo koju transakciju koja se odvija u blockchainu.

Davanje ličnih podataka trećoj strani na kraju znači da bilo koja treća strana, kao i mnogi drugi, mogu pratiti koliko Bitcoina posjedujete i na šta ih trošite.

dobivanje bitcoina koji nije kyc

Ako vam je stalo do svoje privatnosti i sigurnosti, ovo će vam biti problem i poželjet ćete ga nekako riješiti, ako je moguće.

Ovo se donekle može izbjeći ako se odlučite za kupovinu Bitcoina preko “ne-KYC” berzi. Dva veoma popularna su AgoraDesk i Bisq.

budite domaćin i koristite svoj vlastiti bitcoin čvor

Budite domaćin i koristite svoj vlastiti Bitcoin čvor

Potpuni Bitcoin čvor je zapravo program koji sadrži kopiju cijelog blockchain zapisa. Služi kao arhivska rezervna kopija protokola, kao i kao “verifikator” ili sistem za odobravanje, koji provjerava valjanost novih blokova kako ulaze u Bitcoin mrežu.

Ova funkcija sistema odobravanja čini cijeli čvor vrlo učinkovitim u poboljšanju privatnosti korisnika dok koriste Bitcoin, jer se ne oslanjaju na servere trećih strana da bi provjerili da li je njihova verzija blockchaina ispravna.

Najjednostavniji način na koji kao korisnik možete koristiti puni čvor je ako instalirate Bitcoin Core.

Da li je i kako se Lightning mreža inherentno razlikuje od Bitcoina?

Odgovor na ovo pitanje je i da i ne. Temelj Lightning mreže i dalje počiva na Bitcoin-u, tako da Bitcoin unutar vašeg Lightning novčanika i dalje može postati vaš redovni novčanik i obrnuto.

Jedina velika razlika između njih je ta što Lightning koristi skripte da stabilno uzemlji svoju mrežnu sposobnost preklapanja na sam Bitcoin.

pcchip.hr

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti