back to top

VPN – 5 stvari koje VPN može sakriti i 5 stvari koje ne može

Za sve koji žele zaštititi svoju internet sigurnost, Virtuelna privatna mreža je neophodan alat. Uz pravi VPN, možete spriječiti hakere da ukradu vaše podatke, pretražujete web bez brige da će vas špijunirati i zadržati vaše aktivnosti na mreži anonimnim.

Ali treba jasno reći: Ovi servisi nisu magija. Iako nude mnoge prednosti, imaju i neke ograničenja. Razumijevanje šta servis za promjenu IP adrese može, a šta ne može učiniti je ključno za donošenje informiranih odluka o vašoj privatnosti i sigurnosti na mreži. Dakle, u nastavku ćemo pogledati stvari koje servis može sakriti, kao i stvari koje ne može.

Šta skriva VPN?

Servis pomaže u zaštiti vaših mrežnih aktivnosti od vanjskih promatrača. Ovo su glavne stvari koje može sakriti.

1) Vaša IP (Internet Protocol) adresa

Kada se povežete na Internet, vaš IP adresa je vidljiv svima na webu. Ovo omogućava hakerima, ISP-ovima i raznim agencijama pratite svoje aktivnosti na mreži. IP adresu može koristiti ISP za prikupljanje informacija o vama aktivnosti pretraživanja, ograničavanje pristupa određenim stranicama, pa čak i ograničavanje brzine vaše internetske veze. Sajber kriminalci ga mogu koristiti za zlonamerne aktivnosti kao što su doxxing. Čak i ako anonimno koristite internet bez korištenja svog pravog imena, vaša IP adresa se i dalje može koristiti za identifikaciju.

srećom, VPN može maskirati vašu IP adresu preusmjeravanje vašeg Internet prometa preko jednog od njegovih servera. Ovo osigurava da bilo ko tko prati web neće moći pratiti vašu aktivnost na mreži do vas ili vaše lokacije.

2) Geolokacija

vpn - 5 stvari koje vpn može sakriti i 5 stvari koje ne može

S obzirom na to koliko su naši životi ukorijenjeni u digitalnom svijetu, ne čudi da je naš geolokacija (geografska lokacija) postao problem. To je kao da dajete svoju adresu svima koji posjećuju stranicu – nije baš ono što želite ako pokušavate čuvajte svoju lokaciju privatnom. Od personalizovane reklame s obzirom na ograničenja određenih web stranica, kompanije koriste informacije o vašoj lokaciji u različite svrhe.

VPN mogu vam pomoći zaobići ovo skrivanje ograničenja tvoj lokacija i omogućava vam pristup geografski ograničen sadržaj. Pomoću VPN-a možete lažirati svoju lokaciju i činiti se da ste bilo gdje u svijetu. Ovo pruža dodatni sloj privatnosti prilikom pregledavanja weba.

3) Aktivnost pretraživanja

Kada pretražujete web bez VPN-a, vaš ISP (hr. Internet provajder) možete vidjeti sve je tvoje aktivnosti. To uključuje i tvoje historija pretraživanja web stranice, preuzimanja i slično. VPN šifrira vaše podatke i usmjerava ih kroz njih siguran tunel tako da je vaša aktivnost pregledavanja skrivena od bilo koga ko pokušava da vidi šta radite na mreži. To otežava svakome da prati koje web stranice posjećujete ili koje datoteke preuzimate. Tada možete pretraživati ​​web znajući da niko ne može vidjeti šta radite.

4) Lične informacije (PII)

Kada koristite web, vaš “lične informacije” (PII, lični podaci) su izloženi. Ovo uključuje stvari poput vaše imena, e-mail adrese, fizičke adrese i telefonski broj. Hakeri ponekad mogu “presresti” dotične podatke i koristiti ih u zlonamjerne svrhe, kao što su krađa identiteta ili prijevara.

Servis pomaže u zaštiti od ovoga enkripcija svima vaše podatke prije nego što stignu do servera, čineći pristup vašim ličnim podacima nedostupnim svima koji im pokušavaju pristupiti, čak i ako dobiju pristup serveru.

vpn - 5 stvari koje vpn može sakriti i 5 stvari koje ne može

5) Torrent aktivnosti

Koristi torrent je odličan način za brzo preuzimanje velikih datoteka, ali dolazi sa svojim vlastitim rizici. Bez servisa, vaš ISP može vidjeti šta torentirate. ISP često ograničavaju brzinu torrenta i čak suspendovati korisnike koji su uhvaćeni ilegalno dijeljenje datoteka.

Dobar servis može vam pomoći maskiraš se Moj “torrent aktivnost” i zaštiti vas od nekih pravnih posljedica. VPN šifrira sve vaše podatke tako da niko ne može vidjeti što preuzimate.

Ali moramo napomenuti da je preuzimanje datoteka putem torrenta nešto što biste trebali izbjegavati. Mnoge stvari na torentima su zaštićeno intelektualno vlasništvo, koje ne biste trebali preuzimati, već kupiti ili platiti. Ni pod kojim okolnostima ne potičemo korištenje torrenta za bilo kakve nezakonite aktivnosti.

Šta VPN ne skriva?

Servis nudi mnoge prednosti kada je u pitanju online privatnost i sigurnost, ali ne pruža potpunu zaštitu privatnosti, jer još uvijek postoje stvari koje servis ne može sakriti.

1) Aktivnosti na korisničkom računu

VPN može šifrirati vaš web promet, sakriti vašu IP adresu i lažirati vašu lokaciju, ali vi ne može zaštititi od praćenje od putem online usluge. Kada se prijavite za web stranicu ili online uslugu, kompanija će i dalje moći pratiti vaše aktivnosti unutar svoje platforme. Dakle, ako koristite Gmail, Facebook ili Twitter ako je VPN omogućen, aktivnosti vašeg naloga nisu skrivene.

2) Podaci o plaćanju

vpn - 5 stvari koje vpn može sakriti i 5 stvari koje ne može

Omogućavanje VPN-a može vam pomoći da se zaštitite od hakera i špijuna, ali vas ne može zaštititi od finansijske prevare. Kada obavite kupovinu putem interneta sa kreditnom karticom ili PayPal, kompanija i dalje može pristupiti vašem informacije o plaćanju. Čak i ako koristite VPN, važno je poduzeti dodatne mjere opreza kada kupujete na mreži i uvijek koristiti siguran način plaćanja.

3) Malware i virusi

VPN može učiniti mnogo da zaštiti vaš sistem od “uljeza”, ali može li VPN zaštititi vas? zaštititi od malware? Nažalost, korištenje VPN-a prilikom pretraživanja interneta ne može spriječiti zlonamjerni softver ili viruse da zaraze vaš uređaj.

Čak i ako koristite VPN, uvijek je važno imati dobar antivirusni program instaliran na vašem uređaju ako želite biti sigurni od zlonamjernih napada i zlonamjernog softvera.

4) MAC adresa uređaja

Vaš VPN može sakriti vašu IP adresu, ali je ne može sakriti SWORD (Kontrola pristupa medijima) adresa vaš uređaj. TO JE jedinstveni identifikator dodijeljen svakom uređaj na mreži i može se koristiti za praćenje vaših aktivnosti.

vpn - 5 stvari koje vpn može sakriti i 5 stvari koje ne može

5) Korišćenje podataka

Vaš ISP će i dalje moći vidjeti koliko internet podataka koristite, čak i ako koristite VPN. Takođe, neki ISP-ovi imaju ograničenja količine podataka koje možete koristiti svakog mjeseca, a ta ograničenja će se i dalje primjenjivati ​​čak i ako koristite VPN.

Koristite VPN za maksimalnu privatnost

Ako želite da uživate maksimalna privatnost i sigurnost kada pretražujete internet, onda jeste korištenje VPN-a je najbolji način. Može vam pomoći da zaštitite svoje osobne podatke od hakera, sakrijete svoju IP adresu od špijuna, šifrirate vaš web promet i zaobiđete geo-ograničenja.

Ali važno je zapamtiti da čak i kada je VPN omogućen, postoje neke stvari koje VPN ne može sakriti. Obavezno poduzmite dodatne mjere opreza ako želite istinski ostati anonimni na mreži i nemojte se oslanjati samo na VPN.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti